Επίθεση Ρουβίκωνα σε εστιατόριο διάσημου σεφ

Επίθεση Ρουβίκωνα σε εστιατόριο διάσημου σεφ

«Αφεντικά θα μας βρείτε μπροστά σας» αναφέρει η ανακοίνωση

Επίθεση με μπογιές έκαναν σε εστιατόριο του γνωστού σεφ Έκτορα Μποτρίνι μέλη του Ρουβίκωνα.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου το εστιατόριο ανήκει στον σεφ Έκτορα Μποτρίνι και έρχεται λίγες μέρες μετά από καταγγελίες μάγειρα ότι υπέστη τα πάνδεινα στην κουζίνα του γνωστού σεφ.

«Αφεντικά θα μας βρείτε μπροστά σας» αναφέρει ο Ρουβίκωνας.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

Πέρα από την εικόνα που θέλει να πουλήσει λόγω δημοσιότητας η κάθε τηλεπερσόνα, τα ριάλιτι αυτά προωθούν το πρότυπο του υποτακτικού εργαζόμενου, ο οποίος αν θέλει να κερδίσει μια θέση στην κουζίνα οφείλει να αφήσει στην άκρη την όποια αξιοπρέπειά του και να δέχεται αδιαμαρτύρητα, στην καλύτερη, «χαλαρό μπινελίκι» και στην χειρότερη εκσφενδονισμένα πιάτα και κατσαρόλες, από τον ευέξαπτο προϊστάμενο/ αφεντικό. Αν αυτή η εικόνα προβάλλεται μπροστά στις κάμερες, πίσω από αυτές, η πραγματικότητα είναι πολλαπλάσια σκληρή. Το «χαλαρό μπινελίκι» μετατρέπεται σε καθημερινή λεκτική βία σε σημείο ψυχολογικού πολέμου, ενώ τα εκσφενδονισμένα κουζινικά γίνονται βασανιστήρια με καυτό λάδι, πυρακτωμένα σκεύη, κλωτσιές και χαστούκια. Στο τοξικό αυτό περιβάλλον έρχονται να προστεθούν η ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία, τα απλήρωτα 12ωρα και η επισφάλεια.

Αυτή είναι η καθημερινότητα για κάθε εργάτη που επέλεξε να ακολουθήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα και γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τους πρακτικάριους. Οι πρακτικά ασκούμενοι είναι μιά είδική κατηγορία εργαζομένων. Σε πολλές σχολές η πρακτική άσκηση είναι προαπαιτούμενη για την απονομή του τίτλου σπουδών και υπεύθυνος για την βαθμολόγησή της, είναι το εκάστοτε αφεντικό. Η συνθήκη αυτή είναι βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας, την τροφοδοτεί με αναλώσιμο και δωρεάν εργατικό δυναμικό, το οποίο μάλιστα βγάζει αδιαμαρτύρητα όλη την βρωμοδουλειά της επιχείρησης, αφού ελλοχέυει η ακύρωση της πρακτικής και άρα της ακαδημαϊκής χρονιάς με ότι συνεπάγεται αυτό σε οικονομικό κόστος για τους σπουδαστές.

Όλα τα παραπάνω περιστατικά δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα, άλλα κανονικότητα. Είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι δεν καταγγέλλουν ανάλογα περιστατικά υπό τον φόβο της απόλυσης. Πρόσφατο είναι και το παράδειγμα σε μαγαζί της Μυκόνου το οποίο πούλαγε κάποιου είδους εναλλακτισμό, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους στο σέρβις να δουλεύουν ξυπόλητοι στην καυτή άμμο και μετά τη βάρδια να γυρνούν στα κοντέινερ με εγκαύματα στα πέλματα.

ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ

Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας