Η μεταμνημονιακή Ελλάδα και τα αιτήματα των πολιτών της από τους πολιτικούς

Η μεταμνημονιακή Ελλάδα και τα αιτήματα των πολιτών της από τους πολιτικούς

Εργασιακά, φορολογικά και συνταξιοδοτικό τα θέματα που θα απασχολήσουν τους Έλληνες το 2019

Παρά την έξοδο από τα μνημόνια ελάχιστα έχει αυξηθεί η αισιοδοξία των πολιτών ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία δημοσκόπησης της MRB για λογαριασμό της εφημερίδας Real News.

Από τις απαντήσεις των πολιτών σε σχετικό ερώτημα προκύπτει πως λιγότεροι από ένας στους τρεις Έλληνες (30,5%) προσβλέπουν σε ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, μόλις 1,6% περισσότεροι απ’ όσους περίμεναν την ανάπτυξη τον Ιούνιο (28,9%), ενώ το 60,7% των πολιτών δεν πιστεύουν πως η οικονομία επανέρχεται σε αναπτυξιακή τροχιά.

Επιπλέον, το 53,5% των ερωτηθέντων θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια να χρειαστούν νέα μέτρα, πέραν των συμφωνηθέντων, ποσοστό αυξημένο κατά 4,5% σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 37,5% των ερωτηθέντων.

Εξάλλου, περισσότεροι από 3 στους 4 πολίτες (75,9%) ζητούν να υπάρξει εθνικός διάλογος και συνεννόηση για την Ελλάδα της μεταμνημονιακής περιόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχετικό ερώτημα «σίγουρα» και «μάλλον ναι» απαντά τουλάχιστον το 67% των ψηφοφόρων όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, γεγονός που μπορεί να ερμηνευθεί ως εκδήλωση αποδοκιμασίας για το οξύ κλίμα πόλωσης που έχει διαμορφωθεί εν όψει των εθνικών εκλογών.

Όσον αφορά στο θέμα που θα τους απασχολήσει περισσότερο το 2019, ως αποτέλεσμα των νέων μέτρων, οι πολίτες ξεχωρίζουν τα εργασιακά σε ποσοστό 42,8%, τα φορολογικά σε ποσοστό 34,2% και τα συνταξιοδοτικά σε ποσοστό 20,8%.

Αυτό που αξίζει τέλος να σημειωθεί είναι πως η προοπτική της μετανάστευσης παραμένει μία επιλογή για το 29,5% των πολιτών, ποσοστό πάντως μειωμένο σε σχέση με τον Ιούνιο (34,6%). Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο στις ηλικίες 18-24 ετών (65,8%) και 25-34 ετών (41,6%).