Επίδειξη ισχύος από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στην Κύπρο

Επίδειξη ισχύος από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στην Κύπρο

Πέταξε και C-130 από το οποίο έπεσαν αλεξιπτωτιστές - «Η επιχείρηση ήταν αστραπιαία και έπιασε τους απέναντι στον ύπνο»

Σε μια κίνηση επίδειξης ισχύος και αποφασιστικότητας απέναντι στην συνεχιζόμενη τουρκική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ προχώρησε αιφνιδιαστικά σήμερα το πρωί η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ ελληνικά μαχητικά F-16 πέταξαν το πρωί στην Κύπρο. Το γεγονός επιβεβαίωσαν στο news.gr και στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τουρκική πολεμική αεροπορία προσπάθησε να εμποδίσει την όλη διαδικασία αλλά όπως έγινε γνωστό από τις ίδιες πηγές η επιχείρηση ήταν αστραπιαία και αιφνιδίασε την Άγκυρα. Μέχρι να απογειωθούν τα τουρκικά μαχητικά και να λάβουν ύψος τα ελληνικά χωρίς να γίνουν αντιληπτά για σημαντικό χρονικό διάστημα από τους απέναντι, έφτασαν στο πεδίο βολής πραγματοποίησαν εικονικές βολές και επέστρεψαν.

Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ τρία ελληνικά F16 βρέθηκαν στην Μεγαλόνησο και πέταξαν και πάνω από το Καλό Χωριό Λάρνακας, στο πλαίσιο προγραμματισμένης άσκησης της Εθνικής Φρουράς.

Στην άσκηση με την ονομασία «Ατσάλινο Βέλος» έλαβε χώρα επίσης και ρίψη αλεξιπτωτιστών.

Για λόγους ασφαλείας τα F16 δεν έκαναν χρήση πυρών αλλά τα ελληνικά F16 πέρασαν τρεις φορές πάνω από τον χώρο διεξαγωγής της άσκησης.

Στην Κύπρο πέταξε και ελληνικό C-130 από το οποίο πραγματοποιήθηκε ρίψη αλεξιπτωτιστών.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης εξήρε την έλευση των ελληνικών F-16 με ανάρτηση στην οποία τονίζει χαρακτηριστικά: «Παρακολούθησα σήμερα την τελική φάση της ΤΑΜΣ ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΒΕΛΟΣ. Ο επαγγελματισμός και το ηθικό που επέδειξε σήμερα το προσωπικό με κάνουν πραγματικά περήφανο! Συγχαρητήρια σε όλους. Η έλευση των Ελληνικών F16 επιδεικνύει την εξαίρετη και αδιάλειπτη συνεργασία με την Ελλάδα».

Παρακαλούμε περιμένετε ...