«Έχει καεί πολύς κόσμος να ξέρεις»- Σοκαριστικοί διάλογοι την ώρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι

«Έχει καεί πολύς κόσμος να ξέρεις»- Σοκαριστικοί διάλογοι την ώρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι

Καταγράφεται η απόγνωση, πυροσβεστών, Συντονιστικού κέντρου και κατοίκων τις τραγικές στιγμές

Η τραγωδία στο Μάτι με τη φονική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή 102 ανθρώπων πριν από 10 μήνες, αναβίωσε απόψε μέσα από τους αποκαλυπτικούς διαλόγους μεταξύ όσων είχαν την ευθύνη για τον συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς αλλά και απομάκρυνσης των κατοίκων και των επιβαινόντων στα οχήματα που βρέθηκαν στην «καρδιά» της πύρινης λαίλαπας, οι οποίοι παρουσιάστηκαν στη βραδινή εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

Στην έρευνα καταγράφεται η απόγνωση των αρμοδίων, με τον επιχειρησιακό υπάλληλο της Πολιτικής Προστασίας, κ. Μάνο Τσαλιαγκό να αναφέρει χαρακτηριστικά: «παίρνουμε τα κιάλια και βλέπουμε φωτιά προς Άγιο Σπυρίδωνα ή Νταού Πεντέλη. Ειδοποιεί το κέντρο της Πυροσβεστικής αλλά, όπως αναφέρει δεν έπαιρνε απαντήσεις, ήταν και το συμβάν της Κινέττας οπότε γινόταν το αδιαχώρητο. Αναρωτιούνται μετά από ένα λεπτό αν ο καπνός έρχεται από την Κινέττα. Στο Συντονιστικό Κέντρο δυσκολεύονται να βρουν οχήματα ή εναέριο μέσο για να συνδράμει. «Είμαστε ντιπ ξεβράκωτοι» παραδέχεται ένας από τους υπεύθυνους «δεν έχουμε μέσα να στείλουμε» αναφέρει άλλος.

Την ίδια στιγμή, κάτοικοι της περιοχής ζητούν απεγνωσμένα τη συνδρομή εναέριων μέσων: «αν δεν κάνετε ένα θαύμα θα καούν δύο πόλεις» αναφέρουν ενώ από το γραφείο του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας δεν παίρνουν στα σοβαρά τις καταγγελίες: «έχουμε 25 χρόνια στο Σώμα δεν θα το μάθουμε τώρα…» λέει ένας των στελεχών της ΓΓΠΠ.

«Χάνεται η μπάλα»

Όσο η ώρα προχωράει, η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά και Πυροσβεστική διατάσσει γενική επιφυλακή:

«Χάνεται η μπάλα» λέει μάλιστα ένας εκ των πυροσβεστών που αναφέρεται στις λάθος εκτιμήσεις για κίνδυνο πυρκαγιάς στον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης, τη στιγμή που ένα από τα επικίνδυνα μέτωπα κατευθύνεται στο Νέο Βουτζά. «Είπα στον ασύρματο καιγόμαστε… Δεν το θυμάμαι» σημειώνει ο κ. Τσαλιαγκός.

Οι πυροσβέστες εκτιμούν ότι αν περάσει η πυρκαγιά τη Λεωφόρο Μαραθώνος δεν θα μπορέσουν να την ελέγξουν. Κάποια από τα εναέρια που δίνεται εντολή να επιχειρήσουν δεν πετάνε ποτέ. Το ένα έχει βλάβη, το άλλο δεν μπορεί να απογειωθεί λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στο πεδίο των πύρινων εστιών επικρατεί χάος όσον αφορά τις επικοινωνίες. Αλλά και στο Συντονιστικό Κέντρο τα υποσυστήματα που υποστηρίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης μοιάζουν να μη λειτουργούν.

Στις 6.32 η φωτιά περνάει τη Λεωφόρο Μαραθώνος, τη «γραμμή άμυνας» της πυροσβεστικής. «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου» παραδέχεται ένας εκ των υπευθύνων. «Χαμός γίνεται… Δεν ξέρει το δεξί χέρι τι κάνει το αριστερό» παραδέχεται συνομιλητής του...

«Έχει καεί πολύς κόσμος να ξέρεις»

Στέλεχος της πυροσβεστικής  ενημερώνει τον τότε επιχειρησιακό υπαρχηγό της πυροσβεστικής και σημερινό αρχηγό της πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο για την ένταση της φωτιάς και την εκτίμησή του για την ύπαρξη νεκρών. «Έχει καεί πολύς κόσμος να ξέρεις. Έχει καεί κόσμος». «Ό,τι δυνάμεις έχουμε, εκεί. Στείλε Χρήστο… Κοίτα τα εναέρια» απαντά ο κ. Ματθαιόπουλος.

Σοκαριστικές είναι οι εκκλήσεις για βοήθεια των εγκλωβισμένων κατοίκων, τις οποίες παρουσιάζει η έρευνα στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ:

«Δεν μπορώ να φύγω… Καίγεται όλος ο κήπος γύρω – γύρω (…) το συντομότερο, παρακαλώ» αναφέρει μία γυναίκα. «Δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε» απαντούν από το πυροσβεστική. «Μα και εγώ κινδυνεύω κύριε, κινδυνεύω σας λέω!» απαντά η γυναίκα. «Καλησπέρα έχει πάρει φωτιά το σπίτι του κ. Ψινάκη του δήμαρχου Μαραθώνα» λέει την ίδια ώρα ο αστυνομικός του δημάρχου, με αποτέλεσμα να σταλεί βοήθεια στην κατοικία.

«Είναι εγκλωβισμένα τέσσερα οχήματα πυροσβεστικά οχήματα… Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη Ζούγκλα… Υπάρχουν αμάξια με κόσμο» δηλώνουν στις ενδοεπικοινωνίες  τους οι πυροσβέστες.

«Είμαστε 3 άνθρωποι εγκλωβισμένοι, φοβόμαστε να βγούμε από το σπίτι, παντού υπάρχει φωτιά» δηλώνει στην πυροσβεστική η κ. Κωνσταντινίδου, ενώ η απάντηση που παίρνει δημιουργεί αίσθηση: «απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι δεν κινδυνεύετε άμεσα». «Πώς το αντιλαμβάνεστε;! Αφού δίπλα μου βλέπω τη φωτιά» ανταπαντά η τρομοκρατημένη γυναίκα.