Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών με πλούσια δράση στη Βοιωτία

Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών με πλούσια δράση στη Βοιωτία

Η συνολική αξία της λείας τους υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ

Εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη σωρείας κλοπών, κυρίως από οικίες, σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας.

Έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν στη Λιβαδειά, δυνάμει σχετικών Ενταλμάτων σύλληψης της Ανακρίτριας Λιβαδειάς, δύο ημεδαποί, μέλη της σπείρας, ηλικίας 21 και 24 ετών. Επιπλέον, από την ενδελεχή έρευνα προέκυψαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας δύο ακόμη ημεδαπών συνεργών τους, ηλικίας 20 και 25 ετών, οι οποίοι αναζητούνται για να συλληφθούν.

Προηγήθηκε συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση όλων των στοιχείων και δεδομένων που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να σχηματισθεί σε βάρος τους δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, η οποία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς. Όπως διακριβώθηκε, τα μέλη της σπείρας, δρώντας από κοινού, διέπρατταν κλοπές κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Πιο αναλυτικά, ενεργούσαν αυτοψίες στους υποψήφιους «στόχους» τους και ακολούθως, συνήθως πρωινές και μεσημβρινές ώρες, προέβαιναν στην παραβίαση οικιών, των οποίων οι ένοικοι απουσίαζαν. Σύμφωνα με τον τρόπο δράσης τους, παραβίαζαν κυρίως παράθυρα κεντρικών ή δευτερευουσών θυρών εισόδου (κουζίνας, μπαλκονιού κ.λ.π), ενώ πολλές φορές, για την θραύση αυτών, χρησιμοποιούσαν κάποιο σιδερένιο αντικείμενο.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι επέλεγαν συνήθως μονοκατοικίες, των οποίων η γεωγραφική τους θέση διευκόλυνε την άμεση διαφυγή τους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αποσπούσαν από το εσωτερικό των σπιτιών μαξιλαροθήκες, με σκοπό να αποκρύπτουν και να μεταφέρουν με ασφάλεια τα κλοπιμαία, κυρίως χρήματα και κοσμήματα.

Συνολικά, προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας, το χρονικό διάστημα από 23-02-2016 έως και 14-09-2018, ενέχονται στη διάπραξη:

  • 5 κλοπών και 4 αποπειρών κλοπών στο Ρωμαίικο Βοιωτίας,
  • 4 κλοπών στη Δαύλεια Βοιωτίας,
  • 2 κλοπών στο Παρόρι Βοιωτίας,
  • 2 κλοπών στο Προσήλιο Βοιωτίας,
  • 2 κλοπών στον Άγιο Βλάσιο και στο Μαυρονέρι Βοιωτίας αντίστοιχα, καθώς και
  • 1 απόπειρας κλοπής στο Ακόντιο Βοιωτίας.

Η λεία που αποκόμισαν από την παράνομη και εξακολουθητική δράση τους, περιλαμβάνει χρηματικά ποσά, χρυσαφικά, ηλεκτρονικές συσκευές, εργαλεία, είδη ένδυσης και άλλα αντικείμενα των παθόντων, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, διερευνάται η τυχόν εμπλοκή των δραστών στη διάπραξη και άλλων συναφών αξιόποινων πράξεων, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως.

Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, με πρωταρχική προτεραιότητα την προστασία του κοινωνικού συνόλου και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.

Παρακαλούμε περιμένετε ...