Νύχτα μάχης για να σωθεί η κεντρική Εύβοια από την πύρινη λαίλαπα

Νύχτα μάχης για να σωθεί η κεντρική Εύβοια από την πύρινη λαίλαπα

Στα 11,5 χλμ. η περίμετρος της φωτιάς – Θα ενισχυθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι άνεμοι

Δύσκολη θα είναι η νύχτα για τις Πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες θα δίνουν τη δική τους ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια σε μια προσπάθεια να κρατηθεί η πυρκαγιά σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Στη μάχη αυτή των πυροσβεστών, ο καιρός φαίνεται να είναι σύμμαχος καθώς οι άνεμοι που πνέουν στη περιοχή έχουν «πέσει» όμως οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς έγιναν πιο δύσκολες, καθώς γίνονται πλέον μόνο από το έδαφος, επειδή τα εναέρια μέσα αποχώρησαν λόγω σκότους.

Ωστόσο, ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων δεν έχει απομακρυνθεί ενώ σύμφωνα με το meteo, κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι άνεμοι θα ενταθούν.

«Σύμφωνα με τα βραδινά προγνωστικά στοιχεία της Τρίτης 13/08, οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στις περιχές όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη θα παρουσιάσουν ενίσχυση, με τις μέσες εντάσεις τους να ανέρχονται στα 4 μποφόρ και τις ριπές τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Σημαντική εξασθένηση των ανέμων περιμένουμε τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 14/08.» αναφέρει το meteo.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής, το μέτωπο της φωτιάς, λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ έφθασε τα 11,5 χιλιόμετρα ενώ όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στο σημείο θα παραμείνουν όλη τη νύχτα ισχυρές πυροσβεστικής δυνάμεις.

Αντιπυρική ζώνη 

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα Ψαχνά Ευβοίας, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη πριν την πόλη των Ψαχνών για προληπτικούς λόγους με στόχο την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου.

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο συμμετείχαν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.

Τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν  

Σε εκκένωση τεσσάρων χωριών προχώρησαν οι Αρχές προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε σημείο όπου δεν υπάρχει κίνδυνος.  Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατανιάς εκκενώθηκαν με την Αστυνομία να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες απομάκρυνσης των κατοίκων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Στο αίτημα συνδρομής ανταποκρίθηκαν άμεσα η Κροατία και η Ιταλία, από όπου ξεκινούν ήδη πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ αναμένεται απάντηση και από τις άλλες χώρες.

Με μπουλντόζες σταμάτησαν τη φωτιά προς τα Ψαχνά Ευβοίας

Το μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά.

Στο νοσοκομείο εθελοντής πυροσβέστης

Στο νοσοκομείο ΚΑΤ με εγκαύματα στα χέρια νοσηλεύεται εθελοντής πυροσβέστης, ο οποίος τραυματίστηκε στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που μαίνεται από το πρωί της Τρίτης στην κεντρική Εύβοια. Όπως μετέδωσε ο τ/σ Alpha, ο εθελοντής πυροσβέστης μεταφέρθηκε αρχικά σε κέντρο υγείας της περιοχής με εγκαύματα στα χέρια. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ με ασθενοφόρο του στρατού, όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου

Προσαγωγή υπόπτου για τη φωτιά στην Ιστιαία

Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς στην Ιστιαία, οι πυροσβέστες εντόπισαν έναν 64χρονο κάτοικο της περιοχής, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην έναρξη της πυρκαγιάς και ο οποίος αναζητούταν από την αστυνομία. Όπως μετέδωσε το One Channel, ο 64χρονος εντοπίστηκε και έχει προσαχθεί στην Ασφάλεια της Αιδηψού ως ύποπτος.

Μητσοτάκης: Πρώτο μέλημά μας η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος βρέθηκε λίγο πριν από τις επτά το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και ενημερώθηκε για την μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει την Εύβοια.

Εξερχόμενος από τη συνεδρίαση του συντονιστικού ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και τους άνδρες της πυροσβεστικής που και σήμερα δίνουν έναν μεγάλο αγώνα απέναντι σε μία πολύ μεγάλη πυρκαγιά. Πρώτο μέλημα του κράτους η προστασία της ζωής και έπειτα η προστασία των περιουσιών. Γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Θα ήθελα να ζητήσω από τους πολίτες να ακούν πάντα τις συμβουλές της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής. Οι πυροσβέστες είναι ξάγρυπνοι, κουρασμένοι και χωρίς φαγητό αλλά πρέπει να ξέρουν ότι η προσπάθειά τους απολαμβάνει του σεβασμού όλης της ελληνικής κοινωνίας. Τέλος να σας ενημερώσω ότι το πρωί της Τετάρτης περιμένουμε τα 4 καναντέρ από Κροατία και Ιταλία».

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας, τα Κέντρα Υγείας της περιοχής καθώς και το ΕΚΑΒ Εύβοιας, εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στην περιοχή.

Όπως ενημερώνει το υπουργείο Υγείας με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) είναι σε συνεχή επικοινωνία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο κέντρο της οποίας, έχει στείλει σύνδεσμο-γιατρό, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού στη φωτιά στην Εύβοια

Από νωρίς το πρωί βρίσκεται στην Εύβοια το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής, που διεξάγει έρευνα για τη φωτιά που πλέει ανεξέλεγκτη. Οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές

Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, το τελευταίο 24ωρο, από τις 19:00 χτες, έως τις 19:00 σήμερα το απόγευμα, εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές.  Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και δυναμικά στο αρχικό τους στάδιο, ενώ μαζί με τη γιγαντιαία επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη στην Εύβοια, συνολικά επιχείρησαν: 796 πυροσβέστες, 347 οχήματα, 274 πυροσβέστες ως πεζοπόρα τμήματα, 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), 30 εθελοντές και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης.

Συνδρομή παρείχαν δύο ελικόπτερα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, καθώς και 56 υδροφόρες και 17 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, 30 εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Μπακογιάννης: Νύχτα μάχης με τα μέτωπα στην Εύβοια 

Νωρίς το απόγευμα, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης βρέθηκε στα Ψαχνά Ευβοίας ώστε να ενημερωθεί και να συντονίσει τις ενέργειες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Ο κ. Μπακογιάννης επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στην Πάτμο όπου βρισκόταν προχθές Κυριακή και σε ανάρτησή του στο facebook ανέφερε: «Πάμε για νύχτα μάχης ολόκληρου του μηχανισμού με τα μέτωπα στην Εύβοια. Μεγάλος ο βαθμός δυσκολίας, αλλά δίνουν το μέγιστο των δυνάμεών τους, πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομικοί και όλοι οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ, των δήμων και της Περιφέρειας».