Το αυτομαστίγωμα των σιιτών μουσουλμάνων στον Πειραιά

Το αυτομαστίγωμα των σιιτών μουσουλμάνων στον Πειραιά

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ασούρα

Τον εορτασμό της Ασούρα τίμησαν και φέτος εκατοντάδες σιίτες μουσουλμάνοι στον Πειραιά, όπου συμμετείχαν στα τελετουργικά, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και δημόσιο αυτομαστίγωμα.

Η ιερή μέρα της Ασούρα είναι η ημέρα που έχασε τη ζωή του ο ιμάμης Χουσεΐν Ιμπν Αλί, εγγονός του Προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος τιμάται ως μάρτυρας την 10η μέρα του μήνα Μουχαράμ, του πρώτου δηλαδή μήνα του ισλαμικού ημερολογίου. Ο Χουσεΐν αποκεφαλίστηκε στη μάχη της Καρμπάλα το 680 μ.Χ. και το πτώμα του ακρωτηριάστηκε, με αποτέλεσμα πολλοί σιίτες να τιμούν την επέτειο με αυτομαστίγωση, μέχρι του σημείου να αιμορραγούν.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη γιορτή των σιιτών μουσουλμάνων, η οποία και γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα γιορτάζεται από το 1978 και φέτος συνεχίστηκε η παράδοση με τις εορταστικές εκδηλώσεις των σιιτών μουσουλμάνων στη οδό Δήμητρος στον Πειραιά.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

Βίντεο-Φωτορεπορτάζ:  Γιάννης Κέμμος

2
σχόλια
  1. avatar Γιωργος Αυγερης

    Ειναι ακομα Ελλαδα εδω?

    1. avatar Γεώργιος-Χαράλαμπος Κατρακίλης

      Βεβαίως καί υπάρχουν στην Ελλάδα. Όμως, το θέμα σου είναι αν υπάρχουν μόνον αυτομαστιγούμενοι σιΐτες ή ότι καί χριστιανοί στις Φιλιππίνες, στην Ισπανία, στο Μεξικό καί στο Νέο Μεξικό, αλλά καί στη Βόρειο Ιταλία καί στη Σικελία, εφαρμόζεται η επίμαχη πρακτική από χριστιανούς, όπως αναφέρεται στη Βικιπαίδεια; Δηλαδή, τί σε ενοχλεί εξ αμφοτέρων, η καθεαυτή πρακτική ή απλώς η διαφορετική θρησκεία τους; Εγώ προσωπικώς ενοχλούμαι από την επίμαχη πρακτική, ανεξαρτήτως θρησκείας.-

Παρακαλούμε περιμένετε ...