Όσα κατέγραψε ο φακός στο σπίτι του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα για τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου

Όσα κατέγραψε ο φακός στο σπίτι του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα για τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου

Δείτε τις φωτογραφίες του news.gr

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην καθιερωμένη δεξίωση στον κήπο της αμερικανικής πρεσβευτικής οικίας στην Αθήνα το απόγευμα της Τετάρτης όπου γιορτάστηκε η 243η επέτειος της 4ης Ιουλίου, Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ ως πολύ καλός διπλωμάτης υποδέχθηκε, μαζί με τη σύζυγό του, με μια χειραψία στον κήπο της οικίας του, πολιτικούς, στρατιωτικούς, επιχειρηματίες και εκπροσώπους του Τύπου και δέχονταν τις ευχές τους για την αμερικανική εθνική εορτή.

Η γιορτή ξεκίνησε με την ανάκρουση του αμερικανικού και του ελληνικού εθνικού ύμνου, ενώ πριν από αυτό εντύπωσε προκάλεσε το τελετουργικό με τις σημαίες των ΗΠΑ και των αμερικανών πεζοναυτών.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν στον εορτασμό οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης και Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης. Από τη ΝΔ παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της Άδωνις Γεωργιάδης, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Μάκης Βορίδης, ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του κόμματος, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Επίσης, μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, οι αρχηγοί της Αστυνομίας, του ΓΕΕΘΑ, του ΓΕΣ και του ΓΕΝ.

Υψώνοντας το ποτήρι του, ο Αμερικανός πρέσβης προέτρεψε του καλεσμένους να πιουν στις θεμελιώδεις κοινές αξίες που μοιράζονται η Ελλάδα και ΗΠΑ, στο δώρο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και για την 243η επέτειο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, είπε στα ελληνικά: «Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η Αμερική».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στις εκλογές της Κυριακής, λέγοντας πως η Ελλάδα εκλέγει την πρώτη κυβέρνηση της εποχής μετά την κρίση, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών αξιών και θεσμών της, ακόμη και εν μέσω οικονομικής ύφεσης άνευ προηγουμένης διάρκειας και βάθους. Σε αυτό το σημείο θέλησε ο ίδιος να διαβεβαιώσει ότι όποιους κι αν επιλέξουν οι Έλληνες ως τους επόμενους ηγέτες τους, οι ΗΠΑ θα παραμένουν πλήρως αφοσιωμένοι στην επιτυχία τους. «Τα κράτη μας είναι συνδεδεμένα για πάντα με τα κοινά μας δημοκρατικά ιδανικά», επισήμανε.

Μετά τον χαιρετισμό του αμερικανού πρέσβη τα πηγαδάκια ζωντάνεψαν και σε αυτά εντοπίστηκαν ενδιαφέροντες συνδυασμοί προσωπικοτήτων…

Ο φακός του news.gr βρέθηκε εκεί καλεσμένος των ΗΠΑ και κατέγραψε μερικά από τα στιγμιότυπα της βραδιάς.

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Παρακαλούμε περιμένετε ...