Μνήμες από το Norman Atlantic ξύπνησε η πυρκαγιά στο πλοίο στην Ηγουμενίτσα, εικόνες από την επιχείρηση της Πυροσβεστικής

Μνήμες από το Norman Atlantic ξύπνησε η πυρκαγιά στο πλοίο στην Ηγουμενίτσα, εικόνες από την επιχείρηση της Πυροσβεστικής

Δύο επιβάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από όπου λίγο αργότερα πήραν εξιτήριο - Στο Νοσοκομείο Φιλιατών μεταφέρθηκε ένας Κούρδος μετανάστης με αναπνευστικά προβλήματα

Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της Ηγουμενίτσας, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο δύο επιβάτες του πλοίου Champion Olympic, στους οποίους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν αμέσως μετά.

Πρόκειται, για ένα 80χρονο Έλληνα και ένα Γερμανό ο οποίος έφερε μικρό έγκαυμα στο πόδι. Στο Νοσοκομείο Φιλιατών μεταφέρθηκε ένας Κούρδος μετανάστης με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω αναθυμιάσεων, υπόθεση για την οποία έχει επιληφθεί το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Στην Ηγουμενίτσα αναμένεται να φτάσει από λεπτό σε λεπτό ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Σπύρος Βαλσάμης ενώ στο συμβάν βρίσκεται και συντονίζει την κατάσβεση της φωτιάς ο αρχιπύραρχος Θωμάς Ρίζος Περιφερειακός Διοικητής Ηπείρου.

Για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο, κινητοποιήθηκαν 46 πυροσβέστες, 10 οχήματα, καθώς και το Πυροσβεστικό Πλοιάριο «Αντιπύραρχος Ηλίας Γκάτσος».

Το χρονικό

Να θυμίσουμε πως όλα ξεκίνησαν το πρωί όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά από αδιευκρίνιστη αιτία στο γκαράζ του πλοίου, στο οποίο επέβαιναν 538 επιβάτες και 75 μέλη πληρώματος, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Το πλοίο, που είχε αναχωρήσει για Βενετία, επέστρεψε και πρόσδεσε αυτοδύναμα στο λιμάνι.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, η κατάσταση χαρακτηρίστηκε από τις πρώτες στιγμές ελεγχόμενη, ενώ στο σημείο βρέθηκε ένα πλωτό του λιμενικού, ένα ρυμουλκό και χερσαία μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στις 08:20 ξεκίνησε η αποβίβαση των επιβατών από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Olympic Champion στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Λίγη ώρα αργότερα ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα η αποβίβαση των 538 επιβατών και άρχισε το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς. Μαζί με τους επιβάτες αποβιβάστηκε και το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος του πλοίου.

Με ειδικό εξοπλισμό οι πυροσβέστες μπήκαν στο γκαράζ και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο τέταρτο γκαράζ σε δύο φορτηγά.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, καθώς δούλεψαν άμεσα τα αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης του πλοίου.

Το Olympic Champion έχει ναυπηγηθεί το 2000 κι έχει ολικό μήκος 204 μέτρα και πλάτος 26,13.

Η τραγωδία στο Norman Atlantic

Η κινητοποίηση των Αρχών στην σημερινή περίπτωση ήταν άμεση καθώς μόλις έγινε γνωστή η είδηση ξύπνησαν μνήμες από την τραγωδία στο Norman Atlantic πριν περίπου 5 χρόνια όταν κατά την διάρκεια του ταξιδιού του από την Πάτρα στην Ηγουμενίτσα και την Ανκόνα εκδηλώθηκε πυρκαγιά που έμελλε να είναι μοιραία.

Αν και το πλοίο δεν βούλιαξε, 29 άνθρωποι χάθηκαν. Άλλοι κάηκαν ζωντανοί, άλλοι έσβησαν από τις αναθυμιάσεις, άλλοι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να σωθούν. Πολλοί δεν βρέθηκαν ποτέ. Δεκαοκτώ άνθρωποι κυριολεκτικά «χάθηκαν» με τρόπου που δεν έχει εξηγηθεί μέχρι σήμερα. Επρόκειτο για 8 Έλληνες, 4 Τούρκους, 2 Ιταλούς, 2 Σύρους, 1 Γερμανό και 1 Ιρακινό.

Οι εικόνες από την σημερινή επιχείρηση Λιμενικού και Πυροσβεστικής

Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε την όλη επιχείρηση της πυροσβεστικής και του λιμενικού αλλά και το εσωτερικό του πλοίου.