Ενδεχόμενο πειθαρχικού ελέγχου στους δικηγόρους για τη «μαφία των φυλακών»

Ενδεχόμενο πειθαρχικού ελέγχου στους δικηγόρους για τη «μαφία των φυλακών»

Ο ΔΣΑ επισημαίνει παράλληλα τη σημασία του τεκμηρίου αθωότητας

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικηγόροι που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της «μαφίας των φυλακών». Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΣ του ΔΣΑ: «με δεδομένο ότι η πειθαρχική ευθύνη είναι διάφορη της ποινικής, καταγιγνώσκεται με διαφορετικούς όρους και δεν τελεί σε αναγκαία σχέση λειτουργικής ή δικονομικής αλληλεξάρτησης με αυτήν, το ΔΣ θα ζητήσει από το κατά νόμο αρμόδιο όργανο, ήτοι τον Πρόεδρο του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, να διερευνά εάν συντρέχει περίπτωση αυτεπάγγελτης προκαταρκτικής διερεύνησης της τέλεσης τυχόν πειθαρχικών παραπτωμάτων από εμπλεκόμενους δικηγόρους».

Στην ίδια ανακοίνωση το ΔΣ του ΔΣΑ επισημαίνει πως το «τεκμήριο αθωότητας αποτελεί λυδία λίθο του νομικού μας πολιτισμού» και «αποδοκιμάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο κάθε φαινόμενο δυσανάλογης στοχοποίησης προσώπων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα, στα οποία αποδίδονται αξιόποινες πράξεις σε δικηγόρους, στο πλαίσιο υποθέσεων που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη, το ΔΣ του ΔΣΑ διατυπώνει την ακόλουθη θέση:

  1. Κατά πάγια πρακτική ο ΔΣΑ δεν παρεμβαίνει επί της ουσίας και δεν τοποθετείται σχετικά με εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις είτε στο στάδιο της προδικασίας είτε της κύριας διαδικασίας. Η Δικαιοσύνη πρέπει να αφήνεται απερίσπαστη να επιτελεί το καθήκον της, με πλήρη σεβασμό στις ισχύουσες δικονομικές και δικαιοκρατικές εγγυήσεις.
  2. Το τεκμήριο αθωότητας αποτελεί λυδία λίθο του νομικού μας πολιτισμού και ισχύει απαρεγκλίτως, μέχρις αμετακλήτου ποινικής καταδίκης, για όλους, συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς των δικηγόρων που τυχόν κατηγορούνται για οποιαδήποτε αιτία.
  3. Ο ΔΣΑ, στο πλαίσιο της θεσμικής του αποστολής, αποδοκιμάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο κάθε φαινόμενο δυσανάλογης στοχοποίησης προσώπων από τα ΜΜΕ. Ο συστηματικός ονειδισμός και η ανθρωποφαγία οδηγούν επικίνδυνη διολίσθηση της δημόσιας ζωής και υπονομεύουν το δικαιοκρατικό κεκτημένο, που πρέπει να διαπνέει τη δημόσια σφαίρα.
  4. Η διαρροή προανακριτικού υλικού συνιστά απαράδεκτη παραβίαση της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας. Απαιτείται προς τούτο άμεση και λυσιτελής αντίδραση των αρμοδίων οργάνων και εντοπισμός, και κολασμός εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, των υπαιτίων.
  5. Με δεδομένο ότι η πειθαρχική ευθύνη είναι διάφορη της ποινικής, καταγιγνώσκεται με διαφορετικούς όρους  και δεν τελεί σε αναγκαία σχέση λειτουργικής ή δικονομικής αλληλεξάρτησης με αυτήν, το ΔΣ θα ζητήσει από το κατά νόμο αρμόδιο όργανο, ήτοι τον Πρόεδρο του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, να διερευνάεάν συντρέχει περίπτωση αυτεπάγγελτης προκαταρκτικής διερεύνησης   της τέλεσης τυχόν πειθαρχικών παραπτωμάτων από εμπλεκόμενους δικηγόρους.