Αποφυλάκιση των 8 της «μαφίας του χρυσού» ζητά η εισαγγελέας

Αποφυλάκιση των 8 της «μαφίας του χρυσού» ζητά η εισαγγελέας

Το Δικαστικό Συμβούλιο έχει τον τελευταίο λόγο

Την αποφυλάκιση των οκτώ κατηγορουμένων στην υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού εισηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών η αρμόδια εισαγγελέας. Η εισαγγελική λειτουργός φέρεται να συντάσσεται με τη θέση της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς η οποία έχει ζητήσει την άρση της προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και του γνωστού από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, ενεχυροδανειστή που βρίσκεται στις φυλακές Ναυπλίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η εισαγγελέας κρίνει ότι «δεν συντρέχει πλέον λόγος διατήρησης της προσωρινής τους κρατήσεως» επικαλούμενη, όπως και η ανακρίτρια που χειρίστηκε την υπόθεση, ότι το αδίκημα της λαθρεμπορίας πάνω στο οποίο «χτίστηκε» το κατηγορητήριο σε βάρος των 63 κατηγορουμένων δεν στοιχειοθετείται, καθώς δεν προβλέπεται η καταβολή δασμών για εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία γεγονός που βεβαιώνει, με έγγραφο της, η ΑΑΔΕ.

Τον τελευταίο λόγο έχει πλέον το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ενώ νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως η δικογραφία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα και ήδη έχει ανοίξει ο δρόμος για την αποφυλάκιση των οκτώ κατηγορουμένων.

Η υπόθεση, που ξεκίνησε ως μεγάλο πλήγμα στο λαθρεμπόριο χρυσού, εξελίχθηκε σε φιάσκο όταν η ανακρίτρια απευθύνθηκε στην ΑΑΔΕ η οποία επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης ότι στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν υφίσταται το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Ωστόσο, οκτώ από τους κατηγορούμενους είχαν, ήδη, πάρει το δρόμο για τη φυλακή την ώρα που οι δικηγόροι τους με προσφυγές αξίωναν την άρση της προσωρινής τους κράτησης καταγγέλλοντας ως παράνομη την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους αλλά και την προφυλάκιση τους.

Η ανακρίτρια έσπευσε να ανατρέψει την αρχική απόφαση για προφυλάκιση ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι με την Εισαγγελία, ωστόσο, να μην συναινεί οδηγώντας ουσιαστικά την υπόθεση στο Δικαστικό Συμβούλιο. Τελικά, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων με αιτήσεις τους ζήτησαν την αποφυλάκιση των εντολέων τους. Πλέον, το θέμα της αποφυλάκισης των κατηγορουμένων βρίσκεται στα χέρια των μελών του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας το οποίο αναμένεται να αποφανθεί με βούλευμα του στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.