«Χειρόφρενο» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ

«Χειρόφρενο» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ

Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα αντιδρούν στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους κατά του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης, σε συνέχεια της 24ωρης απεργίας της 24ης Σεπτεμβρίου, συνδικαλιστικές οργανώσεις, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, με τη μεγάλη απεργία της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προκήρυξε στάση εργασίας από τις 11:00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και άλλα σωματεία στις 11:00 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Παράλληλα, την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 2 Οκτωβρίου αποφάσισαν δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, μετά από το κάλεσμα που απηύθυνε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) «για ανάγκη ουσιαστικής και συντονισμένης απάντησης των συνδικάτων στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο», λαμβάνοντας υπόψη ότι η προσωρινή διοίκηση της Συνομοσπονδίας δεν έχει τη νομική δυνατότητα να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση.

Το ΠΑΜΕ έχει προκηρύξει επίσης 24ωρη απεργία. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί για τις 10:30 π.μ. στα Προπύλαια, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις της χώρας. Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ επισημαίνει, ότι η μαζική συμμετοχή εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 24 Σεπτέμβρη έδωσε την κατεύθυνση της συνέχισης και της κλιμάκωσης του αγώνα. «Να απαντήσουμε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το "όπλο" μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ποια Μέσα Μεταφοράς θα κινηθούν και πότε

Με στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς στην 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ειδικότερα, ακινητοποιημένοι θα είναι οι συρμοί στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό. Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν από τις 9:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ. Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού. Το τραμ θα λειτουργεί από τις 9:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι. Τα σωματεία τους καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στις 11:00 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στο Μετρό -γραμμές 1, 2 και 3- αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας και την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση των σωματείων, «προκηρύσσεται τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου από τις 12:00 έως τις 15:00, με αίτημα τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), η οποία αν και υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019, δεν τίθεται σε ισχύ», προσθέτοντας ότι η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη του συνδικαλιστικού κινήματος, «καθώς για μια ακόμα φορά εκδηλώνονται πολύπλευρες επιθέσεις για την κατάργησή τους».

24ωρη απεργία στα ΜΜΕ

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κήρυξε εικοσιτετράωρη απεργία, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που αποφάσισαν Ομοσπονδίες, Εργατικά κέντρα και συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου, για τις 2 Οκτωβρίου 2019, από τις 06:00 έως τις 06:00 της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «ενάντια στις μνημονιακές παρεμβάσεις που προωθεί το "αναπτυξιακό" πολυνομοσχέδιο και υπονομεύουν διαλυτικά τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, υποβαθμίζοντας καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στάση εργασίας των εκπαιδευτικών και εργαζομένων στη δημόσια υγεία

Το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) πραγματοποιεί κύκλο έκτακτων γενικών συνελεύσεων από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου, με προοπτική πραγματοποίησης Ολομέλειας Προέδρων, ανάλογα με την εκτίμηση του ΔΣ, με σκοπό τη χάραξη των επόμενων αγωνιστικών βημάτων διεκδίκησης των αιτημάτων του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετέχουν δυναμικά στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ. και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το ΕΚΑ και άλλα σωματεία, στις 11.00 π.μ., στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.

Παράλληλα, πραγματοποιεί, από κοινού με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στις 13:00, στο υπουργείο Παιδείας, με κήρυξη τρίωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου–τρεις πρώτες του απογευματινού, «για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς του εκπαιδευτικού, προτάσσοντας και διεκδικώντας την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων τους».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προκήρυξε πεντάωρη στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 15:00, στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας και την Πρόνοια, για την απόσυρση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου», το οποίο, όπως σημειώνει, περιορίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί να μην κατατεθεί προς ψήφιση το εν λόγω νομοσχέδιο, καθώς και την ανάκτηση των δικαιωμάτων (μισθολογικών, εργασιακών, συνδικαλιστικών, κλπ).

Απεργούν οι τραπεζοϋπάλληλοι

Στην εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχει και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), τη Διαιτησία, τα μητρώα και τη λειτουργία των συνδικάτων.