Αποζημιώσεις 7,9 εκατ. ευρώ για τις ζημιές του σεισμού του Ιουλίου στην Αττική

Αποζημιώσεις 7,9 εκατ. ευρώ για τις ζημιές του σεισμού του Ιουλίου στην Αττική

Ολοκληρώθηκε η έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρείων Ελλάδος

Ολοκλήρωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρείων Ελλάδος την έρευνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων - μελών της, σχετικά με την εκτίμηση των ζημιών από την σεισμική ακολουθία που έπληξε την Αττική, στις 19 Ιουλίου 2019.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στόχος της έρευνας, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση , ήταν η καταγραφή της πρώτης εκτίμησης των ζημιών (σε πλήθος και σε ποσό) των ασφαλίσεων περιουσίας, που είχαν αναγγελθεί στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις - μέλη, εξ' αιτίας του συγκεκριμένου αιτίου.

Ειδικότερα, η έρευνα περιέλαβε τον γεωγραφικό προσδιορισμό των ασφαλισμένων κινδύνων που επλήγησαν, το ύψος των ασφαλισμένων κεφαλαίων καθώς και των καλύψεων που ενεργοποιήθηκαν. Οι κίνδυνοι κατηγοριοποιήθηκαν σε κατοικίες, εμπορικούς κινδύνους και βιομηχανικούς κινδύνους.

Στην έρευνα συμμετείχαν με τις απαντήσεις τους 26 ασφαλιστικές επιχειρήσεις - μέλη της ΕΑΕΕ, οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν το 95,7% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας.

Η συνολική αποτύπωση των απαντήσεων των επιχειρήσεων από τις έως σήμερα αναγγελίες, αναφέρεται σε 3.254 ζημιές, των οποίων η αρχική πρόβλεψη ανέρχεται συνολικά σε 16,9 εκατ. ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημιά φθάνει τα 5.205 ευρώ για το σύνολο των κινδύνων.

Για τις εν λόγω ζημιές, η εκτίμηση των αποζημιώσεων μετά τις απαλλαγές (όπου υφίστανται) είναι 7,9 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο εν λόγω σεισμός ήταν μέτριας σχετικά έντασης, συνεπώς σημειώθηκαν αρκετές ζημιές μικρού μεγέθους. Επισημαίνεται ότι η απαλλαγή είναι μία διεθνής πρακτική που μειώνει κατά ένα ποσό τον ασφαλισμένο κίνδυνο (συνεπώς και την αποζημίωση) η οποία αντισταθμίζεται σε βάθος χρόνου με αντίστοιχη ελάφρυνση των ασφαλίστρων, αναλόγως των όρων της ασφαλιστικής σύμβασης.

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα ασφαλιστικές επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικοί κίνδυνοι, βιομηχανικοί κίνδυνοι) με συνολική ασφαλισμένη αξία 1,7 δισ. Euro σε περιοχές που υπήρχαν συνολικά ασφαλισμένα κεφάλαια έναντι κινδύνου σεισμού ύψους 55,9 δισ. Euro. Ενδεικτικά, τα περισσότερα από τα ακίνητα που επλήγησαν βρίσκονταν στις περιοχές: Περιστέρι, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Ίλιον, Άνω Λιόσια, Αχαρνές, Καματερό, Πετρούπολη, Θρακομακεδόνες, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Νίκαια, Δραπετσώνα και Πέραμα.