Βροχή και επεισόδια σκόρπισαν τους συγκεντρωμένους

Η δυνατή βροχή, αλλά και τα εκτεταμένα επεισόδια από τους γνωστούς μπαχαλάκηδες και ο "κλεφτοπόλεμος" με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ με πέτρες, μολότοφ και δακρυγόνα, κατάφεραν να διαλύσουν τη μαζικότατη διαδήλωση χθες στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στα νέα μέτρα, την ώρα που εντός της Βουλής λαμβάνονταν σκληρές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας και των πολιτών της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι ξεπέρασαν τους 70.000, ενώ τα συνδικάτα κάνουν λόγο για πάνω από 150.000 κόσμου.

Το μεγαλύτερο μέρος των συγκεντρωθέντων αποσύρθηκε από το κέντρο της Αθήνας, καθώς η δυνατή βροχή ήταν ανασταλτικός παράγοντας στη συνέχιση του συλλαλητηρίου. Η κυκλοφορία στους δρόμους αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 22:00 καθώς σταδιακά άνοιξαν η Αμαλίας, η Πανεπιστημίου, η Σταδίου και όλοι η δρόμοι γύρω από τη Βουλή, ενώ οι σταθμοί Πανεπιστήμιο και Ακρόπολη άνοιξαν για την εξυπηρέτηση των επιβατών.

Νωρίτερα, διαδηλωτές είχαν μετακινηθεί προς την Ομόνοια όπου έλαβαν χώρα επεισόδια με ρίψη δακρυγόνων και μολότωφ από αστυνομικούς και κουκουλοφόρους.

Κροτίδες και βόμβες μολότωφ έριξαν προηγουμένως κάποιοι από τους συγκεντρωθέντες προς τις δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονταν περιμετρικά του κτιρίου του Κοινοβουλίου. Οι εστίες έντασης εντοπίζονταν κυρίως επί της οδού Βασιλίσσης Αμαλίας και δίπλα στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Για την ενίσχυση της περιφρούρησης βγήκε στο δρόμο και το όχημα Αύρα της αστυνομίας, το οποίο ρίχνει νερό με πίεση, ενώ ομάδες κουκουλοφόρων,  έριχναν πέτρες και μολότωφ προς την πλευρά των αστυνομικών επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Μέρος των συγκεντρωθέντων μετακινήθηκε νωρίτερα προς τους στήλους του Ολυμπιου Διός, δεδομένου ότι η συγκέντρωση είχε σπάσει στα δύο.

Τα οχήματα ρίψης νερού πραγματοποίησαν ρίψεις νερού για την απομάκρυνση όσων προκαλούσαν επεισόδια. Επίσης μικρής έκτασης επεισόδια έλαβαν χώρα μπροστά στα λουλουδάδικα επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας.

Νωρίτερα πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στην πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που ξεκίνησε στις 17.00 στην πλατεία Συντάγματος.

Γεμάτες από συγκεντρωμένο κόσμο ήταν οι οδοί Φιλελλήνων, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Κοραή, από συγκεντρωθέντες που διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο για την ψήφιση των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενώ η συγκέντρωση εξελισσόταν σε ειρηνικό κλίμα.

Το πρωί εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καραϊσκάκη.
 
Λίγο μετά τις 11:30, 200 άτομα με δίκυκλα ξεκίνησαν με κατεύθυνση το υπουργείο Εσωτερικών στη οδό Σταδίου.
 
Ακολούθως κινήθηκαν προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας όπου έκαναν κατάληψη, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό κ. Αντώνη Μανιτάκη. Η κατάληψη έληξε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι και οι εργαζόμενοι αποχώρησαν με τα δίκυκλά τους.
 
Στις 12 το μεσημέρι ιδιοκτήτες φορτηγών δημοσίας χρήσης και αυτοκινητιστές ταξί συγκεντρώθηκαν έξω από το πρώην υπουργείο Μεταφορών στου Παπάγου για να διαμαρτυρηθούν για τις ρυθμίσεις του νέου Μνημονίου που απελευθερώνουν υπηρεσίες που παρέχει έως σήμερα ο κλάδος τους.
 
Αντιπροσωπεία των δυο συνδικάτων συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Μεταφορών κ. Ν.Σταθόπουλο για να εκδηλώσει την αντίθεση των επαγγελματιών με τις συγκεκριμένες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Στη συνέχεια αποχώρησαν δίνοντας ραντεβού για τις 16.00 στην πλατεία Κοραή στο κέντρο της Αθήνας.
 
Επίσης το μεσημέρι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του προσωπικού στα Σώματα Ασφαλείας.
 
 
Δείτε τις φωτογραφίες: