Τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λάβουν οι πολίτες ενόψει του «Αντίνοου»

Τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λάβουν οι πολίτες ενόψει του «Αντίνοου»

Όσα αποφασίστηκαν στην σύσκεψη της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος

Μετά την έκδοση έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, για σήμερα Τρίτη, παρουσία του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου ΠΣ Βασιλείου Ματθαιόπουλου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.) στο Χαλάνδρι Αττικής.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε η εκ νέου ενεργοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση κινδύνων, από την εκδήλωση πλημμυρικών και συνοδών φαινομένων, στις περιοχές που αυτά αναμένεται να εκδηλωθούν. Ο Μηχανισμός της Υπηρεσίας μας, θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, με διασπορά οχημάτων.

Ειδικότερα, στις περιοχές όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες προς τους Διοικητές των Περιφερειακών Διοικήσεων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Το πυροσβεστικό προσωπικό, τα πεζοπόρα τμήματα, ο γενικός εξοπλισμός της Υπηρεσίας μας και ο ειδικός εξοπλισμός των Ε.Μ.Α.Κ., έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα στους σταθμούς βάσης, προκειμένου να επέμβουν άμεσα, εφόσον αυτό απαιτηθεί. Επιπλέον, έχει διαταχθεί και ολοκληρωθεί η απαραίτητη διασπορά οχημάτων μας, όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη και το από έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους, με τη σύγκληση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) ή Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ).

Υπενθυμίζουμε τις οδηγίες αυτοπροστασίας, κυρίως όσον αφορά τις περιοχές που προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, προκειμένου οι πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία, αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις υπαίθριες εργασίες και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, καθώς ο κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών είναι αυξημένος
  • Κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης, να καταφεύγουν σε κτίρια ή αυτοκίνητα και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε
  • Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες, για τη δική τους ασφάλεια, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.