«Πνίγηκε» η Κρήτη από την κακοκαιρία

«Πνίγηκε» η Κρήτη από την κακοκαιρία

Διασώθηκαν περίπου 22 άνθρωποι

Άνθρωποι που κινδύνευσαν ακόμα και μέσα στα ίδια τους τα σπίτια διέσωσαν Πυροσβεστική και ΕΜΑΚ, καθώς και οχήματα που ακινητοποιήθηκαν ή και παρασύρθηκαν από τα νερά στην Κρήτη. Οι καταστροφές που σημειώθηκαν είναι τεράστιες, εκτάσεις έχουν χαθεί κάτω από το νερό, κατολισθήσεις, δρόμοι που έχουν κλείσει και ένα τεράστιο σκηνικό καταστροφής που άφησε πίσω της η κακοκαιρία.

Στη Σητεία ζημιές είναι πολύ μεγάλες και η πόλη έχει χαθεί κάτω από το νερό λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων και σπιτιών αλλά και λόγω των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που έχουν μετατραπεί σε λίμνη.

ΕΜΑΚ και Πυροσβεστική χρειάστηκε να παρέμβουν για τον απεγκλωβισμό είκοσι δύο ανθρώπων που κινδύνευσαν μέσα στα σπίτια τους, στην ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γυαλού, στη Σητεία.

Τέσσερα παιδιά αρχικά απεγκλωβίστηκαν με επιτυχία μέσα από το σπίτι τους, ενώ αμέσως μετά συνέβη το ίδιο και με δυο ηλικιωμένους. Αίσια κατάληξη είχε η επιχείρηση και για μια γυναίκα με ειδικές ανάγκες, που είχε παγιδευτεί  μέσα στο σπίτι της στον Μακρύ Γυαλό, καθώς και τέσσερις επιπλέον άνθρωποι, που για να σωθούν ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού τους. Οι πυροσβέστες κλήθηκαν σε πολλές ακόμη περιπτώσεις να απεγκλωβίσουν ανθρώπους. Στο Τζερμιάδο κινδύνεψε ένας οδηγός αυτοκινήτου όταν ακινητοποιήθηκε το όχημα και χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών, για να τον μεταφέρουν σε ασφαλές.

Στην Βιάννο, ρέμα που φούσκωσε παρέσυρε σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδακη, ο οποίος μίλησε σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Open, συνολικά η Υπηρεσία διέσωσε χθες το μεσημέρι είκοσι δύο ανθρώπους. Τα φαινόμενο εκτονώθηκε χθες, εκτίμησε ο ίδιος, ωστόσο οι αντλήσεις συνεχίζονται.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και γεφύρια συνθέτουν το σκηνικό στον δήμο Αρχάνων Αστερουσίων, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις. Όπως είπε ο δήμαρχος, Μανώλης Κοκοσάλης, περιοχές όπως ο Πύργος, ο Χάρακας, τα Σαμανια κ.α. έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες. «Τα συνεργεία μας είναι επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση του καιρού. Το νερό που έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες έφτασε τα 110 χιλιοστά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Έχουν πλημμυρίσει γεφύρια και παρά το γεγονός ότι επιχειρούν συνεχώς τα συνεργεία, αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται». Ο κ. Κοκοσάλης ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και εφόσον είναι εφικτό να αποφύγουν μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες.

Με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης ο επαρχιακός δρόμος Ηρακλείου - Βουτών περίπου ένα χιλιόμετρο πριν την είσοδο στον οικισμό έκλεισε μέχρι νεοτέρας λόγω καθιζήσεων.

Έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν χθες το πρωί τον δήμο Βιάννου, με αποτέλεσμα πολλά προβλήματα λόγω κατολισθήσεων βράχων και φερτών υλικών τόσο στο επαρχιακό όσο και στο δημοτικό οδικό δίκτυο. Για την προστασία των πολιτών αποφασίστηκε να κλείσουν προληπτικά οι παρακάτω δρόμοι:

Δημοτική οδός από Κερατόκαμπο προς Άρβη
Δημοτική οδός από Άρβη προς Ψαρή Φοράδα Τέρτσα
Η γέφυρα στον ποταμό Αναποδάρη στην Δέρματο
Από Τέρτσα προς Μύρτο
Την ίδια ώρα, στον Μύρτο εκτυλίχθηκαν σκηνές που θυμίζουν τις δραματικές στιγμές λίγο πριν την κατάρρευση της γέφυρας του Κερίτη με μια γέφυρα - μνημείο, ηλικίας 135 ετών, να κινδυνεύει από την κακοκαιρία.

Η γέφυρα του Μύρτου κινδυνεύει να καταρρεύσει, καθώς από τις καταρρακτώδεις βροχές φούσκωσε το ποτάμι και μεγάλοι όγκοι νερού περνούν ορμητικά, υποσκάπτοντας τα πέδιλα της γέφυρας. Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι η γέφυρα είχε επισκευαστεί πριν δύο χρόνια, όμως οι πρόχειρες κατασκευές έχουν καταστραφεί και εκφράζονται φόβοι να επαναληφθεί το δραματικό σκηνικό του Κερίτη.

Ο απολογισμός των καταστροφών στα ανατολικά της Κρήτης θα γίνει με το φως της ημέρας και καθώς υποχωρούν τα καιρικά φαινόμενα, αλλά η εικόνα για το μέγεθος των καταστροφών, που φαίνονται μέσα από το βίντεο με drone του φωτογράφου Δημήτρη Παθιάκη, «μαρτυρά» πως είναι μεγάλες.