Τι λένε οι κατηγορούμενοι δικηγόροι για την υποθεση της «μαφίας των φυλακών»

Τι λένε οι κατηγορούμενοι δικηγόροι για την υποθεση της «μαφίας των φυλακών»

Οι ισχυρισμοί τους στις απολογίες τους για τις κατηγορίες που τους βαρύνουν

Βολές σε βάρος του Αριστείδη Φλώρου φέρεται να εξαπολύει ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος στην απολογία του για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών» ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή.

Ο γνωστός δικηγόρος βάλει κατά της αξιοπιστίας του επιχειρηματία αναφέροντας πως «αναγορεύεται σε αξιόπιστος μάρτυρας ο Αριστείδης Φλώρος, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί δύο φορές από τα δικαστήρια». «Υπερβαίνει τα όρια της λογικής η εναλλαγή των ρόλων του θύτη και του θύματος» λέει μιλώντας για την ανατροπή στην υποθεση μετά την μαρτυρία Φλώρου, ο οποίος έχει καταδικαστεί ως ηθικός αυτουργός στην απόπειρα σε βάρος του ήδη προφυλακισμένου δικηγόρου, υποστηρίζοντας παράλληλα πως γίνεται προσπάθεια να απεμπλακεί ο επιχειρηματίας.

«Ουσιαστικά καλούμαι να απολογηθώ για καταθέσεις ενός κατάδικου, η συμπεριφορά του οποίου έχει αναστατώσει την ελληνική κοινωνία, είχε δε ως συνέπεια την δολοφονία ενός εκλεκτού συναδέλφου και την απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός άλλου» υπογραμμίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολυσέλιδο υπόμνημα του ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος τονίζοντας, ότι δεν είχε και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με εγκληματικές οργανώσεις με εγκληματικές συμπράξεις «και δη με αγνώστους και φυσικά ουδέποτε μετήλθαν απειλών ή βίας ή άλλων παράνομων συμπεριφορών για την απόσπαση χρημάτων».

«Δεν νοείται ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, από τη στιγμή που δεν γνωρίζω κανένα από τα μέλη αυτής, ούτε επικοινωνούσα ή συνομιλούσα μαζί τους, σχεδιάζοντας κάτι το μεπτπό και παράνομο" (...) Κανείς άλλος εκ των φερόμένων ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης με αναγνωρίζει ή με εντάσσει στην "αόρατη" ομάδα» τονίζει.

«Αδιανόητο ένας άνθρωπος του δικού μου υποβάθρου και της δικής μου διαδρομής...»

Ο γνωστός δικηγόρος επιχειρεί να αποδομήσει την κατηγορία της απόπειρας εκβίασης, που τον βαρύνει, υπογραμμίζοντας στο απολογητικό του υπόμνημα, πως δεν είχε καμία τηλεφωνική επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους στην υποθεση και δεν επισκέφθηκε κανέναν στις φυλακές, όπως προκύπτει από τα επισκεπτήρια των Καταστημάτων Κράτησης.

Μάλιστα, φέρεται να αναφέρει πως είναι «αδιανόητο ένας άνθρωπος του δικού μου υποβάθρου και της δικής μου διαδρομής, να έχω (κατα) δεχθεί να ενταχθώ ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση, η οποία διευθύνεται από αλλοδαπό κατάδικο για ειδεχθή αδικήματα».

Αναφερομενος δε στις μαρτυρικές καταθέσεις συναδέλφων του, οι οποίοι τον βάζουν στο κάδρο της υπόθεσης, απαντά πως αναφέρονται «στα λεγόμενα του Μ. Ζαφειρόπουλου, ο οποίος δεν ζει, για να επιβεβαίωσει τα όσα λένε» προσθέτοντας με νόημα πως «αν και όλοι φέρονται να γνωρίζουν εδώ και πέντε χρόνια τις φερόμενες ως οικονομικές αξιώσεις μου, κανείς εξ αυτών δεν τις είχε καταγγείλει στις αρχές στο πλαίσιο οποιασήποτε διαδικασίας».

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος ολοκλήρωσε λίγο μετά τις 18:00 την μαραθώνια απολογια του ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή. Αμέσως μετά ξεκίνησε την απολογια του ο δεύτερος κατηγορουμενος δικηγόρος.

Αγωγή κατά Παπακώστα

Την ίδια ώρα, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος στρέφεται με αγωγή του σε βάρος της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα, με αφορμή τις δηλώσεις της για την υπόθεση.

«Εθίγη βαρύτατα η προσωπικότητα μου, καθώς δεν εθίγει μόνο η επαγγελματική μου αξιοπιστία αλλά και η τιμή και η υπόληψη μου δια της διατύπωσης της ως άνω απόλυτης θέσης περί βέβαιης ενοχής μου, εκφραζόμενη δια επίσημων χειλέων δημόσιας αρχής, δημιουργείται έντονα αρνητικό και νοσηρό και τοξικό κλίμα σε βάρος μου, το οποία υποσκάπτει ευθέως τα εχέγγυα για την ορθή ποινική μεταχείριση του» υπογραμμίζει στην αγωγή του, με την οποία ζητεί αποζημώση για ηθική βλάβη ύψους 10.000 ευρώ.

Η κατηγορία ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας

Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην «μαφία των φυλακών» και ο δεύτερος κατηγορούμενος δικηγόρος, που κατηγορείται στην υποθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολυσέλιδο υπόμνημα του αναφέρει, πως η κατηγορία της συμμετοχής του στην εγκληματική οργάνωση από το 2014 ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Όπως επισημαίνει, ανέλαβε την υπόθεση της απόπειρας σε βάρος του προφυλακισμένου πλέον συναδέλφου του το 2017.

«Πώς είναι δυνατόν να είμαι μέλος εγκληματικής οργάνωσης από το 2014; Ουδέν στοιχείο υπάρχει για οποιαδήποτε επαφή μου με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση προ του 2017, διότι δεν είναι δυνατό να υπάρχει. Ως εκ τούτου οποιοσδήποτε ισχυρισμός για συμμετοχή μου σε εγκληματική οργάνωση βρίσκεται ολωσδιόλου στη σφαίρα της φαντασίας» φέρεται να αναφέρει, ενώ επικαλείται το γεγονός, ότι κανένα μέλος της οικογένειας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, με τον οποίο ήταν φίλοι, ή συνεργάτης του, δεν επιβεβαιώνει, ότι ο ίδιος επιχείρησε να τον εκβιάσει.

«Είναι δυνατόν, αν τον είχα εκβιάσει, να μην είχε αναφέρει κάτι στη σύζυγό του και στους συνεργάτες του;» αναρωτιέται. Παράλληλα, ο κατηγορούμενος δικηγόρος αμφισβητεί τις καταθέσεις των συναδέλφων του δικηγόρων, οι οποίοι έχουν εξεταστεί ως μάρτυρες, επισημαίνοντας ωστόσο πως σε κάθε περίπτωση από τις μαρτυρίες τους δεν προκύπτει δικός του αξιόποινος ρόλος στην ερευνώμενη υπόθεση.

Επιπλέον, ο κατηγορούμενος επιχειρεί να αποδομήσει την μαρτυρία του Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος, σύμφωνα με την κατηγορία, είναι το θύμα της εκβίασης. «Ο Φλώρος είχε κατά το χρόνο εκείνο δικηγορικό επιτελείο πολυάνθρωπο, πολυτελές και απαρτιζόμενο από την "αφρόκρεμα" των ποινικολόγων της Αθήνας. Γιατί δεν έσπευσαν να καταγγείλουν την εκβίαση στις Αρχές; Γιατί δεν ζήτησαν αστυνομική προστασία; Γιατί δεν υπέβαλαν μήνυση…» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κατηγορούμενος παραθέτει τους λόγους που δεν πρέπει διαταχθεί η προσωρινή του κράτηση κάνοντας λόγο για «ηθικό θάνατο». Όπως αναφέρει: «Είμαι Δικηγόρος Αθηνών από το έτος 1982 με κρυστάλλινο δημόσιο και ιδιωτικό βίο. Έχω σταθερή κοινωνική επαγγελματική και οικογενειακή ζωή διάγοντας πάντοτε νομοταγώς και κατά τρόπο ηθικώς ανεπίληπτο.. Η τυχόν διατήρηση της κράτησής μου ισοδυναμεί με ηθικό θάνατο πολύ χειρότερο αυτής καθ’ εαυτήν της στέρησης της ελευθερίας μου. Είναι επομένως προφανές, ότι τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτής, ακόμη και μετά την απόδειξη της αθωότητάς μου, δεν θα είναι δυνατό να αρθούν ούτε να αμβλυνθούν».

Μετά το τέλος της απολογίας και του δεύτερου κατηγορούμενου δικηγόρου, ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση, δηλαδή για την προφυλάκιση τους ή όχι.