«Μπλόκο» της εκκλησίας στη χρήση tablets και smartphones από ιεροψάλτες

«Μπλόκο» της εκκλησίας στη χρήση tablets και smartphones από ιεροψάλτες

Προτείνει λύσεις για τη σωστή χρήση της εφαρμογής «Ισοκράτης»

Τέλος στη χρήση tablets και smartphones από ιεροψάλτες, προκειμένου να αποδίδουν πιο σωστά στη θεία λειτουργία, προωθόντας τη χρήση της εφαρμογής «Ισοκράτης», θέλει να βάλει η Εκκλησία.

Ο ψηφιακός «Ισοκράτης» είναι μία εφαρμογή που υπάρχει πλέον σχεδόν σε κάθε ναό καλύπτοντας έτσι κάθε κενό, όταν υπάρχει έλλειψη ιεροψαλτών. Η εφαρμογή προσφέρει την δυνατότητα μουσικής συνοδείας της κύριας μελωδίας στη Βυζαντινή μουσική με ανθρώπινη φωνή, έτσι ώστε να καλύπτει τυχόν κενά που μπορεί να υπάρχουν κατά την διάρκεια μίας λειτουργίας όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Όπως αναφέρει έγγραφο της Ιεράς Συνόδου, τέτοια φαινόμενα είναι αρκετά διαδεδομένα το τελευταίο διάστημα. Χωρίς να θέλει να έρθει σε κόντρα στο ρεύμα της εποχής και γνωρίζοντας ότι υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στους ναούς, η Ιερά Σύνοδος, συστήνει την λελογισμένη χρήση της τεχνολογίας.

Προτείνει επίσης στις περιπτώσεις που θεωρείται αναγκαία η χρήση της τεχνολογίας, αυτή να γίνεται πολύ προσεκτικά έτσι ώστε να μην «σκανδαλίζονται» οι πιστοί. Μάλιστα δίνει και παράδειγμα στο οποίο αναφέρει πως καλό θα ήταν όταν γίνεται η χρήση της εφαρμογής αυτής, ο ιερέας να μην κρατάει το τάμπλετ ή το κινητό στο χέρι του αλλά να το ακουμπάει στο αναλόγιο.