Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία στη Λέσβο – Νέες κατολισθήσεις στο Πλωμάρι

Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία στη Λέσβο – Νέες κατολισθήσεις στο Πλωμάρι

Έκλεισε ο δρόμος Πλωμαρίου – Μελίντας

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στο νησί της Λέσβου και ιδιαίτερα στην περιοχή του Πλωμαρίου.

Όπως αναφέρει το lesvosnews.gr, στο οδικό δίκτυο Πλωμαρίου – Μελίντας, όπου από το σεισμό της 12ης Ιουνίου είχαν αποκολληθεί πολλοί βράχοι, σημειώθηκαν και νέες κατολισθήσεις εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος. Κλειστός από κατολισθήσεις είναι και ο δρόμος Ακρασίου -Δρώτας

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας υποστήριξε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχουν ήδη αρχίσει εργασίες αποκατάστασης για τις κατολισθήσεις στο δρόμο Πλωμάρι - Μελίντα. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις κατολισθήσεις κατέρρευσε παλιό ακατοίκητο σπίτι στο Νεοχώρι του Πλωμαρίου.

Σοβαρά προβλήματα έχουν επίσης δημιουργηθεί στην αγροτική οδοποιία των περιοχών Θερμής, Πλωμαρίου και Γέρας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εκτεταμένες κατολισθήσεις βράχων τις τελευταίες μέρες σε συνδυασμό με τη γεωμορφολογία της περιοχής, έχουν επιβαρύνει την κατάσταση που προκάλεσε στη νότια Λέσβο ο σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017.

Όπως είπε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας: «Απαιτείται άμεσα να υπάρξει συνολική μελέτη για τις κατολισθήσεις που παρατηρούνται μετά από δυνατές βροχοπτώσεις το τελευταίο διάστημα πριν θρηνήσουμε θύματα. Πριν σχεδόν ένα μήνα υπήρξαν κατολισθήσεις βράχων μέσα στο Πλωμάρι που κατέστρεψαν κατοικίες. Προχθές Παρασκευή υπήρξε μια κατολίσθηση στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη και πάλι μέσα στο Πλωμάρι. Χθες και σήμερα είχαμε εκδήλωση του φαινομένου στην ευρύτερη περιοχή. Όλοι λένε πως ο περσινός σεισμός έχει δημιουργήσει τις αποκολλήσεις των βράχων που λόγω των βροχοπτώσεων πέφτουν. Αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε το πρόβλημα να το λύσει η φύση από μόνη της. Πρέπει να δράσουμε άμεσα. Επαναλαμβάνω πριν θρηνήσουμε θύματα».

Εκτός από τις κατολισθήσεις, μεγάλα ήταν τα προβλήματα σε όλο το νησί με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και τις αρχές να έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στην οποία τονίζεται πως από νωρίς το πρωί, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες καθαρισμού των δρόμων που έχουν κλείσει από τις κατολισθήσεις.

«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση, προκειμένου οι δρόμοι να παραμένουν ανοιχτοί και να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα στα χωριά. Σημειώνεται ότι οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με την γεωμορφολογία της περιοχής, έχουν επιβαρύνει την κατάσταση που ο σεισμός της 12 ης Ιουνίου 2017 προκάλεσε» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας.