Η απολογία του Ευάγγελου Μυτιληναίου και το σφυροκόπημα του εισαγγελέα για τα 250.000 ευρώ στον Νέζη

Η απολογία του Ευάγγελου Μυτιληναίου και το σφυροκόπημα του εισαγγελέα για τα 250.000 ευρώ στον Νέζη

Οι διάλογοι της έδρας με τον κατηγορούμενο επιχειρηματία στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων

Ρίχνοντας την ευθύνη στον πατέρα του, που έχει φύγει από τη ζωή, επιχείρησε να αποτινάξει από πάνω του ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, τις κατηγορίες που τον συνδέουν με «μίζα» 250.000 ευρώ που φέρεται να δόθηκε στον άλλοτε ισχυρό άνδρα της ΔΕΗ, Στέργιο Νέζη, για την ανάθεση στη ΜΕΤΚΑ έργου στο Λαύριο.

Απολογούμενος για δεύτερη φορά, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας συνέχισε το αφήγημα της ζωής του, αναφερόμενος και πάλι στη δύσκολη σχέση που, όπως είπε, είχε με τον πατέρα του, ο οποίος τυπικά απομακρύνθηκε από την εταιρία πουλώντας τις μετοχές του και αποκάλυψε πως με πρωτοβουλία των παιδιών του τέθηκε αργότερα υπό δικαστική συμπαράσταση. Ο κ. Μυτιληναίος, παρά την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στους κόλπους της οικογένειας, απέδωσε στον πατέρα του την πρωτοβουλία της ανάθεσης μελέτης για τη ΛΑΡΚΟ, σε προγενέστερο χρόνο, στον συγκατηγορούμενό του Στέργιο Νέζη, ισχυριζόμενος πως τα χρήματα δόθηκαν ως αμοιβή για την εκπόνησή της και δεν συνδέονται με το έργο της ΔΕΗ στο Λαύριο.

«Ο πατέρας μου ουσιαστικά δεν είχε φύγει ποτέ από τη δουλειά. Ήταν ο πάτερ φαμίλια σε μια οικογενειακή επιχείρηση. Όλοι τον σέβονταν και κανείς δεν ήθελε να τον προσβάλει», εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος στο λόγο που αποδέχθηκαν την πρότασή του να εκπονήσει τη μελέτη ο Στέργιος Νέζης. «Τολμηρό βήμα η εξαγορά της ΛΑΡΚΟ. Σας προτείνω να την κάνει ένας άνθρωπος δικός μου, που ξέρει την ελληνική πραγματικότητα. Και με λιγότερα λεφτά. Ποιος είναι; Ο κ. Νέζης», είπε ο κ. Μυτληναίος και πρόσθεσε: «Οι σχέσεις μας μπορεί να ήταν όπως έχουμε πει αλλά δε θα έλεγε κάτι ώστε να κάνει κακό στην εταιρεία. Ήξερε ανθρώπους. Το συζητήσαμε οι αρμόδιοι στην εταιρεία και έπαιξε ρόλο το ελληνικό στοιχείο και καταλήξαμε στην περίπτωση του κ. Νέζη».

Όταν, όμως, ήρθε η ώρα της πληρωμής διαπίστωσε, όπως ισχυρίστηκε, ότι ο πατέρας του είχε συμφωνήσει να καταβληθούν τα χρήματα σε εξωχώρια εταιρία. «Όταν μου είπε πως πρέπει να πληρωθεί ο κ. Νέζης με αυτό τον τρόπο τον ρώτησα: "Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει μέσω της εταιρίας για να μην υποστώ την προσωπική δαπάνη;" και εκείνος μου απάντησε πως αυτή ήταν η αρχική συμφωνία γιατί ο κ. Νέζης εργαζόταν σε πολυεθνική ως μισθωτός».

Ο κατηγορούμενος προσπάθησε να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν να πληρώσει το... λογαριασμό μέσω της «ύποπτης» off shore, βάζοντας και πάλι στο κάδρο τον πατέρα του. «Υπήρχε μια ενοχή ότι ο πατέρας μας παρότι μόνος του αποχώρησε, και μάλιστα πουλώντας στα παιδιά του και όχι εκχωρώντας, έφυγε νωρίς ενώ ήταν ακόμη ενεργός αλλά ο τρόπος που διαμορφωνόταν η προσωπικότητά του καθιστούσε τη συνεργασία αδύνατη. Είχαμε στο νου μας την υγεία του, η οποία μετά το θάνατο της μητέρας είχε χειροτερέψει. Είχε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα τα οποία ήταν κληρονομικά και ήθελε συνεχώς να επιβεβαιώνει ότι είναι οικονομικά ενεργός», ανέφερε συμπληρώνοντας πως σε πολλές περιπτώσεις ο πατέρας του έπαιρνε πρωτοβουλίες και αναλάμβανε υποχρεώσεις απέναντι σε συνεργάτες τις οποίες «αν και δεν είχε νομική ή τυπική αρμοδιότητα τρέχαμε να μαζέψουμε».

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είπε στην απολογία του πως ο πατέρας του καταστράφηκε οικονομικά χάνοντας, λόγω των επιλογών του, ολόκληρη την προσωπική του περιουσία. «Όλη αυτή η κατάσταση έπαιρνε δημοσιότητα και εύκολα μπορούσαμε να γίνουμε θύμα εκβιασμών και χλεύης. Όλα αυτά τα είχαμε αποκρύψει αλλά εδώ που φτάσαμε…», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως εκείνη την περίοδο κλήθηκε να καλύψει χρέη. «Μιλάμε για παραστατικά πολλών εκατομμυρίων δραχμών τα οποία πλήρωσα για να μη διασυρθεί ο πατέρας μας και το όνομά μας. Τότε ζητήσαμε τη βοήθεια του δικαστηρίου για να τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Μετά η υπογραφή του δεν είχε καμία αξία», είπε ενώ επιχειρώντας να αιτιολογήσει την επίμαχη πληρωμή των 250.000 ευρώ παραδέχθηκε πως την έκανε «για να φύγει από τη μέση. Δυστυχώς δεν ήταν μόνο αυτό ήταν και άλλα…».

Ο κ. Μυτιληναίος παραδέχτηκε πως δεν ερεύνησε τις πληροφορίες που του έδωσε ο πατέρας τους σχετικά με την ικανότητα του συγκατηγορούμενού του να εκπονήσει τη μελέτη για τη ΛΑΡΚΟ παρά τη σχέση αμφισβήτησης που είχαν. «Η σχέση ήταν δύσκολη αλλά δεν εμπόδιζε την αναγνώριση της εμπειρίας του. Δε θεωρούσα ότι θέλει να κάνει κακό στην εταιρία…», είπε υπογραμμίζοντας πως ουδέποτε συναντήθηκε με τον κ. Νέζη.

Χαρακτηριστικοί είναι οι διάλογοι που ακούστηκαν στην αίθουσα.

Δικαστής: Ο τρόπος πληρωμής είχε υποδειχθεί από τον ίδιο;

Κατηγορούμενος: Έτσι είπε ο πατέρας μου.

Δικαστής: Εσείς τελούσατε εν γνώση του παράνομου…

Συνήγορος: Όχι παράνομου.

Δικαστής: Ως προς τη φοροδιαφυγή εννοώ.

Ήταν τέτοια η αμηχανία του κατηγορούμενου που πολλές φορές έστρεψε το βλέμμα του στους συνηγόρους του, προκαλώντας μάλιστα και το σχόλιο ενός από τα μέλη του δικαστηρίου - η σύνθεση του οποίου αποτελείται από τις κυρίες Σωτηροπούλου, Λιακέα και Κατσίβελη.

Δικαστής: Δεν ξέρω γιατί κοιτάτε προς τα εκεί;

Κατηγορούμενος: Μήπως ξεχάσω κάτι.

Δικαστής: Αποκλείεται να ξεχάσετε εσείς και να θυμούνται οι δικηγόροι σας.

Ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας ισχυρίστηκε πως κακώς συνδέθηκαν οι 250.000 ευρώ με το έργο της ΔΕΗ στο Λαύριο και τη ΜΕΤΚΑ. «Είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα», τόνισε συμπληρώνοντας πως ο ίδιος δεν ασχολήθηκε με την ΜΕΤΚΑ καθώς την «έτρεχε» ο αδελφός του. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος υπεραμύνθηκε του έργου της εταιρίας του ισχυριζόμενος πως λειτουργεί με διαφάνεια ωστόσο δεν κατάφερε να απαντήσει με σαφήνεια στο ερώτημα αν προκύπτει η ανάθεση του έργου της επίμαχης μελέτης στον κ. Νέζη από τις εσωτερικές διαδικασίες της επιχείρησης που είχε ως στόχο την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ.

Το θέμα της διαφθοράς βρέθηκε στο επίκεντρο των ερωτήσεων της προέδρου, η οποία απευθυνόμενη στον κατηγορούμενο τον κάλεσε να απαντήσει αν υπήρξε θύμα εκβιασμού στο παρελθόν. «Είναι δύσκολο στο μέγεθός μας να γίνουμε θύμα εκβιασμού. Ποιος θα τολμήσει να μας εκβιάσει και με ποιο αντικείμενο, τα χρήματα; Και πώς θα τα καταβάλεις; Αυτά που κάναμε πριν από 20 χρόνια;», απάντησε ο κατηγορούμενος με την πρόεδρο να σχολιάζει με νόημα: «Καλή ώρα…».

Ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας δέχτηκε το σφυροκόπημα του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του σχετικά με τις συνεννοήσεις που είχε κάνει ο πατέρας του με τον συγκατηγορούμενό του χρόνια πριν αναλάβει σε θέση «κλειδί» στη ΔΕΗ.

Εισαγγελέας: Γιατί ήταν τόσο δεσμευτική η συμφωνία που είχε κάνει ο πατέρας σας; Πρόκειται για μια επιχείρηση που, όπως λέτε, λειτουργεί με ηθική γιατί αναντίρρητα κατατέθηκαν τα χρήματα σε μια off shore;

Κατηγορούμενος: Έχετε δίκιο, την ευθύνη την παίρνω εγώ, προσπάθησα να εξηγήσω ότι λειτουργήσαμε οικογενειακά. Δεν ήταν σύνηθες για εμάς.

Εισαγγελέας: Δεν μπορούσε να γίνει συζήτηση με τον δικαιούχο των χρημάτων;

Κατηγορούμενος: Όχι, δεν είχα σχέση με τον κ. Νέζη. Η συζήτηση ήταν με τον πατέρα μου.

Εισαγγελέας: Θέμα μας είναι η καταβολή, η οποία έγινε από εσάς. Όλα έγιναν τυπικά εκτός από την καταβολή. Γιατί δεν έγινε συνεννόηση με τον δικαιούχο; Τέτοια δέσμευση;

Κατηγορούμενος: Οι λόγοι τσακωμού με τον πατέρα μου ήταν καθημερινοί...

Εισαγγελέας: Η απάντηση είναι γενική. Η δέσμευση είναι για να δώσουμε αυτά που χρωστάμε όχι στον τρόπο.

Κατηγορούμενος: Η δίκη μου εμπλοκή ήταν μέσω το πατέρα μου. Δεν φώναξα τον κ. Νέζη.

Εισαγγελέας: Και αν σας έλεγε ο πατέρας σας «έχω συμφωνήσει να δώσω τα ξημερώματα στην οδό Γερανίου 250.000 ευρώ σε σακούλα» θα το κάνατε; Ακραίο θα μου πείτε αλλά μπορεί να θεωρηθεί το ίδιο ακραίο να κατατεθούν χρήματα σε μια off shore χωρίς παραστατικά.

Κατηγορούμενος: Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η έννοια της εξωχώριας εταιρίας είχε άλλη σημασία. Ήταν ασύνηθες αλλά όχι σακούλα στην Ομόνοια.

Εισαγγελέας: Ήταν προβλέψιμος ο κίνδυνος;

Κατηγορούμενος: Όχι γιατί αν ήταν προβλέψιμος θα το είχα χειριστεί αλλιώς.

Ο Στέργιος Νέζης πήρε 250.000 ευρώ από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο και δεν τα δήλωσε ποτέ

«Οι κατηγορίες που μου αποδίδονται δεν ταιριάζουν με το ήθος και την εντιμότητα που υπέδειξα στα 50 χρόνια της επαγγελματικής μου ζωής», ισχυρίστηκε, απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Στέργιος Νέζης, αναφερόμενος στην υπόθεση που φέρεται να τον συνδέει με «μίζα» των 250.000 ευρώ προκειμένου να αναλάβει η εταιρία ΜΕΤΚΑ, συμφερόντων Ευάγγελου Μυτιληναίου, έργο της ΔΕΗ στο Λαύριο.

Ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε, με απόλυτη ηρεμία, πως επέλεξε να πάρει το επίμαχο ποσό από τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο μέσω εξωχώριας εταιρίας για να μην πληρώσει το φόρο!

Ο κατηγορούμενος ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε απολογούμενος ο συγκατηγορούμενος του επιχειρηματίας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ισχυρίστηκε πως το επίμαχο ποσό δεν είχε καμία σχέση με το έργο της ΔΕΗ αλλά αφορούσε την εκπόνηση μελέτης για τη ΛΑΡΚΟ.

Επεσήμανε δε πως η συμφωνία του είχε γίνει με τον Γιώργο Μυτιληναίο, πατέρα του συγκατηγορούμενου του επιχειρηματία, με τον οποίο είχε συνεννοηθεί για τον τρόπο πληρωμής καθώς ο ίδιος ήταν μισθωτός και δεν μπορούσε να εκδώσει παραστατικά.

Πρόεδρος: Ήταν ασύμβατο με τη σύμβασή σας;

Κατηγορούμενος: Ασφαλώς μπορούσα να κάνω τη δουλειά. Άλλο ήταν το αντικείμενο.

Πρόεδρος: Άρα δεν είχατε κώλυμα; Γιατί έπρεπε τα χρήματα να καταβληθούν με αυτό τον τρόπο.

Κατηγορούμενος: Για λόγους φοροαποφυγής.

Πρόεδρος: Αυτό δεν είναι πολύ συμβατό με την ηθική που επικαλεστήκατε...

«Δεν νομίζω ότι απαγορεύεται αυτός ο τρόπος πληρωμής», είπε λίγο αργότερα ο κατηγορούμενος, απαντώντας σε βροχή ερωτήσεων. «Η δήλωση είναι το θέμα. Δεν μπορεί να δραστηριοποιείται νομίμως και να μην εισπράττει νομίμως...», σχολίασε ο εισαγγελέας της έδρας.

Ακολουθεί ένας σύντομος αλλά χαρακτηριστικός διάλογος.

Κατηγορούμενος: Δεν μπορούσα να εκδίδω παραστατικά.

Εισαγγελέας: Μήπως το ρήμα είναι δεν ήθελα;

Συνήγορος: Το ότι δεν φορολογήθηκε είναι ομολογημένο...

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Νέζης παραδέχτηκε πως ακόμη και σήμερα δεν έχει φροντίσει να τακτοποιήσει το φόρο. «Αν κάποιος είναι φοροφυγάς ξέρει τι έχει κάνει», τόνισε μέλος του δικαστηρίου με τον κ. Νέζη να απαντά πως οι νομικοί του δεν τον συμβούλευσαν κάτι ανάλογο. «Έκανα ένα λάθος, από την άλλη θεωρώ ότι είμαι μέσα στους 700 μεγαλύτερους φορολογούμενους Έλληνες, σύμφωνα με τα εισοδήματα μου», ανέφερε.

Ο κατηγορούμενος έδωσε «μάχη» για να πείσει το δικαστήριο πως οι διαδικασίες ανάθεσης έργων της ΔΕΗ είναι απολύτως αδιάβλητες σε μια προσπάθεια να αποσυνδέσει τις 250.000 ευρώ που βρέθηκαν στον λογαριασμό του με το έργο στο Λαύριο. Μάλιστα, επιχείρησε να περιορίσει τον ρόλο του στη ΔΕΗ επιμένοντας πως δεν μπορούσε να επηρεάσει αποφάσεις.

«Δεν υπάρχει θνητός που να μπορεί να ποδηγετήσει τη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά για να ακούσει την πρόεδρο να σχολιάζει με νόημα: «Αντιλαμβάνεστε ότι μας λέτε πως ο λόγος που ταλαιπωρείστε κατηγορούμενος για κακούργημα είναι ότι διαπράξατε μια φοροδιαφυγή το 2003». «Τα χρήματα τα πήρα και παρέδωσα τη μελέτη», παραδέχτηκε ο κατηγορούμενος, επιμένοντας πως δεν υπήρξε ούτε δωροδοκία ούτε και ξέπλυμα βρώμικους χρήματος που αποδίδονται στο κατηγορητήριο.

Μάλιστα, εξήγησε πως προχώρησε στην ίδρυση εξωχώριας εταιρίας μετά από σχετική πρόταση ελβετικής τράπεζας ώστε να αποφύγει τη φορολόγηση τόκων των κεφαλαίων του. Αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρισμός του πως απέσυρε τα χρήματα από τον επενδυτικό λογαριασμό της τράπεζας του εξωτερικού όταν διαπίστωσε ότι οι όροι ήταν ασύμφοροι.

Εισαγγελέας: Δεν είχατε δει τους όρους;

Κατηγορούμενος: Νόμιζα πως ήταν όπως πριν.

Εισαγγελέας: Μιλάμε για επενδύσεις και έμπειρους ανθρώπους και λέτε πως νόμιζα ότι οι όροι ήταν όπως πριν.

«Είναι βαρύ το κλίμα για μένα. Δεν ταιριάζουν με την προσωπικότητα μου και την εργασία μου 50 χρόνων», είχε πει νωρίτερα ο κύριος Νέζης, ο οποίος αργότερα, εκτός από τη φοροαποφυγή που ομολόγησε, εξήγησε πως βρήκε πληροφορίες για τη μελέτη της ΛΑΡΚΟ που του ζήτησε ο Γεώργιος Μυτιληναίος, πατέρας του Ευάγγελου Μυτιληναίου.

Έδρα: Τα στοιχεία για τη μελέτη της ΛΑΡΚΟ πού τα βρήκατε;

Κατηγορούμενος: Δυο πηγές. Οι δημοσιεύσεις στον Τύπο, η παρακολούθηση της εταιρίας αλλά και με τις σχέσεις που είχα με άτομα που δούλευαν εκεί. Μου έστειλαν, ατύπως, ταχυδρομικώς τα στοιχεία της εταιρείας. Σε φωτοτυπίες.

  • Η δίκη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η σύνθεση του οποίου αποτελείται από τις κυρίες Σωτηροπούλου, Λιακέα και Κατσίβελη, συνεχίζεται τον Ιούνιο.
Παρακαλούμε περιμένετε ...