Υποναύαρχος ε.α Ντουνιαδάκης: Το ταξίδι Τσίπρα έγινε σε μια επιθετική Τουρκία

Υποναύαρχος ε.α Ντουνιαδάκης: Το ταξίδι Τσίπρα έγινε σε μια επιθετική Τουρκία

Τι περιμένει πλέον η Ελλάδα από την συνάντηση των δύο ηγετών

Με την Τουρκία να μην λέει να ρίξει την ένταση των προκλήσεων προς την Ελλάδα παρά την επίσκεψη Τσίπρα που ολοκληρώθηκε χθες στην Άγκυρα, οι σκέψεις σχετικά με το τί πραγματικά μπορεί να περιμένει η Αθήνα μετά από αυτό το ταξίδι είναι μεγάλη.

Συνέντευξη στο Μαρίνο Γκασιάμη

Υπάρχουν μάλιστα πολλοί που θεωρούν πως το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού δεν είχε να κάνει μόνο με τα ελληνοτουρκικά αλλά εντασσόταν και στο πλαίσιο του πυλώνα σταθερότητας που έχει αναλάβει η Ελλάδα για λογαριασμό των ΗΠΑ στην περιοχή.

Σε αυτή την βάση, οι απόστρατοί της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα, είδαν σε αυτό το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού, μια προσπάθεια διεύρυνσης των «γεφυρών» διαλόγου της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δύο αυτές χώρες έχουν απομακρυνθεί.

Ο Γιάννης Ντουνιαδάκης υποναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού και μέλος της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) είπε συγκεκριμένα στο news.gr

«Να μην παραλείψουμε να πουμε ξεκινώντας πως το φόντο της επίσκεψης ήταν η αυξημένη επιθετικότητα της Τουρκίας. Η μία NAVTEX μετά την άλλη, παραβιάσεις, το Barbaros έχει δουλειές εκεί στην ΑΟΖ της Κύπρου και βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα όσα είπε ο Ερντογάν για αλλαγές σε συνθήκες.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση μοιράζει εφησυχασμό.

Σε αυτό το πλαίσιο πήγε ο Τσίπρας στην Άγκυρα. Εμείς δεν περιμένουμε πολλά πράγματα σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Η Τουρκία είναι σταθερή στις επιδιώξεις της δεν αλλάζει τίποτα. Η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί ακόμα και στο παρα πέντε της επίσκεψης. Είδατε που επικύρηξαν τους «8».

Ανησυχούμε περισσότερο γιατί έχουμε το προηγούμενο Τσίπρα-Ζάεφ, η οποία έχει ανακηρυχθεί ως συμφωνία πρότυπο για άλλα θέματα και έχουμε πολλά ανοιχτά. Το Κυπριακό, τις τουρκικές διεκδικήσεις κλπ και επειδή εμείς δεν συμφωνούμε με την συμφωνία των Πρεσπών, όπως έγινε γιατί σπρώχνει την ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και έχει και αλυτρωτικά στοιχεία μέσα που εξυπηρετούν το διαίρει και βασίλευε στην περιοχή. Αυτό μας κάνει επιφυλακτικούς».

Ο υποναύαρχος επισημαίνει στην συνέχεια, πως η Αθήνα με την επίσκεψη Τσίπρα προσπάθησε να μεσολαβήσει για την καλυτέρευση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας καθώς είναι γεγονός πως η Ουάσιγκτον σε κάθε ευκαιρία αναφέρει πως βλέπει στην Ελλάδα ένα πυλώνα σταθερότητας.

«Το ότι πήγε και μια επίσκεψη στην Αγια Σοφιά και την Χάλκη ήταν κάποια βήματα αλλά δεν είναι ουσιαστικα όταν διακυβεύονται κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και η ασφάλεια των πτήσεων κλπ.

Έτσι είμαστε αρκετά έως πολύ επιφυλακτικοί. Έχουν γίνει στο παρελθόν και εμπορικές συμφωνίες και κουμπαριές που δεν άλλαξαν σε τίποτα την κατάσταση.

Ο διάλογος είναι σημαντικός σε κάθε περίπτωση αλλά δεν πρέπει να υπερβάλλουμε ως προς αυτόν» καταλήγει το μέλος της ΚΕΘΑ.

Αξίζει να αναφέρουμε πως πέρα από την επικήρυξη των «8» και τις αναφορές του εκπροσώπου του Ερντογάν στις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και σε επίπεδο στρατιωτικό οι προκλήσεις και αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας συνεχίστηκαν με παράνομη NAVTEX ανήμερα της επίσκεψης Τσίπρα.