Στα «άδυτα» των ναυαρχίδων των Τουρκικών ΜΜΕ

Στα «άδυτα» των ναυαρχίδων των Τουρκικών ΜΜΕ

Αποστολή του News.gr στην Κωνσταντινούπολη- Συνομιλίες Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων για την μεταξύ τους επικοινωνία

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι συνομιλίες που είχαν εκπρόσωποι του ελληνικού Τύπου που βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη με δημοσιογράφους της Sabah και του TRT World.

Στην συζήτηση, στην οποία βρέθηκε το news.gr στο πλαίσιο αποστολής σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, τέθηκε από την πλευρά των τούρκων δημοσιογράφων όλη η γκάμα των θεμάτων που απασχολούν τα Τουρκικά ΜΜΕ κατά καιρούς. Μεταξύ άλλων υπήρξε αναφορά στο φλέγον θέμα των μεταναστών. Η Τουρκία έχει στο έδαφός της περί τα 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Κυρίως από την σπαρασώμενη από τον πόλεμο Συρία. Η Συρία ήταν επίσης ένα θέμα που τέθηκε καθώς απασχολεί έντονα τον τουρκικό Τύπο μιας και στρατεύματά της βρίσκονται στο έδαφος αυτης της χώρας στο πλαίσιο του διαδρόμου ασφαλείας που έχει δημιουργήσει η Αγκυρα προκειμένου να αποτρέψει ενδυνάμωση του YPG το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση όντας παρακλάδι του PKK. Φυσικά την συνάντηση απασχόλησε η οικονομία και η ασφάλεια.

Αποστολή: Μαρίνος Γκασιάμης
Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Τα στελέχη του TRT World περιέγραψαν επίσης τις στιγμές που έζησαν στην διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά το οποίο οι στρατιώτες που έλαβαν μέρος σε αυτό μπήκαν βίαια μέσα στις εγκαταστάσεις του σταθμού ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή στα πρώτα του βήματα. Οι πραξικοπηματίες προκειμένου να σιγάσουν τον σταθμό κατέστρεψαν σημαντικό μέρος των τεχνικών υποδομών. Αμέσως μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που οι δημοσιογράφοι χρειάστηκε να εργαστούν συνεχόμενα 24ωρα προκειμένου ο σταθμός να βγεί και πάλι στον αέρα. Ο Νίκολας Μόργκαν υπεύθυνος περιεχομένου του σταθμού, εστίασε μεταξυ άλλων στο γεγονός πως σημαντικό για την σωστή εκτέλεση της αποστολής που έχει επωμιστεί το μέσο,  είναι να υπάρχει ισορροπία στην μετάδοση των ειδήσεων και να μην υπάρχει σε αυτές μόνο η κυβερνητική πλευρά..

Η συζήτηση όπως ήταν αναμενόμενο ήρθε στα ελληνοτουρκικά όταν ο Γιουσούφ Ερίμ αναλυτής του σταθμού και μεταφραστής στα αγγλικά των ομιλιών του Ερντογάν έθιξε ζητήματα όπως το κυπριακό. Από ελληνικής πλευράς τέθηκαν οι πάγιες θέσεις που ακολουθεί η Ελλάδα στην εξωτερική της πολιτική και τονίστηκε πως θα πρέπει να τηρούνται ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, ειδικά σε περιόδους κρίσεων, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα τήρησης στο μέτρο του εφικτου μιας δεοντολογίας και διασταύρωσης των ειδήσεων.

Στην συνέχεια οι Έλληνες δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του σταθμού στον οποίο η Τουρκία έχει πραγματικά επενδύσει.

Πρόκειται για έναν παγκόσμιας εμβέλειας σταθμό με τεχνολογία αιχμής και προσωπικό 1.100 ατόμων εκ των οποίων οι 300 είναι δημοσιογράφοι. Έχει τηλεθεατές σε 190 χώρες μπαίνοντας έτσι σε τουλάχιστον 260 εκατομμύρια σπίτια.

Για την καλύτερη κάλυψη δε των γεγονότων το TRT World διαθέτει μόνιμα γραφεία σε Ουάσιγκτον και Λονδίνο και ανταποκριτές σε 15 άλλες χώρες.

Το επίσης ενδιαφέρον είναι πως οι υπεύθυνοι του σταθμού έχουν καταφέρει να συνδιάσουν τις κουλτούρες 51 εθνικοτήτων που εργάζονται σε αυτόν, μεταξύ των οποίων και Έλληνες ή Ελληνικής καταγωγής.

Στην συνέχεια οι έλληνες δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στα γραφεία της Sabah που είναι η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Τουρκίας. Ανάμεσα στα όσα συζητήθηκαν ήταν και τα θέματα της οργάνωσης FETO ενώ και σε αυτή την συνάντηση υπήρξε αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας.