Πώς και γιατί βρέθηκαν 250.000 ευρώ στο λογαριασμό του Νέζη από τον Μυτιληναίο;

Πώς και γιατί βρέθηκαν 250.000 ευρώ στο λογαριασμό του Νέζη από τον Μυτιληναίο;

Καμία πειστική απάντηση-εξήγηση δεν έχει δοθεί ακόμη στις δικαστικές αίθουσες

Φως στους λόγους που οδήγησαν στην κατάθεση 250.000 ευρώ σε λογαριασμό του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ, Στέργιου Νέζη, από εταιρία που συνδέεται με τον πρόεδρο του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελο Μυτιληναίο, καλείται να ρίξει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Τα χρήματα, σύμφωνα με την κατηγορία, συνδέονται με «μίζα» για την ανάθεση στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ, του ομίλου Μυτιληναίου, έργου της ΔΕΗ στο Λαύριο, το 2003 αλλά στην πολύμηνη ακροαματική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη οι μάρτυρες αποφεύγουν να αναφερθούν στην… ταμπακιέρα. Είναι κοινό μυστικό πως τα χρήματα εντοπίστηκαν ενώ ο κ. Νέζης ήταν ήδη για τρία χρόνια ο πανίσχυρος άνδρας της ΔΕΗ και η εταιρία του κ. Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, υπέγραφε με τη ΔΕΗ τη μια σύμβαση μετά την άλλη.

Οι εξαντλητικές συζητήσεις για τεχνικά θέματα επιχειρούν να αποσπάσουν την προσοχή από την ουσία, αφού την ίδια ώρα δεν έχει δοθεί καμία πειστική εξήγηση για το λόγο που τα χρήματα βρέθηκαν στο λογαριασμό του κ. Νέζη ενώ προκαλεί αίσθηση η συντονισμένη προσπάθεια των μαρτύρων υπεράσπισης να πείσουν για το αδιάβλητο των διαδικασιών στους διαγωνισμούς της ΔΕΗ.

«Η ΔΕΗ φαίνεται πως έχει καταφέρει το ακατόρθωτο» ήταν το σκωπτικό σχόλιο της Προέδρου η οποία σε πολλές περιπτώσεις κάλεσε τους μάρτυρες να μιλήσουν με ειλικρίνεια για τις «τρύπες» του συστήματος αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξηγήσεις των δυο βασικών πρωταγωνιστών οι οποίοι κάθονται στο εδώλιο κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στις απολογίες τους οι κ.κ. Μυτιληναίος και Νέζης θα κληθούν να εξηγήσουν ποιος ήταν ο λόγος που διακινήθηκαν μέσω off shore οι 250.000 ευρώ και να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους με συγκεκριμένα στοιχεία.

Το δικαστήριο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 15 και 29 Μαρτίου 2019 οπότε ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κρίση της δικαιοσύνης που καλείται να δώσει απαντήσεις σε μια υπόθεση που έχει την οσμή σκανδάλου.