Η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει το Barbaros εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει το Barbaros εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Παράνομη NAVTEX σε βάρος Αθήνας και Λευκωσίας

Μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ετοιμάζεται να στείλει το Barbaros η Τουρκία σύμφωνα με δύο περιοχές που έχει δεσμεύσει με παράτυπη NAVTEX που εξέδωσε χθες το απόγευμα.

Συγκεκριμένα με την NAVTEX 1291/18  δεσμεύει δύο περιοχές εντός Κυπριακής ΑΟΖ και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συγκεκριμένα μέχρι και σε σημείο νοτιοδυτικά του Καστελόριζου για το χρονικό διάστημα από 10 μέχρι και 13 Δεκεμβρίου.

Σε αυτές τις περιοχές πρόκειται να κινηθεί σύμφωνα με την εξαγγελία το ερευνητικό σκάφος Barbaros και τα συνοδευτικά του TANUX-1 και APOLLO MOON. Σύμφωνα δε με την τακτική που ακολουθεί μέχρι στιγμής η Άγκυρα γύρω από αυτά τα σκάφη θα στείλει και τον στολίσκο προστασίας που ενεργεί στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα της Μεσογείου» όπως την αποκάλεσε χθες ο τούρκος επικεφαλής ναύαρχος Γιαλιτσίν Οσκουτούκ.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχε το news.gr από στρατιωτικές πηγές, το Barbaros βρίσκεται μαζί με ένα συνοδευτικό του σκάφος και ένα πολεμικό της Τουρκίας δυτικά της Κύπρου.

Οι αρμόδιες Αρχές της Ελλάδας παρακολουθούν την πορεία του ενώ πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή τηρώντας ετοιμότητα.

Μαρίνος Γκασιάμης