«Το Boeing 737 Μax 8 δεν είναι για να πετάξει» – Τι τονίζει ο Ακριβός Τσολάκης για τους κινδύνους στα συγκεκριμένα αεροσκάφη

«Το Boeing 737 Μax 8 δεν είναι για να πετάξει» – Τι τονίζει ο Ακριβός Τσολάκης για τους κινδύνους στα συγκεκριμένα αεροσκάφη

Ο εμπειρογνώμονας της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων στο news.gr

Αίσθηση έχει προκαλέσει η απαγόρευση πτήσεων του Boeing 737 Μax 8 και 9 και στην Ελλάδα μετά την συντριβή της πτήσης της Ethiopian Airlines. Επειδή αυτή η απαγόρευση εξαπλώνεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο με εξαίρεση τις ΗΠΑ, το news.gr αναζήτησε την γνώμη του γνωστού από την υπόθεση της συντριβής της πτήσης HELIOS στο Γραμματικό, εμπειρογνώμονα της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων Ακριβό Τσολάκη.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Σύμφωνα με τον ειδικό, το αεροπλάνο εξακολουθεί να είναι το πιο ασφαλές μέσο μαζικής μετακίνησης, ωστόσο υπάρχει θέμα με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους.

Ο κ. Ακριβός Τσολάκης δεν βλέπει πόλεμο συμφερόντων μεταξύ της ευρωπαϊκής Airbus και της αμερικανικής Boeing.

Ο εμπειρογνώμονας είπε συγκεκριμένα στο news.gr

«Η απαγόρευση πτήσης των αεροσκαφών των συγκεκριμένων τύπων γίνεται υπό την μορφή πρόληψης αλλά φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα.

Υπάρχει η εξής περίεργη κατάσταση. Η Boeing λέει πως το αεροπλάνο είναι πλόιμο αλλά όμως προτίθεται να κάνει ορισμένες μεταβολές σε ορισμένα συστήματα.

Εγώ δεν μπορώ να εννοήσω πως ένα αεροπλάνο είναι πλόιμο εφόσον υπόκειται σε επεμβάσεις που θα κάνει ο κατασκευαστής. Αυτή είναι η δική μου θέση.

Αυτό το αεροπλάνο είναι πολύ καινούργιο. Οι υποψίες είναι μεγάλες. Παλαιότερα αεροπλάνα έπεσαν και καθηλώθηκε ο τύπος τους μέχρι να βρεθεί η αιτία.

Έχω την εντύπωση πως το αεροπλάνο αυτό, εγώ τουλάχιστον το θεωρώ εκτός ενεργείας, δεν είναι για να πετάξει και δεν είναι μόνο δική μου γνώμη είναι και της EASA, η Αρχή Ασφαλείας Πτήσεων της Ευρώπης το καθήλωσε».

Στην ερώτηση αν η απαγόρευση στην Ευρώπη πρόκειται για πόλεμο συμφερόντων μεταξύ της αμερικανικής Boeing και της ευρωπαϊκής Airbus ο Ακριβός Τσολάκης δήλωσε πως: «Καλά κάνετε και θέτετε αυτή την ερώτηση ως συνήγορος του διαβόλου, αλλά εδώ έχουμε κάτι πραγματικό και όχι κάτι εικονικό στα χέρια μας.

Είναι ένα αεροπλάνο που έπεσε και σκότωσε 160 ανθρώπους και με αυτά τα πράγματα δεν παίζει κανείς. Δεν επιτρέπεται να εισέρχονται οι ανταγωνισμοί σε αυτά.

Το αεροπλάνο ήταν 6 λεπτά στον αέρα. O πιλότος από τα δεδομένα που έχουμε είπε πως είχε ένα πρόβλημα με την ένδειξη πλοϊμότητας του αεροπλάνου στον αέρα και ακολούθως χάθηκε ο έλεγχος και καρφώθηκε σαν βαρίδι στο έδαφος.

Όπως καταλαβαίνετε στοχοποιείται το σύστημα που έχει σχέση με αυτές τις ενδείξεις μέσα στο αεροπλάνο.

Από τα όσα είπε ο πιλότος και τα δύο κουτιά χρειάζεται λίγη υπομονή να δούμε και αυτά τα στοιχεία και έτσι να οδηγηθούμε στην αιτία».

Ως προς την ασφάλεια του αεροπλάνου ως μέσου ο Ακριβός Τσολάκης δήλωσε στο news.gr

«Το αεροπλάνο είναι παραμένει το πιο ασφαλές μέσο μαζικής μεταφοράς. Όσες εταιρείες είναι στην ΙΑΤΑ, στον παγκόσμιο οργανισμό. Απέχει κατά πολύ από το δεύτερο. Δεν τίθεται συζήτηση. Αυτό που θα πρέπει να προσέχει ο επιβάτης είναι με τι αεροπλάνο θα πάει να πετάξει γιατί υπάρχουν και πολλές προκλήσεις με φθηνά εισιτήρια. Το φθηνό εισιτήριο κάτι σημαίνει για να είναι φθηνό. Η συντήρηση του αεροπλάνου είναι ακριβή και ένα φθηνό εισιτήριο κάτι σημαίνει».

Παρακαλούμε περιμένετε ...