«Έχει νεκρούς αλλά δεν τους ανακοινώνουν» – Το χάος και ο πανικός τις κρίσιμες ώρες της φωτιάς στο Μάτι

«Έχει νεκρούς αλλά δεν τους ανακοινώνουν» – Το χάος και ο πανικός τις κρίσιμες ώρες της φωτιάς στο Μάτι

«Δεν ενημέρωσα τον Τσίπρα για νεκρούς γιατί οι πληροφορίες ήταν ασαφείς», δήλωσε ο Τόσκας

Το χάος και τον πανικό που επικράτησε τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς στο Μάτι έφερε στο φως το ντοκιμαντέρ «Μάτι: Τα ντοκουμέντα μιλούν», μια έρευνα του Αλέξη Παπαχελά για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

 «Έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν» ακούγεται να δηλώνει ένας εκ των υπευθύνων την ώρα της πύρινης λαίλαπας.

«Παίρνουμε τα κιάλια και βλέπουμε φωτιά προς Άγιο Σπυρίδωνα ή Νταού Πεντέλη», αναφέρει ο επιχειρησιακός υπάλληλος Πολιτικής Προστασίας Μάνος Τσαλιαγκός, ο οποίος διηγείται στον ΣΚΑΪ τις εμπειρίες του για τις πρώτες στιγμές της φωτιάς. Ειδοποιεί το κέντρο της Πυροσβεστικής αλλά, όπως αναφέρει δεν έπαιρνε απαντήσεις, ήταν και το συμβάν της Κινέττας οπότε γινόταν το αδιαχώρητο. Αναρωτιούνται μετά από ένα λεπτό αν ο καπνός έρχεται από την Κινέττα. Στο Συντονιστώ Κέντρο δυσκολεύονται να βρουν οχήματα ή εναέριο μέσο για να συνδράμει.

«Είμαστε ντιπ ξεβράκωτοι» παραδέχεται ένας από τους υπεύθυνους, «δεν έχουμε μέσα να στείλουμε», αναφέρει άλλος.

«Αυτή η φωτιά δεν τελειώνει σήμερα» σκέφτεται ο κ. Τσαλιαγκός. Από τα επτά οχήματα που καταφθάνουν, τελικά μόνο τρία έχουν κατασβεστική ικανότητα. Τα περισσότερα είναι εθελοντικά κλιμάκια όπως του κ. Τσαλιαγκού. Το πρώτο εναέριο μέσο που παίρνει εντολή για τη φωτιά, δεν βλέπει φλόγες και ζητά συντεταγμένες από το Συντονιστικό για να ρίξει νερό.

«Αν δεν κάνετε ένα θαύμα θα καούν δύο πόλεις» τονίζουν πάντως οι κάτοικοι που ξέρουν την περιοχή ζητώντας πολλά εναέρια μέσα. Από το γραφείο του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας δεν παίρνουν στα σοβαρά τους κατοίκους. «Έχουμε 25 χρόνια στο Σώμα δεν θα το μάθουμε τώρα…» λέει ένας των στελεχών της ΓΓΠΠ θεωρώντας ότι τα τηλεφωνήματα των κατοίκων είναι υπερβολικά. Όταν στις 17.30 η Πυροσβεστική διατάσσει γενική επιφυλακή η φωτιά έχει προχωρήσει. «Χάνεται η μπάλα» λέει μάλιστα ένας εκ των πυροσβεστών που αναφέρεται στις λάθος εκτιμήσεις για κίνδυνο πυρκαγιάς στον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης, τη στιγμή που ένα από τα επικίνδυνα μέτωπα κατευθύνεται στο Νέο Βουτζά. «Είπα στον ασύρματο καιγόμαστε… Δεν το θυμάμαι» σημειώνει ο κ. Τσαλιαγκός.

Τόσκας: Δεν ενημέρωσα τον Τσίπρα για νεκρούς γιατί οι πληροφορίες ήταν ασαφείς

Εξηγήσεις για την πολύωρη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των πρώτων νεκρών κατά την τραγωδία στο Μάτι, η οποία ήρθε στο φως από έρευνα του ΣΚΑΪ, επιχειρεί να δώσει ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Τόσκας σημείωσε πως δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα πτώματα που είχαν εντοπίσει τα σώματα ασφαλείας την ημέρα της πυρκαγιάς διότι οι πληροφορίες ήταν «ασαφείς». Προσέθεσε πως προτεραιότητα εκείνες τις ώρες ήταν η «μάχη για τους ζωντανούς».

Μέσα από την έρευνα του ΣΚΑΪ και τα ηχητικά ντοκουμέντα παρουσιάστηκαν αποκαλυπτικοί διάλογοι για το χάος που επικρατούσε τις κρίσιμες ώρες όπου οι φλόγες έκαιγαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Οι κραυγές αγωνίας των κατοίκων της περιοχής, άλλα και η απόγνωση αστυνομικών και πυροσβεστών την ώρα της τραγωδίας είναι σοκαριστικές.

Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα χωρίς επίσημη πιστοποίηση του θανάτου δεν ήταν δυνατό να μεταφέρει τέτοιες πληροφορίες στον πρωθυπουργό.