Θέμα χρόνου η κλήση των πρώτων υπόπτων στην υπόθεση Novartis

Θέμα χρόνου η κλήση των πρώτων υπόπτων στην υπόθεση Novartis

Ελέγχονται πειθαρχικά οι εισαγγελείς Διαφθοράς για το ταξίδι στη Βιέννη

Αναταράξεις στην έρευνα για την υπόθεση Novartis δημιουργεί η παραίτηση του εποπτεύοντος στο νευραλγικό Τμήμα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή.

Την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι θέμα χρόνου να κληθούν σε εξηγήσεις οι πρώτοι ύποπτοι στην υπόθεση, οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς βρίσκονται στο επίκεντρο πειθαρχικής προκαταρκτικής έρευνας, που αφορά όσα διημείφθησαν κατά τη διάρκεια του πολυσυζητημένου ταξιδιού τους στη Βιέννη, όπου συναντήθηκαν με το Αμερικανικό κλιμάκιο.

Όπως όλα δείχνουν, πίσω από το ταξίδι στη Βιέννη κρύβεται πλούσιο παρασκήνιο, που οδήγησε στην παραίτηση Αγγελή, ο οποίος σε τετρασέλιδη αναφορά του φέρεται να υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, διαψεύδοντας κατηγορηματικά πως οι Αμερικανοί τους έδωσαν στικάκι με στοιχεία για πρώην υπουργό, το οποίο αρνήθηκε να παραλάβει, όπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία». Ανώτατες εισαγγελικές πηγές, έλεγαν, ότι κατά τη συνάντηση στη Βιέννη, δεν δόθηκε στικάκι ή στοιχεία για συγκεκριμένο λογαριασμό, αλλά έγινε συζήτηση η οποία, ωστόσο, χαρακτηρίστηκε «αόριστη».

Ο εισαγγελικός λειτουργός εμφανίζεται να επιρρίπτει ευθύνες για την διαρροή στον Τύπο, επισημαίνοντας πως στην συνάντηση με τους Αμερικανούς ήταν μόνο ο ίδιος και οι εισαγγελείς διαφθοράς. Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες εξοργίζει τον εισαγγελέα, είναι η υπόνοια πως επιχείρησε με τις ενέργειες του να μπλοκάρει την έρευνα, ενώ σε συζητήσεις με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του φέρεται να λέει: «εγώ δεν θα πάω φυλακή». Άλλωστε, ο κ. Αγγελής, σύμφωνα με πληροφορίες, επιρρίπτει ευθύνες στην εισαγγελία Διαφθοράς τόσο για δικονομικούς χειρισμούς της στην επίμαχη υπόθεση, όσο και για καθυστερήσεις σε έρευνες.

Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες επιμένουν ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου οι εισαγγελείς Διαφθοράς θα έχουν στείλει τις κλήσεις για να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου συγκεκριμένα πρόσωπα που ελέγχονται για την υπόθεση Novartis. Το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης σε αυτή τη φάση μοιάζει να απομακρύνεται, καθώς ο μέχρι πρότινος εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής είχε αποστείλει έγγραφο στους εισαγγελείς επισημαίνοντας τους την αναγκαιότητα στις ερευνώμενες υποθέσεις να καλούν σε εξηγήσεις τα εμπλεκόμενα πρόσωπα πριν κάνουν το επόμενο βήμα.

Πάντως, οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς διενεργούν την έρευνα τους χωρίζοντας το ογκωδέστατο υλικό που έχουν στη διάθεση τους σε συγκεκριμένες περιόδους με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως βρίσκονται στην τελική ευθεία χρονικά διαστήματα από το 2009 έως το 2012.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν ξεκινήσει την σύνταξη του πορίσματος τους χωρίς ωστόσο να έχουν προς το παρόν στοιχεία για λογαριασμούς των ελεγχόμενων πολιτικών προσώπων από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, ενώ και η έρευνα στις ελληνικές τράπεζες δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, δίωξη για δωροδοκία μπορεί να ασκηθεί ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί «μαύρο χρήμα» αλλά με βάση στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς όπως έγγραφα, χειρόγραφες σημειώσεις, μηνύματα αλλά και καταθέσεις.