«Άγριος χορός» τουρκικών και ελληνικών μαχητικών πάνω από Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι

«Άγριος χορός» τουρκικών και ελληνικών μαχητικών πάνω από Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι

Σε ουρανό και θάλασσα οι Τούρκοι συνεχίζουν το παιχνίδι των προκλήσεων και των παραβιάσεων - Οι πίνακες του ΓΕΕΘΑ με την καθημερινή καταμέτρηση

Ιδιαίτερα προκλητική σήμερα η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία καθώς μία ώρα περίπου μετά την πρώτη υπέρπτηση μαχητικών της πάνω από το Φαρμακονήσι, επέστρεψε και πάλι με νέες υπερπτήσεις.
Συγκεκριμένα στις 13:16 και στις 13:19 ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι και πάλι σε ύψος 4.500 ποδών και πάνω από το Αγαθονήσι στα 18.000 πόδια.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Να θυμίσουμε πως νωρίτερα σήμερα ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 μπήκε στο FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και στις 12:20 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 25.000 ποδών.

Ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν άμεσα για την αναχαίτισή τους.

Σημειώθηκαν 4 σκληρές αερομαχίες ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν 42 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου πάνω από το Αιγαίο. Τα τουρκικά αεροσκάφη (4 F-16 και 2 F-4) προχώρησαν σε οκτώ παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας ενώ έξι από αυτά ήταν οπλισμένα.

Η προκλητική αυτή ενέργεια έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Γενικά η προκλητικότητα της Τουρκίας δείχνει αμείωτη καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ μέχρι και χθες, τον Μάρτιο, έχουν σημειωθεί 14 εμπλοκές και 3 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, ενώ ως προς τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μέχρι και χθες είχαν σημειωθεί 298 και 79 παραβάσεις των κανόνων πτήσεως στο FIR Αθηνών.

Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι Τούρκοι παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο 583 φορές και πέταξαν πάνω από ελληνικό έδαφος 7 φορές. Σημειώθηκαν δε 49 εμπλοκές. Αυτό όμως που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι πως υπάρχουν και παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων.

Τον Ιανουάριο πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής παραβίασαν τα εθνικά χωρικά ύδατα σε 111 περιπτώσεις σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ.

Σε όλο το 2018 σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία οι τούρκοι παραβίασαν τα εθνικά χωρικά ύδατα της χώρας 1.479 φορές.