Ασφυκτική η κατάσταση στη δικαιοσύνη

Ασφυκτική η κατάσταση στη δικαιοσύνη

Τι ειπώθηκε κατά τη γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στη δικαιοσύνη βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών της 34ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθέριος Μιχαηλίδης έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας πως χρειάζονται δικαστικές αίθουσες για να δικάσουν υποθέσεις που επί σειρά ετών βρίσκονται σε αναμονή κάνοντας τον κόσμο να ανησυχεί. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε,  ότι για τα πλημμελήματα απαιτούνται 5 χρόνια και για τα κακουργήματα 15 χρόνια και κάλεσε όλους τους παράγοντες να λάβουν πρωτοβουλίες γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα καταρρεύσει το σύστημα.

«Να πάρετε αίθουσες από το Ναυτοδικείο, το Στρατοδικείο, πρέπει να μια βρεθεί λύση, μεγάλες δίκες δεν πρόκειται να τελειώσουν ποτέ και η Ευρώπη μας καταδικάζει συνεχώς για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων και έχει δίκιο» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στο γενικό γραμματέα Αντεγκλητικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχη Φυτράκη. Αίσθηση προκάλεσαν οι προσωπικές σκέψεις, όπως τις χαρακτήρισε, που μοιράστηκε ο κ. Μιχαηλίδης για ενδεχόμενη μείωση του ανώτατου ορίου προφυλάκισης αλλά και αλλαγές στο οικονομικό έγκλημα ώστε σε κάποια αδικήματα να προβλέπονται μόνο διοικητικές κυρώσεις και όχι ποινικές, έτσι ώστε να επέλθει αποσυμφόρησης των φυλακών.

Με τη σειρά της, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, τόνισε ότι υπήρχαν από το 2014 υποθέσεις οι οποίες δεν είχαν χρεωθεί και μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών ήταν σε … αναμονή 80.000. Σήμερα, ανέφερε η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, εκκρεμούν προς χρέωση 14.500 υποθέσεις.

Από την πλευρά του, ο Ευτύχης Φυτράκης αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης να καλύψει τα κενά αλλά και στο νομοθετικό έργο του υπουργείου ενώ επεσήμανε παράλληλα ότι μετά από κάποια χρόνια σημαντικών υστερήσεων επήλθε μισθολογική αποκατάσταση για τους δικαστές και εισαγγελείς.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, στον σύντομο χαιρετισμό της, έκανε λόγο για το «καυτό» θέμα της αξιοπιστίας στο χώρο της Δικαιοσύνης υπογραμμίζοντας ότι οι ίδιοι οι δικαστές πρέπει να περιφρουρήσουν τόσο τη Δικαιοσύνη όσο και την προσωπική αξιοπιστία τους, ανεξάρτητα από τους εξωγενείς παράγοντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εργασίες της γενικής συνέλευσης παραβρέθηκαν εκτός από την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημηγτρίου, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Βασίλης Πέππας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γεώργιος Σταμαδιάνος, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, εκπρόσωποι των κομμάτων και των άλλων δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ.