Δεύτερη δραματική νύχτα στην Εύβοια – «Μάχη» με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι Πυροσβέστες

Δεύτερη δραματική νύχτα στην Εύβοια – «Μάχη» με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι Πυροσβέστες

Στραμμένη η προσοχή των ισχυρών δυνάμεων στις συνεχείς αναζωπυρώσεις

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, οι Πυροσβέστες δίνουν τη δική τους «μάχη» με τις φλόγες στην Εύβοια. Η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης συνεχίζει να καίει παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίοι παραμένουν στο σημείο για περισσότερες από 40 ώρες.

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς είναι αυτές που προβληματίζουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις και έχουν την πλήρη προσοχή τους.

Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης, μια νέα αναζωπύρωση της φωτιάς δίπλα σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη στην Εύβοια προκάλεσε αναταραχή στην περιοχή καθώς η εστία της ήταν ιδιαίτερα μεγάλη.

Αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποίησαν άμεσα ρίψεις νερού ώστε να περιοριστεί. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί στο χωριό, που εκκενώθηκε χθες από τους κατοίκους.

Στο μέτωπο του χωριού Πλατάνα εστιάζουν τις προσπάθειες οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Στο μέτωπο κοντά στο χωριό Πλατάνα, που κινείται προς τον δρυμό, εστιάζουν τις προσπάθειές τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην κεντρική Εύβοια Η φωτιά που ήταν καθηλωμένη μέσα σε μια χαράδρα αναζωπυρώθηκε, λόγω των τοπικών ισχυρών ανέμων και πήρε μεγάλες διαστάσεις. Σημειώνεται πως στο σημείο επιχειρούσαν από το πρωί εναέρια μέσα αλλά με δυσκολία, καθώς η εστία βρισκόταν στο βάθος μιας χαράδρας.

Η αποψινή νύχτα προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη για τους κατοίκους στο χωριό αφού το πύρινο μέτωπο, που παραμένει σε εξέλιξη μετά την αναζωπύρωση το απόγευμα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων.

Περιμετρικά του χωριού δημιουργείται αντιπυρική ζώνη από 6 βαριά ερπιστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς.

«Δεν θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή παρά το γεγονός ότι υπάρχει άπνοια στην περιοχή και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί σε ένα δρόμο πολύ πριν το χωριό για να περιμένουν τις φλόγες» δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος που βρίσκεται στο χωριό Πλατάνα.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Βουρδάνος και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «πρόκειται για μια δύσκολη περιοχή. Η απόφαση για αντιπυρική ζώνη γύρω από το χωριό κρίθηκε αναγκαία καθώς επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Το μέτωπο ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και οι ώρες μέχρι το ξημέρωμα που θα χρησιμοποιηθούν και πάλι εναέρια μέσα ιδιαίτερα πολλές».

Ενδείξεις εμπρησμού έχουν οι Αρχές 

Σοβαρές υποψίες πως η μεγάλη πυρκαγιά που καίει την Εύβοια την προκάλεσε ανθρώπινο χέρι, έχουν οι Αρχές. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Open, υπάρχουν ενδείξεις ότι τη φωτιά που οδήγησε στην εκκένωση 4 χωριών, προκλήθηκε από εμπρησμό, ωστόσο δεν υπάρχουν ευρήματα.

Κατά τη χθεσινοβραδυνή τιτάνια μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Εύβοια, έσωσαν τελικά και τα 4 χωριά που κινδύνευσαν από τις φλόγες, οι οποίες όμως στο πέρασμα τους έκαψαν μεγάλο μέρος από το παρθένο πευκοδάσος.

Από τη μανία της φωτιάς, ευτυχώς σώθηκε το πευκοδάσος Natura το οποίο είναι καταφύγιο άγριας ζωής. O δασάρχης Χαλκίδας Γεώργιος Θαλάσσινος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open ανέφερε πως πυρκαγιά που καίει την Εύβοια δεν έχει καμία σχέση με το Natura. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είναι ανακρίβεια, ο χάρτης είναι σαφής. Η φωτιά δεν έχει καμία σχέση με το Natura».

Σε χειρουργική επέμβαση θα υποβληθεί ο τραυματίας πυροσβέστης στη φωτιά της Εύβοιας

Ο κ. Καρλαφτόπουλος, ο εθελοντής πυροσβέστης, τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς στην Εύβοια. Ο πυροσβέστης νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο ΚΑΤ και έχει εγκαύματα δευτέρου προς τρίτου βαθμού ενώ θα χειρουργηθεί το πρωί της Πέμπτης και όπως ανέφερε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, που ενημερώθηκε από τον διευθυντή της Πλαστικής Χειρουργικής στο ΚΑΤ, πιθανώς να χρειαστούν και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως. «Σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό της χωράς, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε ως Υπουργείο Υγείας, είναι σεβόμενοι αυτή την προσπάθεια, να καλύψουμε ότι χρειαστεί από τα έξοδα της νοσηλείας, της αποθεραπείας και τέλος της αποκατάστασης του» ανέφερε ο κ. Κικίλιας μετά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο.