Ακτιβιστής καταγγέλλει άγριο ξυλοδαρμό του στη Σαντορίνη

Ακτιβιστής καταγγέλλει άγριο ξυλοδαρμό του στη Σαντορίνη

Υποστηρίζει ότι του επιτέθηκαν και απείλησαν να τον σκοτώσουν ιδιοκτήτες υποζυγίων

Θύμα άγροιου ξυλοδαρμού από ιδιοκτήτες γαϊδουριών στη Σαντορίνη, οι οποίοι μάλιστα τον απείλησαν, ότι θα τον σκοτώσουν, καταγγέλλει ότι έπεσε ο Νοτιοαφρικανός ακτιβιστής του διεθνούς φιλανθρωπικού Δίκτυου για τα Ζώα (NFA), Λουκ Μπαρίτ.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στην ιστοσελίδα timeslive.co.za «η μανία των ιδιοκτητών των γαϊδουριών με εξέπληξε. Με κλωτσούσαν και με χτυπούσαν, με τα ίδια μαστίγια που χρησιμοποιούν στα γαϊδούρια. Ήταν μια πραγματικά τρομακτική εμπειρία. Το χειρότερο είναι, ότι εγώ δραπέτευσα, αλλά για τα γαϊδουράκια δεν υπάρχει δρόμος διαφυγής».

Σύμφωνα με την ακτιβίστρια της NFA, Μιράντα Ραφ, «οι ιδιοκτήτες των ζώων τα εκμεταλλεύονταν, αναγκάζοντάς τα να ανεβαίνουν επανειλημμένα σε έναν ψηλό λόφο κάτω από τον καυτό ήλιο, χωρίς φαγητό, σκιά ή νερό» είπε. Ο Μπαρίτ πρόσθεσε «κατέγραφε τις υποσχέσεις, που αθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι τοπικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι είχαν δεσμευτεί πέρσι, να βελτιώσουν τις συνθήκες για τα γαϊδούρια, που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν τους τουρίστες στους απόκρημνους βράχους».

Όσο για την επίθεση που καταγγέλλεται ότι δέχθηκε ο ακτιβιστής, η Ραφ δήλωσε, ότι «μια ομάδα 10 ατόμων επιτέθηκε στον Μπαρίτ και τον Πολωνό οπερατέρ Βίκτορ Ντομπρατζίνσκι, ο οποίος προσπαθούσε να τραβήξει υλικό από την κακοποίηση. Αυτό εξόργισε τους ιδιοκτήτες των γαϊδουριών, που κλώσησαν και χτύπησαν τον Μπαρίτ, οδηγώντας τον στην άκρη του βράχου και απειλώντας να τον πετάξουν στον γκρεμό! Ο Ντομπρατζίνσκι τον έσωσε, αλλά επίσης ξυλοκοπήθηκε στην προσπάθειά του».

Το περιστατικό καταγγέλθηκε -σύμφωνα με την NFA- στο Αστυνομικό Τμήμα της Σαντορίνης, που υποσχέθηκε να αναλάβει δράση, αλλά δεν το έπραξε. «Η επίθεση έρχεται μετά την έκθεση του NFA για την φοβερή αντιμετώπιση περίπου 100 γαϊδουριών στη Σαντορίνη πέρσι», δήλωσε η Ραφ. «Ένα χρόνο αργότερα, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Πολλά από τα ζώα έχουν τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη και στα πόδια, από όσα περνούν, κάτω από συνθήκες πολύ μεγάλης ζέστης» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το NFA, τα ζώα δεν μπορούν να ξεκουραστούν ούτε τη νύχτα. Αντ' αυτού συνεχίζουν να εργάζονται για την αποκομιδή των σκουπιδιών και τη μεταφορά αγαθών σε όλο το νησί, στην υπηρεσία των ξενοδοχείων και ξενώνων στη Σαντορίνη. «Αυτά τα γαϊδουράκια εργάζονται ουσιαστικά μέχρι θανάτου. Είναι σαφές, ότι οι υποσχέσεις για βελτίωση των συνθηκών δεν τηρήθηκαν. Είναι μια απόλυτη ντροπή και παροτρύνω τους τουρίστες, που σχεδιάζουν να επισκεφθούν τη Σαντορίνη, να το ξανασκεφτούν μέχρι να σταματήσει αυτή η αγριότητα» δήλωσε ο Μπαρίτ, ο οποίος αναρρώνει στο σπίτι του στο Κέιπ Τάουν.