«Μπορούμε να χτυπήσουμε την Αθήνα χωρίς να τρέξει σταγόνα αίμα Τούρκου στρατιώτη»

«Μπορούμε να χτυπήσουμε την Αθήνα χωρίς να τρέξει σταγόνα αίμα Τούρκου στρατιώτη»

Yeni Safak: Εφιαλτικά σενάρια «βροχής» βαλλιστικών πυραύλων στην Αθήνα

Τις δυνατότητες βαλλιστικών πληγμάτων ακόμα και στην Αθήνα εξετάζει στρατιωτικός αναλυτής στην Yeni Safak μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα ότι «ο ελληνικός στρατός βρίσκεται σε ετοιμότητα για να  υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας»

Πρόκειται για τον Τουράν Ογκούζ που σε άρθρο-ανάλυση στην εφημερίδα Yeni Safak παραθέτει τις δυνατότητες των βαλλιστικών πυραύλων SOM και BORA της Τουρκίας που μπορούν να χτυπήσουν ακόμα και την Αθήνα χωρίς να κινδυνεύσει ούτε μισός τούρκος στρατιώτης.

Ο Ογκούζ τονίζει πως η Αθήνα δεν τολμά να πάει σε πόλεμο με την Τουρκία μόνη της και για αυτό με την βοήθεια χωρών όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Αίγυπτος προσπαθεί να πιέσει την Άγκυρα

Ως προς τα πλήγματα με τους βαλλιστικούς πυραύλους ο Ογκούζ τα χαρακτηρίζει ως «τιμωρία» που θα προηγηθεί άλλων «σεναρίων πολέμου» αν δεν αποδώσουν αυτά.

Δίνει δε 5 βήματα της «τιμωρίας»

  1. Μπορούμε να πλήξουμε με ρουκέτες πυροβολικού και πυραύλου με μέγιστο βεληνεκές 120 χιλιομετρα από τα σύνορά μας. Στρατιωτικές βάσεις της Ελλάδας και αεροδρόμια στα νησιά είναι μέσα στο βεληνεκές ακόμα και του απλού πυροβολικού μας
  2. Ανάλογα με τον φάκελο εμπλοκής υπάρχουν καθοδηγούμενα βλήματα από αεροσκάφη με βεληνεκές 100-110 χιλιόμετρα
  3. Αν η Τουρκία θέλει να εμπλακεί σε μεγαλύτερη απόσταση των 150 χιλιομέτρων τότε υπάρχουν οι βαλλιστικοί πύραυλοι J600T Γιλντιρίμ (κεραυνός)
  4. Για ακόμα μεγαλύτερο βεληνεκές υπάρχουν οι πύραυλοι κρουζ τύπου SOM που φτάνουν σε αποστάσεις 280 χιλιομέτρων που μπορούν να εκτοξευτούν από τα αεροπλάνα μας που θα πετούν μέσα στον εναέριο χώρο μας.

5.Τα βήματα που μπορούμε να πάρουμε σε ένα θερμό επεισόδιο δεν περιορίζονται σε αυτά. Υπάρχουν και οι πύραυλοι BORA με βεληνεκές τα 280 χιλιόμετρα. Με άλλα λόγια με αυτό το κινητό σύστημα ακόμα και η Αθήνα η πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι μέσα στο πεδίο βολής.

Ο Τούρκος αναλυτής εξηγεί, βέβαια, ότι τέτοια «τιμωρητικά» βήματα κατά της Ελλάδας θα σήμαιναν μεν τακτική ανωτερότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα παρείχαν μία μόνιμη στρατηγική υπεροχή ή δεν θα ήταν αρκετά για να κερδηθεί ένας πόλεμος.

Η Ελλάδα δεν τολμάει να συγκρουστεί με την Τουρκία μόνη της

Σύμφωνα με τον Τουράν Ογούζ, ο Αλέξης Τσίπρας προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση το τελευταίο διάστημα λόγω των εκλογών της 7ης Ιουλίου και ότι η Ελλάδα δεν έχει τη στρατιωτική δυνατότητα να εναντιωθεί στην Τουρκία, ούτε οι ‘σύμμαχοί’ της θα εμπλακούν σε έναν πόλεμο για χάρη της Αθήνας.

«Επειδή βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, χρησιμοποιούν αυτή τη ρητορική τόσο άνετα και συχνά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Διαφορετικά, κανένας δεν θα μιλούσε για ‘πραγματικό πόλεμο’ τόσο άνετα. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να εναντιωθεί στην Τουρκία μόνη της. Βασίζονται στις δυνάμεις που πιστεύουν ότι θα τους υποστηρίξουν.

Δημιούργησαν συμμαχίες με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος για τις εξελίξεις στην ανατ. Μεσόγειο. Αλλά ούτε η Γαλλία, ούτε η Αίγυπτος, ούτε η Ιταλία και ακόμη περισσότερο το Ισραήλ δεν θέλουν να εμπλακούν σε έναν απευθείας πόλεμο με την Τουρκία για την Ελλάδα.

Η κατάσταση με τις ΗΠΑ είναι διαφορετική. Μαζί τους έχουμε πολλά μέτωπα, από τη Συρία μέχρι το Ιράκ, από την ανατ. Μεσόγειο μέχρι τα Βαλκάνια, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τα F-35 και S-400. Γι’ αυτό τον λόγο η Ελλάδα χρησιμοποιεί πολύ το χαρτί της ανατ. Μεσογείου. Χρησιμοποιούν τις ΗΠΑ ως ρόπαλο κατά της Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά, θεωρώ ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μιλάνε για έναν ανοιχτό και μακροχρόνιο πόλεμο με μια σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ. Θέλουν μόνο να ‘τιμωρήσουν’ την Τουρκία. Ώστε, αν χτυπηθεί ένα αεροσκάφος μας, ένα πλοίο μας κλπ., να μπορέσουν να πουν ότι έγινε ‘κατά λάθος’. Στην ιστορία τέτοια παραδείγματα υπάρχουν».

Και το ’74 η Ελλάδα έμεινε μόνη της

Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο η Ελλάδα δεν μπορεί να προβεί σε καμία ενέργεια εναντίον της Τουρκίας είναι και γιατί δεν μπορεί να υποστηρίξει στρατιωτικά την Κύπρο, σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί εύκολα να προβεί σε τέτοιες ενέργειες. Γιατί, ακόμη και το να παρέμβει ξαφνικά με σκοπό να υποστηρίξει την Κύπρο, είναι μια διαδικασία που η Ελλάδα δεν θα μπορούσε εύκολα να τη διαχειριστεί. Δεν έχουν τέτοια στρατιωτική δυνατότητα. Ενώ για εμάς η Κύπρος είναι δίπλα μας.

Και προηγουμένως, το 1974, η Ελλάδα αφέθηκε μόνη της.

Και στην κρίση των Ιμίων φαντάστηκαν ότι θα υπάρξει άμεση και αδιαμφισβήτητη στήριξη, αλλά όταν δεν την βρήκαν, απογοητεύτηκαν», υποστηρίζει ο Τουράν Ογούζ.