Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που καλλιεργούσε συστηματικά κάνναβη

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που καλλιεργούσε συστηματικά κάνναβη

Εντοπίστηκαν τρεις φυτείες από τις οποίες θα αποκομίζαν όφελος 1 εκατ. ευρώ

Εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούταν συστηματικά τόσο στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, όσο και στη διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, κυρίως κάνναβης, αλλά και κοκαΐνης, εξάρθρωσε η Αστυνομία μετά από ευρείας κλίμακας συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Φωκίδας και της Φθιώτιδας.

Συνολικά συνελήφθησαν έξι άτομα, τρεις αλλοδαποί ηλικίας 43, 39 και 26 ετών, καθώς και τρεις Έλληνες ηλικίας 62, 55 και 46 ετών. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν τέσσερα ακόμη μέλη της, εκ των οποίων τρεις αλλοδαποί ηλικίας 42, 36 και 31 ετών, καθώς και ένας 35χρονος Έλληνας. Όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση, ηγετικό μέλος της οποίας ήταν ο 43χρονος αλλοδαπός, διέθετε ιεραρχική δομή και συγκρότηση, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους.

Σκοπός της ήταν, αφενός μεν η συστηματική καλλιέργεια μεγάλου αριθμού δενδρυλλίων κάνναβης σε απομακρυσμένες και δύσβατες ορεινές περιοχές των Νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας, αφετέρου δε η συγκομιδή της παραγόμενης ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης και η περεταίρω εμπορία της, είτε σε άλλους διακινητές, είτε απευθείας σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 208 δενδρύλλια κάνναβης ύψους έως και 1,5 μέτρων, από δύο φυτείες περιοχών του Αθανάσιου Διάκου και του Πανουργιά Φωκίδας.

Μάλιστα, όπως διακριβώθηκε, η φυτεία με 700 δενδρύλλια κάνναβης που εκριζώθηκαν στις 2 ιουλίου σε δύσβατη ορεινή και απόκρημνη περιοχή της Καρυάς Καμένων Βούρλων Φθιώτιδας, καλλιεργούταν επίσης από μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης. Τα μέλη της, τα οποία για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένο κώδικα επικοινωνίας, είχαν διακριτούς ρόλους διακίνησης, καλλιέργειας, μεταφοράς και απόκρυψης των ναρκωτικών, ενώ αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Υπολογίζεται, ότι από τις συνολικά τρεις φυτείες θα συγκομίζονταν τουλάχιστον 410 κιλά αποξηραμένης ακατέργαστης κάνναβης, με το παράνομο οικονομικό όφελος από την πώληση των ναρκωτικών να προσδιορίζεται ότι θα υπερέβαινε το 1 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους και οχήματα των συλληφθέντων 6,329 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, έξι ζυγαριές ακριβείας, ένα πολεμικό τυφέκιο και πέντε κυνηγετικά όπλα, τρεις φορητοί ασύρματοι, 41 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, καθώς και το συνολικό χρηματικό ποσό των 7.045 ευρώ, προερχόμενο από την διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

Το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.