Διαφωνούν δικαστές και εισαγγελείς με την διαδικασία επιλογής προέδρου του Αρείου Πάγου

Διαφωνούν δικαστές και εισαγγελείς με την διαδικασία επιλογής προέδρου του Αρείου Πάγου

«Στο ισχύον καθεστώς οι κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης δεν αποτελούν θέμα «γοήτρου»»

Τη διαφωνία της για την διαδικασία προεπιλογής στις θέσεις του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που ακολουθείται διατυπώνει σε ανακοίνωση της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Όπως αναφέρει σταθερή θέση της Ένωσης «είναι η συμμετοχή των ίδιων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στο στάδιο της προεπιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης».

«Είναι ένα ώριμο αίτημα τόσο του ίδιου του Δικαστικού Σώματος, του συνόλου σχεδόν των πολιτικών κομμάτων της Χώρας, όσο και της κοινωνίας, που ζητά την πλήρη χειραφέτηση της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση» υπογραμμίζει η ΕΔΕ σημειώνοντας:

«Στο ισχύον καθεστώς οι κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης δεν αποτελούν θέμα «γοήτρου» ούτε απονέμονται ως «υπηρεσιακή κορύφωση» μιας πολυετούς θητείας». Επιπλέον, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων χαρακτηρίζει «εντελώς λανθασμένη και απαρχαιωμένη κάθε εκτίμηση που μπαίνει σε μια βάση διάκρισης δικαστών και εισαγγελέων ως προς την προτεραιότητα για την τοποθέτηση στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου» απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις αιτιάσεις της Ένωσης Εισαγγελέων.

«Μοναδικό κριτήριο επιλογής είναι η ικανότητα, τα προσόντα, το σθένος και η δυνατότητα να ανταποκριθεί κάποιος επάξια στον ρόλο που του εμπιστεύεται η Πολιτεία. Τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπηρέτησαν επάξια στο παρελθόν τόσο δικαστικοί όσο και εισαγγελικοί λειτουργοί» τονίζει καταλήγοντας «Αποκλεισμοί a priori μιας κατηγορίας συναδέλφων δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αντιστρατεύονται άμεσα την ίδια την συνταγματική επιταγή του άρθρου 90 παρ. 5 και στενεύουν ανεπίτρεπτα τον κύκλο των προς επιλογή προσώπων».