Ο ΔΣΑ για τα προβλήματα στις διευθύνσεις αλλοδαπών της Αττικής

Ο ΔΣΑ για τα προβλήματα στις διευθύνσεις αλλοδαπών της Αττικής

Με επιστολή του στον υπουργό Εσωτερικών ζητά την όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυσή τους

Τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν στις διευθύνσεις αλλοδαπών της Αττικής, επισημαίνει με επιστολή του στον υπουργό Εσωτερικών και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται, ότι τα προβλήματα αυτά εμποδίζουν την άσκηση του λειτουργήματος των δικηγόρων, αλλά και την εξυπηρέτηση των αλλοδαπών που βρίσκονται στην χώρα μας.

Με την επιστολή ζητείται η όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων και επισημαίνεται, ότι οι δικηγόροι «ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε στην διάθεση της πολιτείας για κάθε δυνατή συνεργασία. Οι δικηγόροι επαγρυπνούμε και είμαστε ενεργά παρόντες».

Χαρακτηριστικά η επιστολή αναφέρει:

«Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Καταρχάς Θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την ανάληψη των καθηκόντων σας και να σας ευχηθούμε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλάβατε.
Ο ∆ικηγορικός Σύλλογος Αθηνών επί πολλά έτη μετά τη διόγκωση της μεταναστευτικής κρίσης και τις επακολουθήσασες συνέπειες αυτής στον κοινωνικό σχηματισμό της χώρας, στάθηκε αρωγός της Ελληνικής Πολιτείας στην αντιμετώπιση των πολλών και ποικίλων προβλημάτων που ενέσκυψαν κατά τη διαχείριση τον ζητήματος.

Όμως, δυστυχώς μέχρι και σήμερα, παρά τις άοκνες προσπάθειες μας, η κατάσταση, η οποία βιώνούν τόσο οι συνάδελφοί μας, όσο και οι ίδιοι οι μετανάστες στις ∆ιευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστεύσης της Περιφέρειας Αττικής (Αθήνας και Πειραιά) είναι επιεικώς απαράδεκτη. Οι στοχευμένες δράσεις μας, προς το σκοπό της διευκόλυνσης των συναδέλφων μας δεν πέτυχαν να καλύψουν τις δυσλειτονργίες της δημόσιας διοίκησης, την αδυναμία εξυπηρέτησης των δικηγόρων κατά την άσκηση των καθηκόντων τούς, ως προβλέπεται από τον ειδικό Νόμο για την Μετανάστεύση, καθώς και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και σε υλικοτεχνικές υποδομές. Οι όποιες βελτιωτικές κινήσεις έλαβαν χώρα απεδείχθησαν δυστυχώς στην πράξη αλυσιτελείς. Η συνέχιση της υπαρχούσης κατάστασης για εμάς δεν είναι ανεκτή για μια δικαιοκρατούμενη Πολιτεία.

Ενδεικτικώς αναφέρούμε:

Α) Αδυναμία προσέλεύσης και πρόσβασης των δικηγόρων στην υπηρεσία μίας Στάσης της Αποκεντρωμένης ∆ιοίκησης Αττικής ∆ιεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Κεντρικού Τομέα, Ανατολικής Αττικής καθώς και Πειραιώς και Νήσων για την άμεση εξυπηρέτηση των δικηγόρων. Η κατάσταση που σήμερα βιώνουμε, δεν συνάδει με την έννοια και τη φύση του δικηγορικού λειτουργήματος, ήτοι, αναγκαστική προσέλευση από ώρα 2:00 π.μ. ή και νωρίτερα της ίδιας ημέρας (!!!) και διατήρηση άτυπης λίστας για την σειρά προτεραιότητας προκειμένου να κατατεθεί ένα «συμπληρωματικό έγγραφο» επί εκκρεμούσης αιτήσεως τον πολίτη τρίτης χώρας με σκοπό την ολοκλήρωση-ενημέρωση τον φακέλού του, ώστε να δύναται η διοίκηση να προβεί στην ολοκλήρωση εξέτασης τον αιτήματός τον (!!!). Λεκτέον ότι, επικουρικά η διοίκηση εφαρμόζει την ηλεκτρονική επικοινωνία μη άμεσης ανταπόκρισης και εξυπηρέτησης για τις ανωτέρω περιπτώσεις, με την αποστολή αιτήματος προς χορήγηση ραντεβού σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση της διοίκησης σε χρόνο πολύ μεταγενέστερο, περίπού σε χρονικό διάστημα ενός μηνός και πλέον μερικές φορές.
Β) Καθυστέρηση ορισμού ραντεβού προσέλεύσης των ∆ικηγόρων για την κατάθεση διοικητικού φακέλου και δη αιτήματος προς χορήγηση κατ' εξαίρεση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγούς σύμφωνα με το άρθρο
19 παρ. 1 περ. γ του ν.4251/2014. Ορισμός ραντεβού σε δικηγόρούς και πολίτες τρίτων χωρών, προς χορήγηση άδειας διαμονής για «εξαιρετικούς λόγους», σε χρονικό διάστημα πού υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες με κατώτατο όριο τους εννέα (9) μήνες και ανώτατο τους δέκα οκτώ (18) μήνες (ι ι ι )
Γ) ∆ραματική καθυστέρηση έκδοσης οριστικών αποφάσεων επί αιτημάτων ανανέωσης άδειας διαμονής καθώς και προς χορήγηση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγούς και λοιπών κατηγοριών.
∆) Η πιλοτική λειτουργία τον ηλεκτρονικού ραντεβού δεν έχει προσαρμοστεί και τούτο διότι παρουσιάζεται: α) αδυναμία ορισμού εμπρόθεσμου ραντεβού προς ανανέωση άδειας διαμονής με επέκταση και στην κατηγορία των «εξαιρετικών λόγων» που αφορούν την χορήγηση άδειας διαμονής. Η αδυναμία αυτή έχει ως συνέπεια τον απόλύτο αποκλεισμό της επικοινωνίας του δικηγόρου με την αρμόδια υπηρεσία. β) αδυναμία ορισμού ραντεβού στην κατηγορύι των ανανεώσεων αδειών διαμονής εντός τον χρονικού διαστήματος τον ενός (1) μηνός από την λήξη αυτής.
Ε) Ορισμός ραντεβού προς ανανέωση άδειας διαμονής ακόμη και μετά την πάροδο των τριάντα (30) ημερών από την τακτική ημερομηνία λήξης της άδειας διαμονής (ι ι ι)

Κατόπιν των ανωτέρω, Σας καλούμε να λάβετε άμεσα κάθε αναγκαίο μέτρο, με λειτουργικό και αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς τις αμφισημίες τον παρελθόντος, προκειμένού να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση στις διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστεύσης και η χώρα μας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις πού τη βαραίνουν ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης. Βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες. Γι' αυτό δηλώνούμε ότι ήμασταν και Θα συνεχίσουμε είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας για κάθε δυνατή συνεργασία. Οι δικηγόροι επαγρυπνούμε και είμαστε ενερπαιόντες».