Ελεύθερος ο γνωστός ενεχυροδανειστής και άλλοι 7 για την υπόθεση του χρυσού

Ελεύθερος ο γνωστός ενεχυροδανειστής και άλλοι 7 για την υπόθεση του χρυσού

Με βούλευμα του το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως

Ανοίγει η πόρτα της φυλακής για τους οκτώ κατηγορούμενους στην υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού. Με βούλευμα του το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για να αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων και ο γνωστός από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις ενεχυροδανειστής.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης οι οκτώ θα αποφυλακιστούν αύριο.

Στον γνωστό ενεχυροδανειστή αλλά και τον Τούρκο συγκατηγορούμενο του επιβλήθηκε εγγυοδοσία 200.000 ευρώ και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα.  Στους υπόλοιπους  έξι κατηγορούμενους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι χωρίς, ωστόσο, εγγυοδοσία.

Οι κατηγορούμενοι παρέμειναν στη φυλακή περίπου δυο εβδομάδες με τους συνηγόρους τους να καταγγέλλουν ως παράνομη την κράτηση τους. Οι συνήγοροι από την πρώτη στιγμή προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν υφίσταται στην συγκεκριμένη υπόθεση καθώς  δεν προβλέπεται η καταβολή δασμών για εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία.

Έγγραφο της ΑΑΔΕ επιβεβαίωσε τον συγκεκριμένο ισχυρισμό ανατρέποντας τα δεδομένα . Ωστόσο, οι οκτώ κατηγορούμενοι είχαν ήδη κριθεί προφυλακιστέοι. Η ανακρίτρια επιχείρησε να ανατρέψει την απόφαση της προσωρινής κράτησης κρίνοντας ότι «δεν συντρέχει πλέον λόγος διατήρησης της προσωρινής τους κρατήσεως». Όμως, η εισαγγελική αρχή εξέφρασε διαφορετική θέση με αποτέλεσμα να αποφασίσει για την τύχη των κατηγορουμένων το Δικαστικό Συμβούλιο.

Τι είχε υποστηρίξει στην απολογία του

Ο κατηγορούμενος, για σειρά κακουργηματικών πράξεων, ενεχυροδανειστής αρνείται κατηγορηματικά τη διάπραξη οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης και δίνοντας την δική του εκδοχή για την εμπλοκή του στην υπόθεση θεωρεί ότι υπήρξε και ο ίδιος θύμα μιας ομάδας, με πρωταγωνιστή τον Τούρκο συγκατηγορούμενο του, που λειτουργούσε εν αγνοία του χρησιμοποιώντας ως «βιτρίνα » το όνομα και τις επιχειρήσεις του οι οποίες μόνο για το έτος 2017, είχαν, όπως λέει, κύκλο εργασιών 14.3 εκατομμύρια ευρώ.

«Δεν υπάρχει ταύτιση της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας με την παράνομη εξαγωγή χρυσού, αλλά φαίνεται ότι είχε αναπτυχθεί εν αγνοία μου παράλληλη (και κατά την αστυνομία παράνομη) δραστηριότητα συγκέντρωσης και εξαγωγής χρυσού από τον A. I. (τον οποίο όμως εγώ χρησιμοποιούσα μόνο σε διεκπεραιωτικές εργασίες) και από την ομάδα του χωρίς εμπλοκή άλλων υπαλλήλων της επιχείρησής μου» αναφέρει χαρακτηριστικά στο υπόμνημα του το οποίο αριθμεί 24 σελίδες και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να «κρατούσαν δικά μου παραστατικά έγγραφα, για να έχουν κάτι να δείξουν σε περίπτωση ελέγχου».

Μάλιστα, ο 51χρονος δηλώνει έτοιμος να στραφεί σε βάρος όλων όσων τον χρησιμοποίησαν. «Τα κέρδη από την απολύτως νόμιμη δραστηριότητά μου ήταν τόσα, ώστε να καθίσταται κωμικός ο ισχυρισμός ότι χρειαζόταν να επιδοθώ και στην αποδιδόμενη παράλληλη και παράνομη εξαγωγική δραστηριότητα. Αντιθέτως,  κάποιοι που βλέπουν τα δικά μου κέρδη και δεν μπορούν να έχουν τον δικό μου απολύτως επιτυχή μηχανισμό λειτουργίας της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας, επέλεξαν αυτή την παράλληλη δραστηριότητα για να με ανταγωνιστούν. Είμαι τόσο καθαρός που είμαι διατεθειμένος να παραστώ και ως πολιτικώς ενάγων κατά παντός υπαιτίου, αφού η παράλληλη αυτή δραστηριότητα πλήττει τη δική μου νόμιμη δραστηριότητα».

«Δεν είμαι ούτε μέλος ούτε (συν)αρχηγός»

Πατέρας πέντε παιδιών με μια εν διαστάσει σύζυγο και μια σύντροφο που βρίσκεται στο πλευρό του τα τελευταία χρόνια, ο ενεχυροδανειστής αρνείται ότι είναι ο άνθρωπος που διεύθυνε την εγκληματική οργάνωση, ρόλο που του αποδίδουν οι αρμόδιες αρχές.

«Δεν είμαι ούτε μέλος ούτε (συν)αρχηγός οποιασδήποτε εγκληματικής οργάνωσης, δεν έχω διαπράξει ποτέ το αδίκημα της λαθρεμπορίας και δεν έχω νομιμοποιήσει ποτέ έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες» ισχυρίζεται και συμπληρώνει «Ως ενεχυροδανειστής δεν έχω παραλάβει ποτέ προϊόντα εγκληματικών πράξεων, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω των υπαλλήλων μου, καθόσον σε όλα τα καταστήματα υπάρχει προσωπικό που μεριμνά να εισέρχονται μόνο πελάτες που φέρουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο, και σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συναλλαγής να καταγράφονται τα στοιχεία τους στα βιβλία που προβλέπει η νομοθεσία.

Ουδέποτε έχει παραληφθεί στα καταστήματά μου έστω και ένα αντικείμενο άτυπα χωρίς να καταγραφεί η συναλλαγή, και ουδέποτε έχω παραλάβει αντικείμενα από τρίτους ενεχυροδανειστές ή πρόσωπα που συγκεντρώνουν αντικείμενα άνευ αδείας και παραστατικών».

Ο κατηγορούμενος επικαλείται τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ,οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, αλλά και το οπτικό υλικό αναφέροντας: «Ουδέποτε ήρθα σε επικοινωνία με τους φερόμενους ως γυρολόγους ή «πασπαρτού» ή τρίτους ενεχυροδανειστές που πήγαιναν τιμαλφή στον A. I. από διάφορα ενεχυροδανειστήρια, διότι με τη συγκεκριμένη δραστηριότητά του δεν είχα καμία γνώση, ανάμειξη ή ωφέλεια». Μιλώντας δε για τις πολυσυζητημένες συναλλαγές με τους Κινέζους που, σύμφωνα με τις αρχές ξέπλεναν το μαύρο χρήμα από το λαθρεμπόριο χρυσού, ισχυρίζεται πως ο ίδιος δεν είχε καμία ανάμειξη και τις αποδίδει στον Τούρκο συγκατηγορούμενο του. «Αναφορικά με τις συναλλαγές του A. Ι. με τους Κινέζους δεν έχω καμία γνώση, ανάμειξη, τηλεφωνική ή δια ζώσης συνομιλία ή φυσική παρουσία και τις πληροφορήθηκα το πρώτον από τη δικογραφία» υπογραμμίζει.

«Ουδέποτε έχω πραγματοποιήσει παράνομη εξαγωγή χρυσού μέσω λεωφορείων»

Στο απολογητικό του υπόμνημα ο κατηγορούμενος δηλώνει άγνοια για τη μεταφορά χρυσού στην Τουρκία μέσω λεωφορείων. Όπως αναφέρει:

«Ουδέποτε έχω πραγματοποιήσει παράνομη εξαγωγή χρυσού μέσω λεωφορείων ή με οποιονδήποτε τρόπο, αφού οι εξαγωγές που πραγματοποιώ είναι πάντοτε νόμιμες μέσω του τελωνείου του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Εάν στη διερευνώμενη υπόθεση έχουν λάβει χώρα παράνομες εξαγωγές χρυσού μέσω λεωφορείων, δεν έχω καμία απολύτως γνώση και σχέση με αυτές και είμαι βέβαιος ότι ο εξαχθείς χρυσός και ο κατασχεθείς στο λεωφορείο χρυσός δεν προέρχονται από τα καταστήματά μου, διότι ο χρυσός που συγκεντρώνεται από τα καταστήματά μου σε μορφή κοσμημάτων, διακινείται για τήξη στο χυτήριό μου επί της οδού Στουρνάρη, το οποίο έχει τη νόμιμη άδεια, ακολούθως στο φασματογράφο, εν συνεχεία στην επιχείρησή μου, όπου συσκευάζεται, και εν τέλει στο αεροδρόμιο προς εξαγωγή, συνοδευόμενος πάντοτε σε όλες αυτές τις φάσεις με τα νόμιμα παραστατικά (τιμολόγια – δελτία αποστολής, διασαφήσεις).

Ουδέποτε έδωσα εντολή να διακινηθεί χρυσός προς λεωφορεία με ή χωρίς νομιμοφανή παραστατικά της επιχείρησής μου, οι δε κατασχεθείσες πλάκες χρυσού στο λεωφορείο είναι αδύνατο να προέρχονται από την επιχείρησή μου, αφού οι πλάκες χρυσού της επιχειρήσεώς μου φυλάσσονται σε ειδικές κούτες συσκευασμένες για το αεροδρόμιο με ειδική σφραγίδα για να μην υπάρχει παραβίαση, καθώς επίσης αναγράφουν και το όνομα της παραλήπτριας εταιρείας».

Νόμιμη η συμφωνία με τον γνωστό παρουσιαστή

Ο κατηγορούμενος υπογραμμίζει σε όλους του τόνους ότι δεν είχε κανένα λόγο και καμία ανάγκη να καταφύγει σε παράνομες εξαγωγές χρυσού μέσω λεωφορείων ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. «Ουδέποτε κατείχα «μαύρο» χρήμα και ουδέποτε διέθεσα «μαύρο» χρήμα σε προωθητικές ενέργειες, αλλ’ αντιθέτως τα χρήματα για τις διαφημίσεις των καταστημάτων προέρχονταν από τον κύκλο εργασιών μου που μόνο για το έτος 2017 ήταν 14,3 εκατομμύρια ευρώ, βάσει των φορολογικών μου δηλώσεων» λέει μεταξύ άλλων ο ενεχυροδανειστής. Μάλιστα, αναφερόμενος στη συνεργασία του με γνωστό παρουσιαστή και στην υπόνοια ότι διακινήθηκε «μαύρο» χρήμα ο 51χρονος κάνει λόγο για νόμιμη συμφωνία για την οποία είχαν υπογράψει συμφωνητικά που έχουν αναρτηθεί νομότυπα στο taxisnet.

Παρακαλούμε περιμένετε ...