Παράταση της αναστολής της υποχρεωτικής υπαγωγής στη διαμεσολάβηση

Παράταση της αναστολής της υποχρεωτικής υπαγωγής στη διαμεσολάβηση

Η σχετική ρύθμιση κρίθηκε από την Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αντισυνταγματική

Τη νομοθετική παράταση της αναστολής της υποχρεωτικής υπαγωγής στη διαμεσολάβηση αστικών και εμπορικών υποθέσεων έως την ψήφιση του νέου σχεδίου νόμου, προτείνει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Η αναστολή των σχετικών διατάξεων λήγει στις 16-9-2019 και όπως επισημαίνουν οι δικηγόροι, ο χρόνος δεν είναι αρκετός, ώστε να ψηφιστεί νέος νόμος, καθώς οι σχετική ρύθμιση που είχε δρομολογηθεί, κρίθηκε από την Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αντισυνταγματική.

«Η όποια νομοθετική πρωτοβουλία, αυτονόητο είναι, ότι πρέπει να είναι συμβατή με το Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο και να προωθεί ουσιαστικά το θεσμό της εκούσιας διαμεσολάβησης, διότι, άλλως, η διαμεσολάβηση κινδυνεύει να καταστεί μία τυπική διεκπεραιωτική διαδικασία, ακυρώνοντας στην πράξη ένα σημαντικό θεσμό εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών. Πολύ σημαντικό επίσης είναι, να προβλεφθεί και αναγκαίος χρόνος προσαρμογής για την ενημέρωση των συναδέλφων και την εφαρμογή των τυχόν νέων διατάξεων» αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή σε ανακοίνωση της.

Συμπληρώνει δε ότι «όπως είναι γνωστό, το δικηγορικό σώμα έχει ταχθεί υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης των διαφορών και κατά της υποχρεωτικής υπαγωγής διαφορών στη Διαμεσολάβηση. Δεν νοείται υποχρεωτικότητα σε διαδικασίες όπου προέχει ο εκούσιος χαρακτήρας τους».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ενόψει των επικείμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στην Αθήνα την Τρίτη 10-9-2019.

Παρακαλούμε περιμένετε ...