Η αρχαιολογική μέθοδος με την οποία έφτασαν στην εξιχνίαση της δολοφονίας του Γραικού

Η αρχαιολογική μέθοδος με την οποία έφτασαν στην εξιχνίαση της δολοφονίας του Γραικού

Είχε χρησιμοποιηθεί για το «σκανάρισμα» του μνημείου της Αμφίπολης

Με μια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε από αρχαιολόγους για τον «σκανάρισμα» στο μνημείο της Αμφίπολης έφτασαν οι Αρχές στην εξιχνίαση της δολοφονίας του 59χρονου Δημήτρη Γραικού σύμφωνα με δημοσίευμα της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου.

Σύμφωνα με αυτό οι Αρχές συνέλαβαν τον 46χρονο δράστη μετά τον εντοπισμό του θαμμένου αυτοκινήτου του θύματος σε περιοχή κοντά στην κτηνοτροφική μονάδα του δράστη. Όμως, για να φτάσουν στην ανακάλυψη του οχήματος οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησαν τη βοήθεια του διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει γεωφυσική διασκόπηση και γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά.

Τα στελέχη του εργαστηρίου τοποθέτησαν ειδικά μηχανήματα -όπως περίπου αυτά που είχαν βάλει στην Αμφίπολη-, με τα οποία προχώρησαν στη γεωφυσική διασκόπηση σε μεγάλη αγροτική έκταση, πέραν των ορίων ιδιοκτησίας του δράστη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό του φορτηγού του 59χρονου επιχειρηματία, θαμμένο σε μεγάλο βάθος, σε θέση ανατροπής, ενώ από πάνω είχε τοποθετηθεί κοπριά.

Ο 46χρονος συνελήφθη και λίγο αργότερα ομολόγησε, υποδεικνύοντας το σημείο όπου είχε θάψει τον άτυχο Δημήτρη Γραικό. Η ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποίησε ειδικό σκαπτικό μηχάνημα για να φτάσει τόσο στο αυτοκίνητο όσο και στο θύμα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν προκύπτει εμπλοκή άλλου προσώπου στην υπόθεση, ενώ το κίνητρο ήταν οικονομική διαφορά ανάμεσα στους δύο άντρες. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκε κάποιο αντικείμενο, όπως όπλο ή μαχαίρι, για τη δολοφονία. Ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Νίκος Ζησιμόπουλος τόνισε ότι ο φάκελος της υπόθεσης δεν έκλεισε ποτέ και ο 46χρονος δράστης από την αρχή βρισκόταν στον στενό κύκλο υπόπτων που εξέταζε η Αστυνομία σχετικά με το ενδεχόμενο ανθρωποκτονίας του κτηνοτρόφου, καθώς είχε υποπέσει σε αντιφάσεις στη διάρκεια καταθέσεων που είχε δώσει.

Όπως έγινε γνωστό, στο διάστημα των περίπου 2,5 ετών ερευνών από την «εξαφάνιση» του 59χρονου εξετάστηκαν δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα αγροτικών και παραποτάμιων εκτάσεων, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως τα στελέχη της Αστυνομίας ερεύνησαν περίπου 40 μάνδρες αυτοκινήτων, τόσο στο Νομό Θεσσαλονίκης όσο και σε όμορους νομούς, αναζητώντας το χαμένο αυτοκίνητο του Γραικού. Ο δράστης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για την άσκηση δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ο συνήγορός του, Χαράλαμπος Αποστολίδης, ανέφερε ότι ο εντολέας του υποστηρίζει ότι καβγάδισε με το θύμα και «πάνω στον καβγά επήλθε ο θάνατος».

Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016, μετά από μια οικονομική δοσοληψία μεταξύ θύματος και δράστη, και αφού οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί στο σφαγείο της περιοχής. Ο Γραικός, ο οποίος είχε πουλήσει μοσχάρια στον 46χρονο, φεύγοντας από το σφαγείο, πήγε στην ιδιοκτησία του δράστη. Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ο 46χρονος δολοφόνησε τον Γραικό, κρύβοντας αμέσως τη σορό και το όχημα, που ήταν και τα μόνα στοιχεία που μπορούσαν να τον συνδέσουν με το έγκλημα.