Ο Ηλίας Ζαγοραίος ο τρίτος υποψήφιος της χώρας για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα

Ο Ηλίας Ζαγοραίος ο τρίτος υποψήφιος της χώρας για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα

Ομόφωνα επελέγησαν ως υποψήφιοι οι εισαγγελείς Δημήτριος Ζημιανίτης και Λάμπρος Πατσαβέλας

Για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα επελέγη με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επόπτευσε τη μεγάλη έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο εισαγγελικός λειτουργός προσέφυγε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, διεκδικώντας μία από τις τρεις υποψηφιότητες εισαγγελέων για τον νεοπαγή θεσμό του, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Ζαγοραίος κατέθεσε προσφυγή, καθώς στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου που έκανε και την επιλογή των υποψηφίων εισαγγελέων, ο ίδιος συγκέντρωσε επτά θετικές ψήφους, έναντι οκτώ που συγκέντρωσε ο συνάδελφός του, εισαγγελέας Ηλίας Κωνσταντακόπουλος.

Για τις άλλες δύο θέσεις ομόφωνα επελέγησαν ως υποψήφιοι οι εισαγγελείς Δημήτριος Ζημιανίτης και Λάμπρος Πατσαβέλας. Τελικά, ο κ. Ζαγοραίος επελέγη, καθώς υπερψηφίστηκε από 48 ανώτατους δικαστικούς και παρά την αντίθετη θέση που έλαβε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία μειοψήφησε μαζί με τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πέππα, μια αντιπρόεδρο και μια αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.