Αναγεννήθηκαν Μάτι και Κινέτα μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία

Αναγεννήθηκαν Μάτι και Κινέτα μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία

Ολοκληρώθηκε το σημαντικό έργο της υλοτόμησης με τη δωρεά αξίας 1.000.000 ευρώ από τον Όμιλο Κοπελούζου

Μια τελείως διαφορετική εικόνα αντικρίζει πλέον κανείς σε Μάτι και Κινέτα που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές του 2018. Ο κρατικός μηχανισμός παρακινήθηκε από την ιδιωτική πρωτοβουλία, με τα σημαντικά έργα που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα, να δίνουν ξανά πνοή στις δυο περιοχές.

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν το καλοκαίρι του 2018 είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές και να καταστραφούν περιουσίες καθώς και η φύση.

Η εικόνα σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη του περασμένου καλοκαιριού που αποτύπωνε μια περιοχή εντελώς κατεστραμμένη.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή ο Όμιλος Κοπελούζου ανέλαβε αδαπάνως για το Δημόσιο και με μία παροχή αξίας 1.000.000 ευρώ υπέγραψε τις συμβάσεις για τις εργασίες της υλοτόμησης των καμένων δέντρων καθώς και την αποκομιδή αυτών από τις περιοχές των Δήμων Μαραθώνα - Νέας Μάκρης, Ραφήνας ­ Πικερμίου και Κινέτας Μεγαρέων οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία συνέβαλε σημαντικά στο να παρακινηθεί ο κρατικός μηχανισμός αλλά και στήριξε τις προσπάθειες για την γρήγορη αποκατάσταση στις δυο περιοχές, σηκώνοντας έτσι ένα μέρος του φορτίου που δεν της αναλογεί αλλά, ως ενεργό κύτταρο της κοινωνίας, την αφορά.

Όλους αυτούς τους μήνες που το έργο της υλοτόμησης προχωρούσε με γοργούς ρυθμούς η υπόδειξη των εργασιών γινόταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και πάντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η ιδιωτική πρωτοβουλία του Ομίλου Κοπελούζου ανέλαβε να ανατρέψει την εικόνα στις περιοχές που σημαδεύτηκαν από την πολύνεκρη φωτιά το καλοκαίρι του 2018 και να ανακουφίσει τους πληγέντες. Και τα κατάφερε.

Η ανασύσταση της περιοχής, με τα έργα υλοτόμησης που ανέλαβαν 8 εταιρείες, ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και τις ολοκλήρωσαν.

Οι συντονισμένες εργασίες που έγιναν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, απέδωσαν καρπούς, και έτσι η φύση έδειξε άμεσα σημάδια αναγέννησης, με τους κατοίκους και τους περαστικούς να αντικρίζουν πια ένα υγιές τοπίο.

Η εικόνα σήμερα στο Μάτι

Πλέον όλο το καμένο υλικό έχει απομακρυνθεί από τις κατοικημένες περιοχές και έχει συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένη έκταση, που έχει νοικιαστεί ειδικά για το σκοπό αυτό.

Στην Κινέτα, η επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί εδώ και περίπου ένα μήνα. Ό,τι έχει απομείνει είναι εκτός οικιστικού ιστού και δεν αφορούσε τη συγκεκριμένη ενέργεια, της δωρεάς. Αλλά και στο πολύπαθο Μάτι, η εικόνα είναι σχεδόν η ίδια αφού εντός των επόμενων ημερών τελειώνει η διαδικασία της περισυλλογής των κορμών καθώς προτεραιότητα του Ομίλου Κοπελούζου ήταν από την πρώτη στιγμή να συνέλθουν οι δύο περιοχές αλλά και οι κάτοικοί τους από τον εφιάλτη του περασμένου καλοκαιριού.

Το καλοκαίρι συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ολέθρια φωτιά στο Μάτι στην οποία φύση και άνθρωποι δοκιμάστηκαν σκληρά και δοκιμάζονται.

Ο ανθρώπινος πόνος θα είναι πάντα εκεί για όλους εκείνους που παλεύουν να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Κουράγιο σε αυτόν τον αγώνα τους δίνει η αλλιώτικη πλέον εικόνα της φύσης που δείχνει να ξαναγεννήθηκε.

Ιδιωτική πρωτοβουλία και κρατικός μηχανισμός συνεργάστηκαν και απέφεραν ένα όμορφο αποτέλεσμα για τους κατοίκους των δυο περιοχών. Γιατί ενεργός πολίτης είναι ο συμμετέχων πολίτης.

Αναγεννήθηκε η φύση στην Κινέτα