Πάιατ: Κρίσιμο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Πάιατ: Κρίσιμο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Τι είπε για τη μελλοντική ιδιωτικοποίηση

«Κρίσιμο δεσμό για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη», χαρακτήρισε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος βρέθηκε σήμερα το πρωί στην ακριτική πόλη προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την πρόοδο των εργασιών για την ανέλκυση της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ».

Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο επισκέφθηκε από κοινού με τον υπουργό 'Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε επίσης τις ευκαιρίες που δημιουργεί η μελλοντική ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

«Χαίρομαι πολύ που είμαι και πάλι εδώ στην Αλεξανδρούπολη και μπορώ να υπογραμμίσω τη σχέση μας με την πόλη, καθώς και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η μελλοντική ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, εκφράζοντας την ελπίδα η ιδιωτικοποίηση "να γίνει με έναν τρόπο που θα την καταστήσει ελκυστική ώστε να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό αμερικανικές εταιρείες».

Ο κ. Πάιατ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αμερικανό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ, στάθηκε ακόμα στο γεγονός ότι έχει επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη περισσότερες φορές από κάθε άλλο Αμερικανό πρέσβη, γεγονός που αντικατοπτρίζει, όπως σημείωσε, την πολύ κρίσιμη γεωπολιτική σημασία της πόλης ως πύλης για τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια.

«Στο καλύτερο σημείο οι διμερείς σχέσεις»

«Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει να συνεργαστούν στενά σε αυτή την περιοχή για να προωθήσουμε τα κοινά μας ενδιαφέροντα και να προωθήσουμε την ασφάλεια», τόνισε ο κ.Πάιατ, ενώ αναφέρθηκε και στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η συνεργασία της πρεσβείας με την αμερικανική στρατιά στην Ευρώπη και τον ελληνικό Στρατό βοηθάει να εμβαθύνονται οι σχέσεις μας με την Ελλάδα», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως ανυπομονεί για την επόμενη μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού στο Στεφανοβίκειο. «Συνεργαζόμαστε ως συνεταίροι αλλά και ως σύμμαχοι και η σχέση μας είναι στο καλύτερο σημείο της», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης.

Νέα δυναμική στο λιμάνι από την ανέλκυση της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ»

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ανέλκυση της βυθοκόρου "ΟΛΓΑ", ο κ.Πάιατ υπογράμμισε το γεγονός ότι, όπως είπε, θα καταστήσει δυνατή την πλήρη χρήση των δυνατοτήτων του λιμανιού. Το έργο της ανέλκυσης του ναυαγίου χρηματοδοτείται με το ποσό των 2,3 εκατ. δολαρίων από τον αμερικανικό στρατό και, όπως εξήγησε ο Αμερικανός πρέσβης, βελτιώνει τη δυνατότητα του λιμανιού για εμπορικές χρήσεις αλλά και για στρατιωτικές μετακινήσεις, ενώ συμβάλλει και στην ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Ο κ. Πάιατ έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου, επισημαίνοντας στο πλαίσιο αυτό τη σημασία του πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου αλλά κι ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας με βάση το αέριο.

«Η κοινή μας δουλειά ωφελεί την Ελλάδα, βαθαίνει τη συνεργασία μας και δυναμώνει την περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ, δίνοντας έμφαση στο έργο που επιτελείται στην περιοχή.

Πριν από την επιθεώρηση των εργασιών ανέλκυσης της βυθοκόρου ΟΛΓΑ, ο κ. Πάιατ είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, ενώ στη συνέχεια επρόκειτο να συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρης Πέτροβις.