H «Ωκεανίς» έπληξε με σφοδρότητα ολόκληρη την Κρήτη

H «Ωκεανίς» έπληξε με σφοδρότητα ολόκληρη την Κρήτη

Εκκενώσεις σπιτιών, απεγκλωβισμοί ατόμων, υπερχείλισε ο ποταμός Πλατανιανός

Τεράστιες είναι οι ζημιές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία  «Ωκεανίς» στην Κρήτη με επίκεντρο το νομό Χανίων, ενώ αγωνιώδεις στιγμές περνούν οι κάτοικοι, προσπαθώντας να σώσουν τις περιουσίες τους σε διάφορες περιοχές του νησιού.

Στο Ηράκλειο βρέθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος δεν μπόρεσε να προσγειωθεί με το Super Puma στα Χανιά λόγω κακοκαιρίας, ενώ τον συνόδευσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλης, ο υποστράτηγος της ΕΜΑΚ και 9μελές κλιμάκιο, για να μπορέσουν να απεγκλωβίσουν, πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι καταγραφές των ζημιών.

Όπως μετέδωσε μάλιστα το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, ο κ. Σπίρτζης δεσμεύθηκε πως «ό,τι ζημιά έχει γίνει θα διορθωθεί» ενώ πρόσθεσε ότι η περιφέρεια Κρήτης «δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της όλο αυτό το φορτίο των καταστροφών, οπότε θα συνδράμουν οι υπηρεσίες του υπουργείου και όσον αφορά τη χρηματοδότηση αλλά την κατασκευή και την επιδιόρθωση όλων των φθορών που είχαμε στα δίκτυα» και κατέληξε ότι «το θέμα είναι αυτή τη στιγμή μέσα στις καταστροφές, μέσα στην ένταση των φαινομένων να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές και να επανέλθει το νησί στη φυσιολογική ζωή του, αμέσως μετά, το συντομότερο δυνατόν».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι έχει έρθει ειδική ομάδα από την ΕΜΑΚ και με βατραχανθρώπους για να ψάξουν τον αγνοούμενο στον ποταμό Βατουδιάρη, αλλά και ειδική ομάδα, πεζοπόρου τμήματος, που θα πάει να απεγκλωβίσει όσους έχουν εγκλωβιστεί από την κατολίσθηση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση απεγκλωβισμού οικογένειας στον Πλατανιά Χανίων, η οποία έχει εγκλωβιστεί από το μεσημέρι σε σπίτι στην περιοχή Δρακιανά ενώ θυμίζουμε ότι το μεσημέρι κατέρρευσε η ιστορική γέφυρα του Κερίτη.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές και η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την περίπτωση υπερχείλισης του ποταμού Πλατανιανού στον Πλατανιά Ρεθύμνου καθώς σύμφωνα με τον διοικητή της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Π.Υ. Κρήτης αρχιπύραρχο Νίκο Λαγουδάκη, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε: «Το ποτάμι Πλατανιανός, βρίσκεται 30 εκατοστά πριν την υπερχείλιση του και για τον λόγο αυτό βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Στο σημείο επιχειρούν 20 συνεργεία για απαντλήσεις υδάτων σε πλημμυρισμένες περιουσίες, αρκετά υπόγεια και για να απομακρύνουμε κατοίκους που διαμένουν κατά μήκος της όχθης του ποταμού». Ο κ. Λαγουδάκης εξήγησε πως δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, αλλά η μερική απομάκρυνση γίνεται για προληπτικούς λόγους.

Στο σημείο βρίσκονται και ενεργούν και αστυνομικές δυνάμεις, ενώ όλη η προσπάθεια έχει στόχο να αντληθούν νερά από το σημείο και να σταλούν στην παραλία δεδομένου ότι ο ποταμός βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη θάλασσα.

Το ποτάμι φούσκωσε λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων η σφοδρότητα των οποίων δεν επέτρεψε την ταχύτερη απαστράγγισή του.

Σε άλλα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, σε ασφαλές σημείο  μεταφέρθηκαν δύο άτομα από ακινητοποιημένο όχημα λόγω ισχυρής βροχόπτωσης στην περιοχή Εμπρόσνερο Αποκορώνου στα Χανιά ενώ άλλα δύο από ακινητοποιημένο ΙΧ λόγω πτώσης βράχων στο οδόστρωμα στην περιοχή Χλιαρό του δήμου Πλατανιά Χανίων, σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 24 κλήσεις για κοπές δέντρων, τρεις για αφαίρεση αντικειμένων που έπεσαν σε σπίτια και αυτοκίνητα από τους ισχυρούς ανέμους και 37 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε όλη την Κρήτη.

Αργά το βράδυ, τμήμα της γέφυρας του Σταυρωμένου Ρεθύμνου, κατέρρευσε, μη μπορώντας να αντισταθεί στατικά στην ορμή των νερών από την Παλαιά Εθνική Οδό.

Το τμήμα του δρόμου έχει αποκλειστεί χωρίς όμως να δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στη διέλευση των κατοίκων, μιας και πρόκειται για την Παλαιά Γέφυρα που ένωνε τον οικισμό με την Παλαιά Εθνική Οδό πριν την Χάραξη του ΒΟΑΚ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Π.Υ. Κρήτης, αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδάκης.

Στο μεταξύ μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο δρόμο προς Σίσσες - Ηράκλειο λόγω των κατολισθήσεων που έχουν συμβεί στα πρανή τμήματα του βουνού και στα οποία δεν υπάρχει η προφύλαξη τους από τα ειδικά πλέγματα όπως σε άλλα σημεία στη συγκεκριμένη διαδρομή.

Αστυνομικοί ελέγχουν τη διαδρομή και καθοδηγούν τους διερχόμενους με στόχο να υπάρχει μικρή ταχύτητα και μεγάλη προσοχή κατά τη διέλευση των οχημάτων.

Στην είσοδο επίσης, του Ρεθύμνου από το Ηράκλειο, λόγω της παρατεταμένης βροχόπτωσης έχουν σχηματιστεί μεγάλες λακούβες με νερά οι οποίες είναι επικίνδυνες καθώς επίσης και μικροί χείμαρροι επί του οδοστρώματος από την έλευση των ομβρίων που κινούνται από τα ορεινά τμήματα και τις πλαγιές προς τη θάλασσα.

Στο μεταξύ προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν αρκετοί οικισμοί στα σύνορα του νομού Ρεθύμνου με τα Χανιά, προβλήματα τα οποία ξεκίνησαν να παρουσιάζονται νωρίς το απόγευμα και αφορούν κυρίως στα αποτελέσματα των κατολισθήσεων.

Ενδεικτική της απελπιστικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει όλη η Κρήτη, είναι η δήλωση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, λίγο πριν την αποψινή συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σπίρτζη: «ούτε 100 εκ. ευρώ δεν φτάνουν για αποκατασταθούν οι ζημιές στο Νομό Χανίων».

Όπως μεταδίδει το flashnews.gr, κατά τη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης της πολιτικής προστασίας στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Χανίων, ο κ. Σπίρτζης μετέφερε την εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: «Εντολή του Πρωθυπουργού είναι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση τώρα για να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές και το συντομότερο, αύριο, που θα έχουμε ύφεση των φαινομένων, θα πέσουμε με τα μούτρα στη δουλειά για να αποκαταστάσουμε τα πάντα».

Να σημειωθεί τέλος, ότι όπως έγινε γνωστό, από το Υπ. Εθνικής Άμυνας θα σταλούν 6 στρατιωτικές γέφυρες με τις οποίες θα επιχειρηθεί να αποκατασταθεί η επικοινωνία με περιοχές που έχουν αποκλειστεί.