«Η Ελλάδα αξίζει τα εύσημα για τη συμφωνία των Πρεσπών»

«Η Ελλάδα αξίζει τα εύσημα για τη συμφωνία των Πρεσπών»

Ο επικεφαλής του διπλωματικού των New York Times τονίζει πως συμπληρώνει ένα κενό στα Βαλκάνια

Τα εύσημα του στην Ελλάδα και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτηρίζει πολύ σημαντική για τη χώρα μας, τα Βαλκάνια, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αποδίδει ο επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής των New York Times στις Βρυξέλλες, Στίβεν Ερλάνγκερ (Steven Erlanger). «Συμπληρώνει ένα κενό στα Βαλκάνια. Θα επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να λάβει τη δέουσα θέση της στον κόσμο και οφείλεται στον Τσίπρα και στην Ελλάδα ως σύνολο» επισημαίνει.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στο 4o Oικονομικό Φόρουμ των Δελφών (28 Φεβρουαρίου - 3 Μαρτίου), ο επικεφαλής του διπλωματικού ρεπορτάζ των NYT στις Βρυξέλλες, μιλά για τη διακυβέρνηση Τραμπ, για το Brexit και το ενδεχόμενο εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, αφού σημειώνει πως κανείς δεν το θέλει, εκτιμά πως είναι αρκετά πιθανό και θα είναι χαοτικό. Περαιτέρω εκφράζει την πεποίθηση ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν προετοιμαστεί γι΄ αυτό καλύτερα απ΄ ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο και προσθέτει πως η Τερέζα Μέι φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο της βρετανικής εγχώριας διαδικασίας.

Ερωτηθείς για το τι διακυβεύεται στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ιεραρχεί ως κυριότερο τα χρήματα. Εκτιμά μάλιστα πως οι υψηλότεροι δασμοί θα βλάψουν τους πάντες και αποτελούν σαφώς ένα διαπραγματευτικό χαρτί της Ουάσινγκτον, λέγοντας πως ο Τραμπ έχει εμμονή με τη μείωση του εμπορικού ισοζυγίου της Αμερικής με την Κίνα και με την ΕΕ.