Ώρα να ειπωθούν αλήθειες στη δίκη του Μυτιληναίου για τη διαδρομή των 250.000 ευρώ

Ώρα να ειπωθούν αλήθειες στη δίκη του Μυτιληναίου για τη διαδρομή των 250.000 ευρώ

Εξηγήσεις καλείται να δώσει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος για την υπόθεση με τον Στέργιο Νέζη για την ανάθεση στη ΜΕΤΚΑ έργου της ΔΕΗ

Η ώρα να ειπωθούν αλήθειες φτάνει για τον πρόεδρο του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελο Μυτιληναίο και τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της ΔΕΗ Στέργιο Νέζη στην υπόθεση της ανάθεσης στη ΜΕΤΚΑ έργου της ΔΕΗ στο Λαύριο το οποίο φέρεται να συνδέεται με «μίζα» 250.000 ευρώ.

Στις 7 Μαΐου οι δυο κατηγορούμενοι στην υπόθεση θα κληθούν στις απολογίες τους, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν στη διαδρομή του χρήματος, μέσω εξωχώριων εταιριών, αλλά και να εξηγήσουν στο δικαστήριο το πλαίσιο της συνεργασίας που κρύβεται πίσω από τα γεγονότα τα οποία καταγράφονται στη δικογραφία. Το κυρίαρχο ερώτημα είναι πώς και γιατί βρέθηκαν 250.000 ευρώ στο λογαριασμό του Νέζη από τον Μυτιληναίο.

Τα χρήματα, σύμφωνα με την κατηγορία, συνδέονται με «μίζα» για την ανάθεση στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ, του ομίλου Μυτιληναίου, έργου της ΔΕΗ στο Λαύριο, το 2003. Πρόκειται για μια υπόθεση που σε κάθε περίπτωση έχει την οσμή σκανδάλου ,ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης ακροαματικής διαδικασίας και παρά την πολυτέλεια που παρείχε το δικαστήριο στην εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης, κανείς δεν μίλησε για την ουσία της υπόθεσης, και το «καυτό» ζήτημα των 250.000 ευρώ που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης, αλλά περιορίστηκαν σε τεχνικά θέματα.

Ο ισχυρισμός που προβάλει η υπεράσπιση είναι ότι τα χρήματα δόθηκαν για την εκπόνηση μελέτης που αφορούσε τη ΛΑΡΚΟ πριν ο κ. Νέζης αναλάβει το 2000 σε θέση «κλειδί» στη ΔΕΗ. Ωστόσο, οι μάρτυρες υπεράσπισης που εξετάστηκαν στηρίζοντας αυτό τον ισχυρισμό αμφισβητήθηκαν έντονα από την έδρα. Η πρόεδρος εξέφρασε την εύλογη απορία γιατί δεν προκύπτει από επίσημα στοιχεία η ημερομηνία που υπεγράφη η σύμβαση που επικαλούνται οι κατηγορούμενοι καθώς αυτό θα απέκλειε το ενδεχόμενο αυτή να έχει συνταχθεί σε μεταγενέστερο χρόνο και ενώ ήδη η υπόθεση είχε μπει στο στόχαστρο των αρχών. Ο εισαγγελέας, μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω εστιάζοντας στο γεγονός ότι η συναλλαγή έγινε μέσω off shore εταιριών με μάρτυρα υπεράσπισης να παραδέχεται πως δεν συνηθίζονται τέτοιου είδους συναλλαγές.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο εισαγγελέας της έδρας όταν άκουσε πρώην στέλεχος της ΔΕΗ να καταθέτει πως αν και δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Στέργιο Νέζη προσφέρθηκε να τον υπερασπιστεί δηλώνοντας βέβαιος ότι «δεν υπήρχε λόγος χρηματισμού» παρατήρησε με νόημα: «Αυτό ήθελε να πει ο μάρτυρας. Το έμαθε απέξω και το είπε δεν υπάρχει plan b στην κατάθεση».

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου ξεκίνησε την απολογία του, φανερά φορτισμένος και επιφυλάχθηκε να μιλήσει για την…ταμπακιέρα αφού προηγουμένως συνεννοηθεί με τους συνηγόρους του. Ήταν τέτοια η σύγχυσή του που η πρόεδρος του δικαστηρίου του είπε: «Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε...».

Ο επιχειρηματίας με την έναρξη της απολογίας του αναφέρθηκε στην επαγγελματική του πορεία αλλά και τη δύσκολη σχέση που, όπως είπε, είχε με τον πατέρα του. Ο κατηγορούμενος περιέγραψε τις διαφωνίες που υπήρχαν στους κόλπους της οικογένειας και τη διαφορετική αντίληψη που είχε για την εταιρία με τον πατέρα του με τον οποίο όπως ανέφερε «δεν υπήρχε μεγάλο περιθώριο συνεννόησης». Μάλιστα, αποκάλυψε πως για να αποχωρήσει από την εταιρία εκείνος ζήτησε οι γιοι του να αγοράσουν τις μετοχές του με αποτέλεσμα να δανειστούν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του. «Τυπικά στο νέο σχήμα δεν είχε καμία θέση, άτυπα, όμως, ήταν μέσα σε όλα. Και εγώ που είχα τη ηνία της εταιρίας αισθανόμουν άσχημα...», ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας.

«Μήπως το έκανε για να σας εκπαιδεύσει, για να γίνεται σκληροί;», ρώτησε η πρόεδρος με τον κατηγορούμενο να απαντά: «Ήταν μια πολύ δύσκολη θέση». Τέλος, ο επιχειρηματίας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο πατέρας του είχε ψυχολογικά προβλήματα και ήταν συναισθηματικά ασταθής, γεγονός που ίσως οφείλονταν, όπως εξήγησε, στο ότι και ο πατέρας του είχε αυτοκτονήσει.