H Yeni Safak απειλεί με πυραύλους την Αθήνα την ώρα που ο… «βασιλιάς είναι γυμνός»

H Yeni Safak απειλεί με πυραύλους την Αθήνα την ώρα που ο… «βασιλιάς είναι γυμνός»

Οι δυνατότητες της Ελλάδας να αμυνθεί και να απαντήσει σε μια βαλλιστική επίθεση

Αίσθηση προκάλεσε στην κοινή γνώμη στην Αθήνα το άρθρο της Yeni Safak σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία έχει την δυνατότητα με το βαλλιστικό πύραυλο BORA να πλήξει ακόμα και την Αθήνα αν τοποθετηθεί σε απόσταση 280 χιλιομέτρων από αυτήν, δηλαδή κάπου στη Σμύρνη.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Βέβαια ο τούρκος αρθρογράφος για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης δεν έβαλε στην εξίσωσή του και την δυνατότητα της Ελλάδας να αμυνθεί απέναντι σε αυτές τις πυραυλικές απειλές και βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν είδε τις δυνατότητες της Τουρκίας να αμυνθεί απέναντι σε μια ελληνική πυραυλική επίθεση, γιατί ναι μπορεί η Ελλάδα να μην είναι σε θέση να πλήξει την Άγκυρα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που είναι γνωστά, αλλά σίγουρα το οικονομικό κέντρο της Τουρκίας δηλαδή η Κωνσταντινούπολη είναι «χαλαρά» στο βεληνεκές των πυραύλων SCALP που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.

Αξίζει όμως να τονίσουμε πως η Ελλάδα θα προτιμήσει να πλήξει στρατιωτικά κέντρα και όχι κατοικημένες περιοχές. Αν βέβαια ο κόμπος φτάσει στο χτένι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει.

Ας δούμε λοιπόν αρχικά τί μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να προστατέψει την Αθήνα από τους πυραύλους BORA της Τουρκίας και βέβαια τις υπόλοιπες υποδομές στα νησιά.

Καταρχήν η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας διαθέτει τα δύο καλύτερα αντιαεροπορικά και αντιβαλλιστικά συστήματα του κόσμου. Το PATRIOT PAC-3 που σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις έχει και αντιβαλλιστικές δυνατότητες αιχμής και το S-300 PMU1 που μπορεί να προστατέψει περιοχές από αεροπορικές απειλές προερχόμενες από οποιονδήποτε τύπο αεροδυναμικού στόχου, καθώς και από βαλλιστικούς ή τακτικού πεδίου μάχης πυραύλους.

Οι συστοιχίες των πυραύλων αυτών τοποθετημένες σε μελετημένα σημεία της ελληνικής επικράτειας με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από διάφορες ασκήσεις και βολές σε πεδία βολών όπως της Κρήτης, διασφαλίζουν πως το συντριπτικό ποσοστό των εισερχόμενων βαλλιστικών πυραύλων θα καταρριφθεί.

Με λίγα λόγια η Ελλάδα είναι σε θέση να αμυνθεί σε ένα ενδεχόμενο επίθεσης με πυραύλους κατά της Αθήνας και υποδομών της στα νησιά.

Την ίδια στιγμή οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι «γυμνές» απέναντι σε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους ή πυραύλους κρουζ καθώς δεν διαθέτουν ούτε PATRIOT ούτε S-300.

Καταρχήν ο ελληνικός στρατός διαθέτει τον βαλλιστικό πύραυλο ATACMS που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχει βεληνεκές περίπου 165 χιλιόμετρα. Αν τοποθετηθούν στα νησιά δηλαδή μπορούν να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους όπως το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπαλικεσίρ. Παράλληλα η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει δύο πυραύλους κρουζ, τον AGM-154 και τον SCALP.

Ο ένας εκτοξεύεται από τα F-16 και έχει βεληνεκές επίσημα γύρω στα 140 χιλιόμετρα και ο δεύτερος από τα Mirage 2000-5 και έχει επίσημα βεληνεκές άνω των 250 χιλιομέτρων γεγονός που θέτει την Κωνσταντινούπολη μέσα στο βεληνεκές του.

Βέβαια μακριά από εμάς τα πολεμικά σενάρια αλλά μιας και μπήκαμε στην διαδικασία να μετράμε το... βεληνεκές των πυραύλων μας καλό είναι, να είναι προσεκτικός ο «βασιλιάς» ειδικά όταν είναι «γυμνός».