«Σαρώνει» τη χώρα η «Σοφία» – Πολικές θερμοκρασίες, παγετός και χιόνια

«Σαρώνει» τη χώρα η «Σοφία» – Πολικές θερμοκρασίες, παγετός και χιόνια

«Αγώνας δρόμου» για να μην κλείσει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Σε ποιες περιοχές είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, φέρνει η κακοκαιρία «Σοφία» σχεδόν σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το κύμα κακοκαιρίας θα διαρκέσει έως αύριο. Προς το παρόν, πάντως, στα «λευκά» έχει ντυθεί σχεδόν όλη η χώρα, προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις.

«Μάχη» να μην κλείσει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν βγει από τις 5 το απόγευμα στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης σε μία προσπάθεια να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο στο ύψος της Λαμίας. Από την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και των Καμένων Βούρλων μέχρι την περιοχή της Στυλίδας η χιονόπτωση την τελευταία ώρα είναι ιδιαίτερα έντονη με συνέπεια εκτός από την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών που αποφάσισε η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας από τα διόδια της Τραγάνας μέχρι τα διόδια της Πελασγίας να ακινητοποιούνται και τα λεωφορεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα από Μώλο μέχρι τη Λαμία η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη, μέχρι στιγμής έχουν πέσει δεκάδες τόνοι αλατιού, αλλά η ένταση της κακοκαιρίας συνεχίζεται. Μέσα στην πόλη της Λαμίας το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά ενώ με μεγάλη δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από Λαμία προς Καρπενήσι, από Λαμία προς Δομοκό και από Λαμία προς Άμφισσα.

Ολόκληρο το οδικό δίκτυο της Δυτικής Φθιώτιδας παραμένει αυτή τη στιγμή αποκλεισμένο και τα μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτές τις βασικές οδικές αρτηρίες. Στην περιοχή του Μαρτίνου και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία λίγο μετά τις 5 το απόγευμα υπήρχε αραιή χιονόπτωση ωστόσο εντείνονται τα καιρικά φαινόμενα καθώς όλα συγκλίνουν ότι η κακοκαιρία μεταφέρεται προς την Βοιωτία.

Στο νομό Θεσσαλονίκης και το νομό Χαλκιδικής, με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, γνωστοποιώντας δε ότι «ήδη αποφασίσαμε να κηρύξουμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νομό Χαλκιδικής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, οι περιφερειακοί δρόμοι προς τα νοσοκομεία και το αεροδρόμιο είναι ανοιχτοί, ωστόσο ο κ. Στεργιάδης απηύθυνε έκκληση προς τους οδηγούς, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, αλλά και να είναι εξοπλισμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τους οδηγούς να φροντίζουν πάντα να αφήνουν μια λωρίδα κενή, ώστε να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους τα 75 μηχανήματα-αλατιέρες που βρίσκονται στους δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως τόνισε, τα προβλήματα που προέκυψαν στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι πολλά οχήματα επιχείρησαν να ανέβουν την Καρδία, χωρίς να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες. Το αποτέλεσμα ήταν η τροχαία να προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αποκλείοντας το ρεύμα του αυτοκινητόδρομου προς Χαλκιδική στο ύψος του κόμβου Αεροδρομίου κι εκτρέποντας την κυκλοφορία των οχημάτων προς τη λεωφόρο Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετωπίζει και το οδικό δίκτυο που οδηγεί στη Σπηλιά του Κισσάβου, του δήμου Τεμπών, καθώς παραμένει αδύνατη μέχρι αυτή την ώρα η πρόσβαση στην περιοχή. Στο σημείο το χιόνι ξεπερνάει το ένα μέτρο, ενώ το φαινόμενο συνδυάζεται με δυνατούς ανέμους. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος, όμως προς το παρόν επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων μόνο σε όσους πρέπει επειγόντως να μετακινηθούν.

Σημειώνεται, πως στο σημείο επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να πετύχουν την διαπλάτυνση του δρόμου ώστε να μπορέσει να δοθεί στη κυκλοφορία. Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Τεμπών επιχειρούν επίσης αυτή την ώρα οκτώ μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του δήμου και ιδιωτών σε Αμπελάκια, Καλλιπεύκη, Ραψάνη, Κρανιά, και Αιγάνη για να διατηρήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

Αναφορικά με την κατάσταση στο οδικό δίκτυο της περιοχής των Φαρσάλων, ο δήμαρχος τόνισε ότι παρά το αρκετό χιόνι που έχει πέσει, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ γίνεται προσπάθεια να διατηρηθούν οι δρόμοι καθαροί σε όλες τις περιοχές αλλά και στα χωριά.

Χιόνια στις ορεινές περιοχές της Κεφαλονιάς

Πυκνό χιόνι, άρχισε να πέφτει, χθες το βράδυ, σε ορεινές περιοχές του νησιού, «ντύνοντας» την Κεφαλονιά στα λευκά. Από χθες στους δρόμους του νησιού βρίσκονται τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την αντιμετώπιση της «Σοφίας». Στις διαδρομές, Αργοστόλι - Σάμη , Αργοστόλι - Πόρος , Σάμη - Τζανάτα, Ομαλά προς Φαγιά και Κουλούμι βρίσκονται μηχανήματα για να παραμείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο καθώς έχει χιονίσει στις παραπάνω περιοχές, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρις στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Στα «λευκά» το βορειοδυτικό τμήμα της Κέρκυρας

Στα λευκά είναι «ντυμένος» από χθες το βράδυ ο Παντοκράτορας, το ψηλότερο βουνό της Κέρκυρας, με την επέλαση της «Σοφίας» να προκαλεί χιονοπτώσεις στην ορεινή Πετάλεια, αλλά και σε άλλα σημεία, κυρίως της βορειοδυτικής πλευράς του νησιού.

Με τη θερμοκρασία να πέφτει χθες το βράδυ στους -2 βαθμούς Κελσίου οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται και σήμερα με την Αστυνομική Διεύθυνση να διατάσσει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων προς τον ορεινό όγκο του Παντοκράτορα, στις επαρχιακές οδούς, από Άγιο Μαρτίνο σε Λαύκι και Πετάλεια, από Άγιο Παντελεήμονα προς Επίσκεψη και Ζυγό και από Σγουράδες προς Στρινύλλα, Σωκράκι και Άνω Περίθεια.

Την ίδια ώρα από νωρίς το πρωί μέχρι και αυτή την ώρα εκχιονιστικά οχήματα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων βρίσκονται στους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους του νησιού ρίχνοντας τόνους αλατιού. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Νικολέτα Πανδή που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μεγαλύτερο πρόβλημα μετακίνησης των οχημάτων βρίσκεται στη βόρεια Κέρκυρα, ενώ όπως ανέφερε «πολλά αυτοκίνητα έχουν μείνει από μπαταρία και έχουν εγκαταλειφθεί από τους οδηγούς τους, παρακείμενα των εθνικών και επαρχιακών οδών».

Οι χαμηλές θερμοκρασίες συνεχίζονται στο νησί, ενώ από τις αστυνομικές αρχές επισημαίνεται πως «κατά τη διάρκεια της νύχτας οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ακόμη και εντός της πόλεως, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων μετά τη σημερινή απρόσμενη χιονόπτωση στο νησί».

Παγετός, χιόνι και μικρές κατολισθήσεις στη δυτική Ελλάδα

Παγετός και μικρές κατολισθήσεις είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που καταγράφονται σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Αχαΐας, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης. Όπως προσθέτει, εκχιονιστικά μηχανήματα και μηχανήματα έργων επιχειρούν στο οδικό δίκτυο, προκειμένου να απομακρύνουν τον πάγο, ενώ παράλληλα καθαρίζουν τους δρόμους, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και συγκεκριμένα στο 3ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πούντας - Καλαβρύτων και στην Πτέρη Αιγιαλείας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Νίκος Γυφτάκης, από νωρίς σήμερα το πρωί τα εκχιονιστικά μηχανήματα καθαρίζουν τους δρόμους στην ορεινή Ναυπακτία, στις ορεινές περιοχές της Αμφιλοχίας στην ευρύτερη περιοχή του Θέρμου και στην επαρχιακή οδό Αστακού - Φυτειών. Όσον αφορά στην Ηλεία, όπου καταγράφονται τα λιγότερα προβλήματα, τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν στην επαρχιακή οδό Ανδρίτσαινας - Επικούρειου Απόλλωνα.

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Συγκεκριμένα, απαραίτητη κρίνεται και σήμερα η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της χιονόπτωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ υπάρχουν και κλειστοί δρόμοι.

Συγκεκριμένα, στο νομό Ημαθίας αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στα εξής σημεία:

  • Από το 82 έως το 97 χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς)
  • Στο οδικό δίκτυο προς τα Χιονοδρομικά Κέντρα Σελίου και 3/5 Πηγάδια
  • Από το 21 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Βέροιας - Δασκίου
  • Στη Δημοτική Οδό Νάουσας - Ροδοχωρίου
  • Στη Δημοτική Οδό Νάουσας - Αρκοχωρίου

Στο Κιλκίς, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη από το 5 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Γουμένισσας - Λιβαδίων. Απαγόρευση της κίνησης των οχημάτων στην εθνική οδό χωρίς τη χρήση αντιολοσθητικών αλυσίδων, αποφάσισε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η αστυνομική διεύθυνση Πιερίας. Στις Σέρρες, όσοι οδηγοί αποφασίσουν να μετακινηθούν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Από το 21 έως το 27 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σιδηροκάστρου - Καρυδοχωρίου,
  • Στην επαρχιακή οδό Σερρών - Βροντού,
  • Από το 13 έως το 18 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών - Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά,
  • Στην επαρχιακή οδό Μαυροθάλασσας - Αηδονοχωρίου,
  • Στην επαρχιακή οδό Θερμών - Λαγκαδίου,
  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Σερρών - Θεσσαλονίκης από το Καλόκαστρο έως τα όρια με Νομό Θεσσαλονίκης και
  • Από το 37 έως το 53 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κιλκίς - Γέφυρας Πετριτσίου

Παράλληλα, με την ίδια απόφασή της, η διεύθυνση αστυνομίας Σερρών απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των οχημάτων από το 18ο έως το 26ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών - Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά.

Πολλά είναι τα σημεία στο νομό Χαλκιδικής, στα οποία η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη. Συγκεκριμένα:

  • Από το 65 έως το 95 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού
  • Από το 54 χιλιόμετρο (Διασταύρωση Παλαιοκάστρου) της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου
  • Από το 60 έως το 85 χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη)
  • Από τον Άγιο Πρόδρομο έως τον Πολύγυρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου (μέσω Παλαιοκάστρου)
  • Από το 51 έως το 59 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού
  • Επαρχιακή Οδό Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδος
  • Επαρχιακή Οδό Αρναίας - Στανού
  • Επαρχιακή Οδό Παλαιοχωρίου - Μεγάλης Παναγίας
  • Επαρχιακή Οδό Παλαιοκάστρου - Ταξιάρχη
  • Δασική Οδό Ταξιάρχη - Παλαιόχωρας
  • Δασική Οδό Πολυγύρου - Ταξιάρχη
  • Εντός των Δημοτικών Διαμερισμάτων Παλαιοκάστρου, Ταξιάρχη και Σανών

Υπογραμμίζεται ότι στην Πέλλα συνεχίζεται η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης.

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, στο νομό Γρεβενών, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 32ο έως 39ο χλμ. της Εθνικής Οδού Ελασσόνας - Δεσκάτης. Οπως τονίζεται από την αρμόδια διεύθυνση αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά στην Εγνατία Οδό.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση αστυνομίας Καστοριάς, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Από το 22ο έως 31ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Αμυνταίου,
  • Από το 30ο έως 43ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου),
  • Από το 97ο έως 108ο χλμ. της Εθνικής οδού Κοζάνης - Ιωαννίνων (μέσω Επταχωρίου) και
    σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Τονίζεται ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το 18ο έως 28ο χλμ της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου).

Κανονικά διεξάγεται ωστόσο, η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα Εγνατίας Οδού Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής, καθώς και στο υπόλοιπο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο νομό Κοζάνης, σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση αστυνομίας. Συγκεκριμένα, αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στα εξής σημεία:

  • Στην Εθνική οδό Κοζάνης - Πτολεμαΐδας (κάθετος άξονας Εγνατίας Οδού Α27 Κοζάνη - Πτολεμαΐδα) και παλαιό τμήμα αυτής,
  • Από το 25ο έως 50ο χλμ. της Εθνικής Οδού Κοζάνης - Λάρισας,
  • Από το 50ο έως 97ο χλμ. της Εθνικής Οδού Κοζάνης - Ιωαννίνων,
  • Σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο του Δήμου Εορδαίας,
  • Στο δημοτικό δίκτυο του Δήμου Κοζάνης και
  • Σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο υπόλοιπο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι και οι οδηγοί που θα μετακινηθούν στο οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας.

Έτσι, σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση αστυνομίας, απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού Φλώρινας, πλην του οδικού δικτύου λεκανοπεδίου Πρεσπών.

Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Α27 Πτολεμαΐδα-Φλώρινα-Νίκη, ενώ έχει διακοπή η κυκλοφορία των οχημάτων από το 20ο έως 30ο χλμ της Επαρχιακής οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου).

Δυτική Θεσσαλία

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Τρικάλων, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1) Ε.Ο. Τρικάλων - Άρτας από 22ο χλμ (Διασταύρωση της Επ.Οδ. Πύλης - Μεσοχώρας) έως 55ο χλμ. (Μεσοχώρα)
2) 2) Ε.Ο. Τρικάλων - Γρεβενών από 1ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) - έως όρια νομού Γρεβενών
3) Ε.Ο. Πύλης - Τρικάλων από 32ο χλμ (Ελάτη) έως 75ο χλμ (Γέφυρα Αλεξίου)
4) Λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Πύλης
5) Λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Μετεώρων
6) Επαρχιακό οδικό δίκτυο Καλαμπάκας - Ασπροποτάμου (από 35ο έως 68ο χλμ)

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Αστυνομίας Καρδίτσας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1) Επ. Οδός Μουζακίου - Λίμνης Πλαστήρα από 4ο χλμ. έως 13ο χλμ. (Δ/ση Μπαλάνου έως Τ.Κ. Κερασιάς)
2) Επ. Οδός Καρδίτσας - Λίμνης Πλαστήρα από 10ο χλμ. (μέσω Μοσχάτου)
3) Επ. Οδός Καρδίτσας - Λίμνης Πλαστήρα από 15ο χλμ. (μέσω Καστανιάς)
4) Περιμετρικά της Λίμνης Πλαστήρα
5) Επ. Οδός Καρδίτσας - 'Αρτας από 29ο χλμ (Διασταύρωση Μπαλάνου) έως 81ο χλμ (γέφυρα Αχελώου - όρια νομού 'Αρτας)
6) Επ. Οδός Μουζακίου - Στεφανιάδας από 4ο χλμ (Διασταύρωση Μπαλάνου) έως 56ο χλμ (όρια Ν. Ευρυτανίας)
7) Επ. Οδός Κέδρου - Ρεντίνας - Καρπενησίου από 42ο χλμ (Διασταύρωση Λουτροπηγής) έως 62ο χλμ (θέση «ΖΑΧΑΡΑΚΗ»)