Διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα αναζητά η Τουρκία

Διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα αναζητά η Τουρκία

Αποστολή του news.gr σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα

Η Τουρκία βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Περνάει αναντίρρρητα μια εποχή κατά την οποία βρίσκεται με το ένα πόδι στην βάρκα της Δύσης και πιο συγκριμένα των ΗΠΑ και με το άλλο της Ρωσίας. Την ίδια στιγμή προσπαθεί να αναπτυχθεί όσο περισσότερο γίνεται στηριζόμενη και στις δικές της δυνάμεις. Η αμυντική της βιομηχανία είναι ένα απτό παράδειγμα από το οποίο χώρες όπως η Ελλάδα θα έπρεπε να παραδειγματιστούν. Για να έρθει όμως αυτή η ανάπτυξη ένας βασικός παράγοντας είναι η ενέργεια.

 

Αποστολή: Μαρίνος Γκασιάμης
Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Η αναζήτηση αυτών ακριβώς των πηγών ενεργειας την έχει φέρει σε αντιπαράθεση με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, εταιρείες των οποίων ενδιαφέρονται για τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί στην Κυπριακή ΑΟΖ και ίσως και νότια της Κρήτης. Για αυτό και πρόσφατα με έγγραφο που κατέθεσε στο ΟΗΕ αμφισβητεί ανοιχτά και πάλι την κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου, εστιάζοντας στις υφαλοκρηπίδες των δύο χωρών.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο το news.gr βρέθηκε στην χώρα αυτή, στο πλαίσιο καλέσματος της τουρκικής κυβέρνησης σε ΜΜΕ με απήχηση στην Ελλάδα. Αξίζει βέβαια να ειπωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοιο κάλεσμα σε ελληνικά ΜΜΕ αν και αυτή την φορά η υπηρεσία που το οργάνωσε, κάτι σαν την δική μας γραμματεία Τύπου, υπάγεται απευθείας στην τουρκική προεδρεία κάτι που την αναβάθμισε αισθητα.

Σκοπός της Τουρκίας, να υπάρξουν συναντήσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους των ΜΜΕ των δύο χωρών, ώστε να αποφεύγονται όσο γίνεται οι εντάσεις καθώς όπως έχει φανεί ο ρόλος τους είναι καθοριστικός στο ανεβοκατέβασμα μιας έντασης, μιας κρίσης.

Η ομάδα των Ελλήνων εκπροσώπων του Τύπου έφτασε την Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη που ηταν ο ένας από τους δύο σταθμούς της αποστολής. Αν μη τι αλλο το καινούργιο αεροδρόμιο εντυπωσίασε με τα μεγέθη του.

Αφού ξεναγήθηκε σε ιστορικά μνημεία όπως η Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί ή Σουλτάναχμέτ όπως το αποκαλούν στην Τουρκία, είχε την ευκαιρία μιας πρώτης επαφής με τούρκους συναδέρφους από την μεγάλης αν όχι την μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα Sabah και της τουρκικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης TRT.

Ανάμεσα σε όσα ειπώθηκαν δόθηκε έμφαση στην σημασία της αποφυγής δημιουργίας εντυπώσεων μέσω των δημοσιευμάτων στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Αναφορά έγινε επίσης στο γεγονός πως ενώ συχνά στην Ελλάδα τα ελληνοτουρκικά είναι πρώτη είδηση, την ίδια στιγμή στην Τουρκία τα ΜΜΕ έχουν τις ειδήσεις που αφορούν την χώρα μας πιο χαμηλά και σίγουρα όχι ως πρώτη είδηση.

Ως προς αυτό βέβαια αξίζει να τονιστεί πως δικαιολογημένα στην Τουρκία τα ΜΜΕ δεν ασχολούνται και τόσο με την Ελλάδα καθώς υπάρχουν άλλα ζητήματα πιο φλέγοντα όπως η Συρία και το Κουρδικό στοιχείο και βέβαια πιο πρόσφατα οι δημοτικές εκλογές στις οποίες φάνηκε το κυβερνών κόμμα AKP να έχει απώλειες, έχοντας χάσει τους δημάρχους σε μεγάλες πόλεις όπως η Σμύρνη, η Αγκυρα και όπως όλα δείχνουν και στην Κωνσταντινούπολη.

Στην Τουρκία βρέθηκε και ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος επισκέφτηκε το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά που ανοίγει και πάλι για το κοινό στις 18 Μαΐου.
Ο Έλληνας αξιωματούχος τάχθηκε υπέρ της εντατικοποίησης των επαφών και των σχέσεων των δύο χωρών και των δύο λαών και στο πλαίσιο αυτό εγκαινίασε το κέντρο ετήσιων θεωρήσεων βίζας.
Γεγονός είναι πως στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης γίνονται προσπάθειες να αμβλυνθούν οι εντάσεις τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και ΜΜΕ όπως αποδεικνύνουν οι συναντήσεις της αντιπροσωπίας των Ελλήνων δημοσιογράφων με τους τούρκους συναδέρφους τους.