Οι προειδοποιήσεις για μεγάλο σεισμό με πιθανότητα 80% και το «ρήγμα» των σεισμολόγων

Οι προειδοποιήσεις για μεγάλο σεισμό με πιθανότητα 80% και το «ρήγμα» των σεισμολόγων

Τι είπε ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των σεισμολόγων με το «ρήγμα» να βαθαίνει, μετά τις αναφορές για επικείμενο μεγάλο σεισμό στη δυτική Ελλάδα.

Σήμερα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για μελέτη που δείχνει «πιθανότητα σεισμού 80%» κάτι που – όπως είπε- είναι «σχεδόν βεβαιότητα».

Όπως αποκαλύφθηκε, πάντως, από τους παρουσιαστές της εκπομπής, στο συγκεκριμένο πάνελ είχε κληθεί και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Άκης Τσελέντης, ο οποίος αρνήθηκε να πάει.

Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «όταν θα έρθει η στιγμή» θα κάνει περισσότερες αποκαλύψεις για το θέμα.

Το «ρήγμα» μεταξύ των ειδικών επιστημόνων, πάντως, έχει βαθύνει σοβαρά.

Ο κ. Τσελέντης, απαντώντας στα όσα είπε χθες στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, περί «εγκληματικής ανευθυνότητας», τόνισε πως μετά τις εκτιμήσεις της ομάδας ΒΑΝ για επικείμενο μεγάλο σεισμό στο Ιόνιο ενημέρωσε επιστημονικά την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, σημειώνοντας πως δεν έκανε καμία πρόβλεψη.

Μάλιστα, όπως είπε η πληροφορία διέρρευσε από άστοχη ενέργεια τόσο του Προέδρου του ΟΑΣΠ όσο και του προέδρου της Επιτροπής Κωνσταντίνου Μακρόπουλου.

«Ήταν πρόγνωση με σκοπό να προετοιμαστούμε και όχι να το πούμε στον κόσμο», σημείωσε ο κ. Τσελέντης μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», εξαπολύοντας σφοδρά πυρά κατά του Ευθύμιου Λέκκα, κατηγορώντας τον ΟΑΣΠ ότι δεν έχει κάνει ελέγχους σε σχολικά κτίρια, καθώς είπε υπάρχουν πολλά προβλήματα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να γίνουν έλεγχοι μυστικά σε κτίρια και να γίνουν ασκήσεις ετοιμότητας».

Οι δηλώσεις του Άκη Τσελέντη προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου του ΟΑΣΠ, ο οποίος παρενέβη στην εκπομπή του ΑΝΤ1, κάνοντας λόγο για ανακρίβειες από την πλευρά του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και επανέλαβε τα περί εγκληματικής ανευθυνότητας.

Στην συνέχεια ο κ. Ευθύμιος Λέκκας απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα ο κ. Τσελέντης ξεκαθάρισε ότι ο ΟΑΣΠ είναι υπεύθυνος και υπόλογος να ενημερώνει την ΓΓΠΠ, καθώς ότι δεν έχει την ευθύνη του ελέγχου των σχολείων και επιτέθηκε εκ νέου στον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κατηγορώντας τον ότι ο ίδιος, κατά την πάγια τακτική του όπως είπε, διέρρευσε την πληροφορία για επικείμενο μεγάλο σεισμό στο Ιόνιο.

«Η πληροφορία εστάλη εμπιστευτικά σε εσάς, δεν συγκαλέσατε την επιτροπή και ενημερώσατε την Πολιτεία», απάντησε ο κ Τσελέντης , λέγοντας πως ο κ. Λέκκας είναι εν αδίκω και σε πανικό.