Προβλήματα σε όλη τη χώρα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους

Προβλήματα σε όλη τη χώρα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους

Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις λόγω συσσώρευσης υδάτων, παγετού και χιονοπτώσεων στο οδικό δίκτυο - Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια εξαιτίας των μποφόρ

Δυνατές βροχές και καταιγίδες πλήττουν από το πρωί τις περισσότερες περιοχές της χώρας, προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις και όχι μόνο, με τους μετεωρολόγους να αναμένουν βελτίωση του καιρού από αύριο και νέο κύμα κακοκαιρίας την επόμενη εβδομάδα.

Στην Αττική σημειώνονται από το πρωί ισχυρές βροχοπτώσεις, με μεγάλα ύψη βροχής, που στα βόρεια προάστια ξεπερνούν τα 40 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα εξασθένησαν, ωστόσο από την νύχτα οι μετεωρολόγοι περιμένουν νέο γύρο κακοκαιρίας με μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες.

Εκτός όμως από τη βροχή, σχεδόν όλο το ανατολικό τμήμα της χώρας αντιμετωπίζει και το φαινόμενο της λάσπης, το οποίο οφείλεται σε μεταφορά αφρικάνικης σκόνης και εκτείνεται στην ανατολική Πελοπόννησο, στην Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια και στη Μαγνησία, Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όλο το Αιγαίο και την Κρήτη, μέχρι και τα Δωδεκάνησα.

Στη Φλώρινα χιονίζει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ στην υπόλοιπη δυτική Μακεδονία οι χιονοπτώσεις εντοπίζονται πάνω από τα 800 μέτρα. Από τη συσσώρευση υδάτων, τον παγετό και τις χιονοπτώσεις έχει προκληθεί διακοπή της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο αρκετών περιοχών της χώρας, ενώ σε αρκετές περιοχές κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Απαγορευτικό απόπλου

Πολλά τα προβλήματα από το πρωί και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων, που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ, ενώ εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται, σύμφωνα με την ΕΜΥ, από αργά απόψε. Από το λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία συμβατικού τύπου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, από τις 21:00 απόψε θα πραγματοποιηθούν κανονικά τα δρομολόγια των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων για την Κρήτη, ενώ από τη Ραφήνα θα πραγματοποιηθεί ένα μόνο δρομολόγιο για Μαρμάρι.

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από το Λαύριο. Κλειστές παραμένουν επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνος, Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη και Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη.

Ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αύριο Σάββατο αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά και σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά, την Πελοπόννησο, το Νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο, και έως το βράδυ θα εξασθενήσουν. Πιθανότητα χιονόπτωσης υπάρχει και για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή βροχές αναμένονται κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση το Σαββάτο και τις πρώτες ώρες της Κυριακής, κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι που το Σάββατο στο Αιγαίο θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ, θα εξασθενήσουν την Κυριακή και δεν θα ξεπερνούν τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ.