Δέκα χρόνια με αναστολή στο ζεύγος Μαρτίνη

Δέκα χρόνια με αναστολή στο ζεύγος Μαρτίνη

Περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα μία φορά το μήνα

Σε κάθειρξη 10 ετών με αναστολή καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του Ερρίκος Ντυνάν και πρώην πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέα Μαρτίνη και τη σύζυγό του για υπόθεση που συνδέεται με «μίζα» που φέρεται να έλαβαν από το 1998 έως το 2003 για την υπογραφή σύμβασης του ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» με την γερμανική εταιρεία «Hospitalia International», για νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από κοινού ύψους 3,1 εκατ. γερμανικών μάρκων ενώ τους αναγνώρισε, κατά πλειοψηφία, το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, απορρίπτοντας αυτό της καλής συμπεριφοράς μετα την πράξη που επικαλέστηκε η υπεράσπιση.

Στο ζεύγος Μαρτίνη επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα μία φορά το μήνα.
Ο τρίτος κατηγορούμενος στην υπόθεση, επιχειρηματίας Δημήτρης Κάμπης, αθωώθηκε.

Ο κ. Μαρτίνης σχολιάζοντας την δικαστική απόφαση τόνισε ότι σέβεται την κρίση του δικαστηρίου, ενώ εξέφρασε την πικρία του για την προηγούμενη καταδίκη του, σε κάθειρξη επτά ετών, για την υπόθεση των νοσηλειων στο Ερρίκος Ντυνάν.

«Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε την εξυπηρέτηση που έκανα σε χιλιάδες ασθενείς που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα νοσήλειά τους» ανέφερε ενώ ο συνήγορός του Θεόδωρος Μαντάς υπογράμμισε πως «Η αναγνώριση του ελαφρυντικού δείχνει γενναιοψυχία και ανθρωπιά. Αυτή τη γενναιοψυχία και την ανθρωπιά που επέδειξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, είναι κάτι που μας ικανοποιεί».